Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στο 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ το κενό ασφαλιστικής προστασίας, φθάνει τα 2,8 τρισ. δολάρια

Στο 3% του παγκόσμιου ΑΕΠ το κενό ασφαλιστικής προστασίας, φθάνει τα 2,8 τρισ. δολάρια
Απρόσιτη η ιδιωτική ασφάλιση σε χώρες με χαμηλη αγοραστική δύναμη
Σχετικά Άρθρα
Τo 3% του παγκοσμίου ΑΕΠ ισοδυναμεί το κενό ασφαλιστικής προστασίας στον κόσμο, στα 2,8 τρισεκατομμύρια δολάρια.
Το κενό συνταξιοδοτικής προστασίας φτάνει το 1 τρισεκατομμύριο, το κενό στον κυβερνοχώρο στο 0,9 τρισεκατομμύρια. Το κενό στην προστασία της υγείας στο 0,8 τρισεκατομμύρια δολάρια και το κενό στην προστασία από τις φυσικές καταστροφές στο 0,1 τρισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την GFIA.
Τα χάσμα μεγαλώνει καθώς η ασφάλιση σύμφωνα με την GFIA είναι απρόσιτη για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα. //  Η Ελλάδα αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα και λόγω χαμηλής αγοραστικής δύναμης και λόγω έλλειψης ασφαλιστικής συνείδησης και λόγω ότι δεν έχει αποτελέσει ποτέ το θέμα της άμβλυνσης το κενού προστασίας κέντρο υπεύθυνης συζήτησης με στόχο την επίλυση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις και την νυν κυβέρνηση.
Οι συνθήκες εντείνονται από τις ραγδαίες εξελίξεις στο κλίμα, στην τεχνολογία, στα δημογραφικά, την πολιτική που ακολουθούν οι κυβερνήσεις και τα μακροοικονομικά.

Τέσσερα χτυπήματα

Οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή έχουν γίνει ορατές, προκαλώντας δραματικές επιπτώσεις στην οικονομία. Η τεχνολογική επανάσταση, η ψηφιοποίηση και ο αυτοματισμός συνδέονται με την αύξηση των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και τις αυξημένες παραβιάσεις δεδομένων, το θέμα προκαλεί τρόμο στις επιχειρήσεις και δεν θα επιλυθεί όσο αυξάνεται η χρήση της ψηφιακής τεχνολογίας. Τα δημογραφικά και η απότομη άνοδος της μεσαίας τάξης στις αναδυόμενες αγορές ανοίγουν την ψαλίδα των ανασφάλιστων αγορών.
Τα μακροοικονομικά, o πληθωρισμός και οι διαταραχές στην εφοδιαστική αλυσίδα σε συνδυασμό με τις πολιτικές των κυβερνήσεων προκαλούν χάος σε ορισμένες οικονομίες.

Αναστολή εργασιών

Στο επίμαχο θέμα των φυσικών καταστροφών, ο αριθμός των απωλειών από αυτά τα συμβάντα έχει αυξηθεί κατά μέσο όρο 5% ετησίως τα τελευταία 50 χρόνια.  Σε απόλυτους αριθμούς, οι μέσες ετήσιες απώλειες αυξήθηκαν από 126 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ, μεταξύ 1990 και 1999, σε 219 δισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ μεταξύ 2010 και 2020. Τα γεγονότα από φυσικές καταστροφές τα τελευταία χρόνια αναστέλλουν τις εργασίες των επιχειρήσεων και κοστίζουν στην υγεία και την ευημερία των ανθρώπων.

Όσο η αγοραστική δύναμη μειώνεται τόσο το κενό προστασίας μεγαλώνει

Το κενό προστασίας στον κόσμο μεγαλώνει λόγω της μείωσης της αγοραστικής δύναμης, των πολιτικών φορολόγησης και για το γεγονός ότι το κόστος της ασφάλισης δεν είναι προσιτό στην μεσαία ανερχόμενη τάξης καθώς και τα χαμηλά εισοδήματα.
Ενώ το μέσο μερίδιο των ασφαλισμένων ζημιών έχει αυξηθεί (μεταξύ 1990 και 2000, το μέσο μερίδιο των ασφαλισμένων ζημιών ήταν περίπου 22%, σε σύγκριση με 33% μεταξύ 2010 και 2020), αυτό δεν ήταν αρκετό για να μειώσει το χάσμα προστασίας σε απόλυτους αριθμούς . Το τρέχον χάσμα προστασίας από φυσικές καταστροφές  ανέρχεται σε πάνω από 139 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Οι φτωχές χώρες εξαρτώνται από την διεθνή βοήθεια

Ένας μοχλός που συμβάλλει στην επιτάχυνση του κενού προστασίας είναι η μετακίνηση πληθυσμών και των πολύτιμων περιουσιακών στοιχείων τους σε περιοχές υψηλού κινδύνου. Το μερίδιο των ασφαλισμένων ζημιών διαφέρει σημαντικά ανά περιοχή, γεγονός που μπορεί να εξηγηθεί εν μέρει από την κατάσταση κινδύνου και την οικονομική έκθεση κάθε περιοχής.
Ενώ το χάσμα ανέρχεται στο 30-40% των ζημιών σε ορισμένες περιοχές και χώρες (Ευρώπη και Βόρεια Αμερική), ήταν σταθερά μεγάλο —πράγματι κοντά στο 100%— σε ορισμένες αγορές χαμηλών και μεσαίων εισοδημάτων, καθιστώντας τις χώρες ιδιαίτερα ευάλωτες στις οικονομικές δυσκολίες μακροπρόθεσμου χαρακτήρα, και εξαρτώμενες από τη διεθνή βοήθεια σε περίπτωση μεγάλων γεγονότων από φυσικές καταστροφές.

Μοχλοί προστασίας

Πιθανοί μοχλοί προστασίας για ιδιωτικούς και δημόσιους φορείς για την αντιμετώπιση του κενού προστασίας περιλαμβάνουν: την δημιουργία παραμετρικών ασφαλίσεων ή άλλων καινοτόμων μορφών μεταφοράς κινδύνου. Επανεξέταση μοντέλων διανομής και πρόληψης με προσαρμογή αυτών στα προγράμματα που υποστηρίζονται από τις κυβερνήσεις οι οποίες ευνοούν την πρόσβαση στην παγκόσμια αντασφάλιση

Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης