Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι Γερμανοί κοιτούν δεύτερη εξαγορά ασφαλιστικής εταιρίας στην Ελλάδα

Οι Γερμανοί κοιτούν δεύτερη εξαγορά ασφαλιστικής εταιρίας στην Ελλάδα
Τα τρία μεγάλα εμπόδια στην ανάπτυξη της αγοράς από το κράτος και τις ίδιες τις ασφαλιστικές
Δεύτερη εξαγορά ασφαλιστικής στην Ελλάδα μελετούν να κάνουν οι Γερμανοί δύο χρόνια μόλις με την εξαγορά της Ευρωπαϊκής Πίστης από την Allianz.
Η αγορά κάνει κύκλους, καθώς η εν λόγω συναλλαγή συζητείτο από τότε, με το ΒΝ να έχει ήδη γράψει, πριν ακόμα υπογραφεί η συμφωνία εξαγοράς της Ευρωπαϊκής Πίστης.
Το 2024 θα είναι έτος ορόσημο για την ασφαλιστική αγορά με τους Γερμανούς και Ιταλούς να εντείνουν τον ανταγωνισμό.
Όπως, δείχνουν τα πράγματα στην ελληνική αγορά δεν χωράνε όλες οι ασφαλιστικές που λειτουργούν σήμερα.
Ο ανταγωνισμός ενισχύεται με τον αριθμό των ασφαλιστικών να λιγοστεύει κάθε χρόνο, ωστόσο η πίτα και οι ευκαιρίες μεγαλώνουν.

Δεν θα είναι περίπατος το 2024, τρία εμπόδια στην ανάπτυξη

Οι ξένοι επενδυτές ποντάρουν στην αύξηση των μεριδίων τους με διείσδυση σε νέες αγορές, ωστόσο θα πρέπει να σημειωθεί ότι έχουν να συναντήσουν τρία κύρια εμπόδια.
Το πρώτο εμπόδιο έχει να κάνει με τον τρόπο που ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ βλέπει το κράτος την ιδιωτική ασφάλιση και, όχι με αυτά που εξαγγέλλει, βλέπε υποχρεωτική ασφάλιση επιχειρήσεων!
Φαίνεται, επίσης να είναι εξαιρετικά δύσκολο το κράτος να κάνει κάποια συνεργασία στον τομέα της υγείας και των συντάξεων στον τρίτο πυλώνα της ασφάλισης.
Το δεύτερο εμπόδιο έχει να κάνει με το φορολογικό καθεστώς, αν και το κράτος θα επωφελείτο των φορολογικών ελαφρύνσεων δεν προχωρά σε ριζικές αλλαγές για να τονώσει τον κλάδο.

Στην πραγματικότητα η έκπτωση 10% επί του ΕΝΦΙΑ στις ασφαλισμένες κατοικίες συμφέρει μόνο τους ιδιοκτήτες πολύ μεγάλων ακινήτων.

Περαιτέρω όφελος θα είχε το κράτος από τις μειωμένες δαπάνες στο ΕΣΥ και στον ΕΟΠΥΥ από τις συμπράξεις μεταξύ ιδιωτικού και δημοσίου τομέα, ωστόσο και αυτό δεν συζητείται ακόμα.
Το τρίτο εμπόδιο θα είναι η πτώση της ιδιωτικής κατανάλωσης το 2024 που έχει προβλέψει η Allianz σε μελέτη της για την Ελλάδα και ήδη έχει ξεκινήσει να διαγράφεται παρά την καλή πορεία της οικονομίας.
Αν, ξεκινήσει η διολίσθηση της ιδιωτικής αποταμίευσης, οι ασφαλιστικές θα συναντήσουν μεγάλες δυσκολίες στο να γράψουν νέες μεγάλες δουλειές.

Η ενίσχυση της ασφαλιστικής συνείδησης απαιτεί δαπάνες και οι ασφαλιστικές δεν δαπανούν στην ενημέρωση

Όσο για την ασφαλιστική συνείδηση που είναι χαμηλή στην Ελλάδα και ποντάρουν την ανάπτυξη τους σε αυτή, μετατρέποντας το μειονέκτημα σε πλεονέκτημα, αυτή δεν μπορεί να αλλάξει σε ένα χρόνο.
Χρειάζεται πολλή δουλειά από τις ασφαλιστικές, συνεννόηση με τις όλες τις αγορές και την κοινωνία.
Οι ενέργειες αυτές στέφονται με επιτυχία μόνο σε συνολικό επίπεδο και κοστίζουν για να φέρουν αποτέλεσμα.
Για την ώρα η ασφαλιστική αγορά δεν έχει επιτύχει συμπράξεις με άλλους φορείς της αγοράς ώστε να καλλιεργηθεί η ιδέα της πρόληψης, της προστασίας περιουσίας και αποταμίευσης.
Δεν έχει καταφέρει να περάσει το μάθημα της ασφάλισης στα σχολεία όπως έγινε με το τουρισμό και τα ξενοδοχεία και δεν θέλει δαπανήσει στην ενημέρωση.
Ελενα Ερμείδου

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης