Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σε διαδικασία «κουρέματος» χρέη 15,5 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ – Στο νόμο «Κατσέλη» οι οφειλές

Σε διαδικασία «κουρέματος» χρέη 15,5 δισ. ευρώ στον ΕΦΚΑ – Στο νόμο «Κατσέλη» οι οφειλές
Κοινό χαρακτηριστικό των περιπτώσεων αυτών είναι η συνεχής δημιουργία οφειλών και η ανυπαρξία περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη
Νέα δεδομένα για 15,5 δισ. ευρώ οφειλές χωρίς τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις, φυσικών προσώπων και επιχειρήσεων προς τον ΕΦΚΑ, δημιουργεί απόφαση του Αρείου Πάγου με την οποία εντάσσει τα χρέη οφειλέτη στους νόμους Κατσέλη και από το 2015 στο νόμο Σταθάκη, οδηγώντας σε «κούρεμα» το αρχικό χρέος.
Πρόκειται για την υπ’ αριθ. 997/2023 απόφαση του Δ΄ Πολιτικού Τμήματος του Αρείου Πάγου, με την οποία ρυθμίζονται και οι οφειλές του ΕΦΚΑ με τον νόμο Κατσέλη (ν.3863/2010) όπως τροποποιήθηκε από το ν.4336/2015 (νόμος Σταθάκη).
Το δικαστήριο, έκρινε αμετάκλητα ότι εντάσσονται στον νόμο Κατσέλη και οι οφειλές προς ΕΦΚΑ, χρέη δανειολήπτριας - οφειλέτριας που έχει σε πιστωτικά ιδρύματα και funds, μαζί με τις οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία (τέως ΟΑΕΕ).
Με τη συγκεκριμένη απόφαση ο ΕΦΚΑ καλείται να «κουρέψει» ένα μεγάλο μέρος της αρχικής οφειλής.
Σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ:
• υπάρχει συγκέντρωση πλήθους οφειλετών στις χαμηλότερες κλίμακες οφειλών με 1.753.769 οφειλέτες (76,29% των οφειλετών) να έχουν οφειλή έως 15.000 ευρώ ο καθένας
• το 89,21% των οφειλετών (2.050.641 οφειλέτες) έχουν οφειλή έως 30.000 ευρώ ο καθένας
• μεγάλο μέρος του υπολοίπου οφειλών αφορά 93.991 οφειλέτες που έχουν οφειλή από
50.000 - 100.000 ευρώ (14,19% του τρέχοντος υπολοίπου)
• το μεγαλύτερο μέρος των οφειλών αφορά λίγους μεγαλο-οφειλέτες με οφειλές άνω του 1εκ. ευρώ (2.578 οφειλέτες συγκεντρώνουν το 23,71% του υπόλοιπου οφειλών).
Από το 2000 έχουν δημιουργηθεί οφειλές ύψους 46.5 δισ. ευρώ, το 33,32% (ποσό 15.509.049.787 ευρώ) του συνολικού χρέους δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά από το 2010 και μετά, δηλαδή από την οικονομική κρίση, ενώ το 66,68% (ποσό 31.037.542.218 ευρώ) δημιουργήθηκε από οφειλέτες που ξεκίνησαν να δημιουργούν οφειλές για πρώτη φορά το 2009 ή παλαιότερα.
Κοινό χαρακτηριστικό των περιπτώσεων αυτών είναι η συνεχής δημιουργία οφειλών και η ανυπαρξία περιουσιακών στοιχείων του οφειλέτη για την ικανοποίηση των απαιτήσεων του φορέα.
Η απουσία περιουσιακών στοιχείων μπορεί να είναι και αποτέλεσμα μεθόδευσης με σκοπό την αδυναμία εντοπισμού των πραγματικών υπευθύνων της επιχείρησης.
Για την αντιμετώπιση των παραπάνω περιπτώσεων, άμεσης προτεραιότητας ζήτημα είναι η ενεργοποίηση του ελεγκτικού μηχανισμού για τον καταλογισμό των εισφορών στους πράγματι ωφελούμενους από την παράνομη δραστηριότητα.
Τα πρόσωπα αυτά είναι που έχουν την υποχρέωση αλλά και την οικονομική δυνατότητα να αποκαταστήσουν τη ζημία των ασφαλιστικών οργανισμών που προκλήθηκε από τη δραστηριότητά τους.
Μετά την κατάργηση των κριτηρίων για την διαβίβαση των θεωρητικά εισπράξιμων οφειλών από τους τ. ΦΚΑ στο Κ.Ε.Α.Ο. πολλές από τις οφειλές που έχουν ενταχθεί στο Κ.Ε.Α.Ο. εμφανίζουν πολύ χαμηλή ή μηδενική εισπραξιμότητα.
Για το λόγο αυτό, το Κ.Ε.Α.Ο., βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων που θέτει και ιδιαίτερα σύμφωνα με το άρθρο 108 του Ν.4387/2016 και την κατ’ εξουσιοδότηση εκδοθείσα υπουργική Απόφαση, εντοπίζει και διαχωρίζει τις οφειλές με χαμηλό, ίσως και μηδενικό βαθμό εισπραξιμότητας.
Η διαδικασία προϋποθέτει ενδελεχή έλεγχο από τις αρμόδιες Υπηρεσίες Κ.Ε.Α.Ο. για εντοπισμό όλων των πηγών αποπληρωμής της οφειλής και εξάντληση κάθε εισπρακτικού μέσου σε βάρος του οφειλέτη, ώστε να μπορούν τα αρμόδια όργανα να προτείνουν και να εισηγηθούν με ασφάλεια τον χαρακτηρισμό μιας οφειλής ως πολύ χαμηλής εισπραξιμότητας/ανεπίδεκτη είσπραξης.
Ενδεικτικά, στην κατηγορία των οφειλών χαμηλής εισπραξιμότητας εντάσσονται οφειλές για την είσπραξη των οποίων έχουν ληφθεί επανειλημμένα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης χωρίς αποτέλεσμα, οφειλές προσώπων που έχουν αποβιώσει και οι κληρονόμοι αποποιήθηκαν την κληρονομιά, οφειλές επιχειρήσεων που έχουν πτωχεύσει ή βρίσκονται σε αδράνεια, κ.α.

pinakas1.JPG

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης