Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στον αυτόματο πιλότο η υποχρεωτική ασφάλιση 16.000 επιχειρήσεων - Δεν βρίσκουν άκρη λόγω κυβέρνησης και ασφαλιστικών

Στον αυτόματο πιλότο η υποχρεωτική ασφάλιση 16.000 επιχειρήσεων - Δεν βρίσκουν άκρη λόγω κυβέρνησης και ασφαλιστικών
Ασφαλιστικές και κυβέρνηση έχουν υποπέσει στο ίδιο λάθος, αυτό της ελλιπούς ενημέρωσης
Σχετικά Άρθρα
Την 1η Ιανουαρίου 2024 καθίσταται υποχρεωτική βάσει νόμου η ασφάλιση επιχειρήσεων έναντι φυσικών καταστροφών, με τζίρο ίσο η μεγαλύτερο των 2 εκατ. ευρώ.  
Στο πλαίσιο αυτό σχέδιο για να ασφαλιστούν ψάχνουν πάνω από 16.200 ανασφάλιστες επιχειρήσεις.  
Ασφαλιστικές και κυβέρνηση, ωστόσο έχουν υποπέσει και πάλι στο ίδιο λάθος, αυτό της ελλιπούς ενημέρωσης.
Οι ασφαλιστικές από την μεν, μία πλευρά δεν βρίσκονται κοντά στις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, για αρκετές ΜμΕ, η ασφάλιση είναι άγνωστη στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.  
Η δε, κυβέρνηση ανακοίνωσε υποχρεωτικότητα στην ασφάλιση των επιχειρήσεων χωρίς να εκδώσει περαιτέρω διευκρινιστικές εγκυκλίους. Ασφαλιστικές και επιχειρήσεις διατείνονται ότι βρίσκονται εν αναμονή των διευκρινιστικών εγκυκλίων.
Να σημειωθεί ότι οι επιχειρήσεις αυτές πραγματοποιούν το 87,5% του τζίρου της αγοράς, γεγονός που σημαίνει ότι η ασφάλισή τους είναι κομβικής σημασίας για τις ίδιες και την οικονομία.

Κίνδυνοι επιχειρήσεων

Οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν μια σειρά από ήδη υπάρχοντες αλλά, και αναδυόμενους κινδύνους, τους οποίους καλούνται να διαχειριστούν. Ο κίνδυνος ή το ρίσκο έχει αβέβαιο αποτέλεσμα, αναφέρουν στο ΒΝ πανεπιστημιακοί κύκλοι από το τομέα της ασφαλιστικής επιστήμης. Οι επιχειρήσεις για να διασφαλίσουν την επιχειρηματική τους συνέχεια καλούνται σε ένα αβέβαιο οικονομικό και πολιτικό περιβάλλον να ασφαλίσουν τον κίνδυνο.
Υπάρχουν πολλές κατηγορίες κινδύνων: είναι οι φυσικοί κίνδυνοι, όπως είναι η φωτιά, ο σεισμός, οι πλημμύρες, η χαλαζόπτωση, ο παγετός που οι επιχειρήσεις καλούνται υποχρεωτικά να ασφαλίσουν. Και, άλλοι που προέρχονται από τις αγορές κεφαλαίων, από το διαδίκτυο, από τα γεωπολιτικά, αλλά και οι κοινωνικοί κίνδυνοι που σύμφωνα με την Allianz αυξάνονται. Οι επιχειρήσεις, επίσης αντιμετωπίζουν τον λειτουργικό κίνδυνο, τον κίνδυνο ρευστότητας, τον πιστωτικό κίνδυνο τον στρατηγικό κίνδυνο, κ.α.
 Όλοι αυτοί οι κίνδυνοι αλληλεπιδρούν μεταξύ τους. Η ασφάλιση επιχειρήσεων, προσθέτουν οι ίδιοι κύκλοι, έστω και έναντι φυσικών καταστροφών που τελευταία προκαλούν ανυπολόγιστες ζημιές λόγω της σφοδρότητας και της συχνότητας, εξασφαλίζει στην επιχείρηση το πρώτο κεφάλαιο κίνησης. Στην Ελλάδα, μόνο το 1/3 των επιχειρήσεων (εξαιρούνται οι ατομικές επιχειρήσεις) είναι ασφαλισμένο και αρκετές από αυτές τις επιχειρήσεις είναι ασφαλισμένες λόγω τραπεζικών χορηγήσεων, «ασφαλισμένες με καλύψεις που κυρίως διασφαλίζουν ότι η τράπεζα θα πάρει πίσω τα λεφτά που έχει δανείσει».

Διαχείριση κινδύνων και ασφάλιση

Η αποφυγή του κινδύνου, η ιδία κράτηση του κινδύνου, η αντιμετώπιση / περιορισμός του κινδύνου μέσω της ασφάλισης είναι ορισμένοι από τους τρόπους διαχείρισης κινδύνου. Η επιχείρηση, ανάλογα με το αντικείμενό της, αναλαμβάνει το ρίσκο και διαχειρίζεται τους κινδύνους που την απειλούν. Όλες οι επιχειρήσεις, ωστόσο δεν απειλούνται από τους ίδιους κινδύνους. Στο πλαίσιο αυτό σημαντικός είναι κυρίως ο ρόλος των Μεσιτών Ασφαλίσεων και των καλύψεων που μπορούν να διαπραγματευτούν οι ίδιοι με τις ασφαλιστικές.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης