Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πάνω από 1,25 δισεκ. ευρώ οι ζημιές από πλημμύρες, στα 49 εκατ. από φωτιές για τις ασφαλιστικές

Πάνω από 1,25 δισεκ. ευρώ οι ζημιές από πλημμύρες, στα 49 εκατ. από φωτιές για τις ασφαλιστικές
Άνοιξε ο διάλογος με το Μέγαρο Μαξίμου
Πάνω από 1,25 δις ευρώ είναι οι ζημιές των ασφαλιστικών εταιριών που καλούνται να καταβάλλουν ως αποζημιώσεις για τις πλημμύρες και άλλα 49 εκατ. για τις φωτιές του Καλοκαιριού, ενώ έχουν ήδη ξεκινήσει οι επαφές κυβέρνησης και ΕΑΕΕ, για το μοντέλο ασφάλισης που θα επιλεγεί σε περιοχές με αυξημένους φυσικούς κινδύνους.
To μεγάλο κόστος σε αποζημιώσεις καλούνται να καταβάλλουν για τις πλημμύρες σε Μαγνησία και Θεσσαλία με ποσά πάνω από 1,15 δις.
Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι μέχρι σήμερα και μόνο για τη Θεσσαλία οι επτά κεντρικές εταιρείες -με εξαίρεση την Εθνική Ασφαλιστική, που περιορίζεται περισσότερο στην αστική ευθύνη- οι οποίες ασφαλίζουν επαγγελματικούς κινδύνους έχουν καταγράψει ζημιές σε επιχειρήσεις από απώλειες κερδών, καταστροφές, κλείσιμο κ.λπ. πάνω από 600.000.000-700.000.000 ευρώ, με το ταχύμετρο να «τρέχει», εφόσον παραμένουν κλειστές!
Μεγάλο είναι το κόστος κάλυψης στον Θεσσαλικό κάμπο, καθώς πολλές από τις εταιρείες που προμηθεύονται, επεξεργάζονται και παρασκευάζουν αγροτικά προϊόντα από μεμονωμένους παραγωγούς ή συνεταιρισμούς με μεγάλες σοδειές έχουν ασφαλίσει τα συγκεκριμένα προϊόντα. Στα παραπάνω ποσά δεν συμπεριλαμβάνονται τα ασφαλισμένα κτίρια-οικίες, αυτοκίνητα κ.λπ.
Είναι χαρακτηριστικό πως η Interamerican έχει καταγράψει ζημίες της τάξης των 80.000.000 ευρώ και η ERGO Hellas λίγο κάτω από 60.000.000 ευρώ, ενώ έχουν αρχίσει να καταβάλλονται οι πρώτες αποζημιώσεις. Οι ίδιες πηγές κάνουν λόγο για ολικές ζημιές, όπως στις αποθήκες επιχειρήσεων, αλλά και εργοστάσια με ζημιές τα οποία είναι ακόμη κλειστά και καλούνται να καταβάλλουν αποζημιώσεις για διαφυγόντα κέρδη.
Ο διευθύνων σύμβουλος της ERGO Hellas, Νίκος Αντιμησάρης, τόνισε ότι η όλη διαδικασία υπολογισμού τους δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, καθώς οι εγχώριες ασφαλιστικές εταιρείες έχουν την οικονομική δυνατότητα να ανταποκριθούν πλήρως στις υποχρεώσεις τους και ότι το φαινόμενο Daniel αποτέλεσε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για το πώς ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης μπορεί να στηρίξει την ελληνική κοινωνία και την οικονομία.

Ζημιές από πυρκαγιές


Σύμφωνα με έρευνα της ΕΑΕΕ οι φωτιές κόστισαν σε αποζημιώσεις 49 εκ. ευρώ με εστίες κυρίως σε Σαρωνίδα, Ρόδο, Λουτράκι, Αγχίαλο και τον Αύγουστο με εστίες σε Φυλή, Ασπρόπυργο, Βοιωτία, Καβάλα και Έβρο.
Σύμφωνα με τις δηλώσεις των ασφαλιστικών εταιριών που συμμετείχαν στην έρευνα της ΕΑΕΕ, αναφέρθηκαν συνολικά 403 ζημιές και το ύψος των αποζημιώσεων εκτιμάται, συνολικά, σε 48,78 εκατ. ευρώ. Από αυτές, 387 ζημιές αφορούσαν τις ασφαλίσεις περιουσίας (εκτίμηση αποζημιώσεων 48,65 εκατ. ευρώ), 9 ζημιές τις ασφαλίσεις αυτοκινήτων (εκτίμηση 43 χιλ. ευρώ) και 7 ζημιές τις ασφαλίσεις μεταφορών (εκτίμηση 85 χιλ. ευρώ).

Συζητήσεις με κυβέρνηση και προβληματισμός

Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες επαφές μεταξύ στελεχών της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιρειών και της κυβέρνησης για το ζήτημα της ασφάλισης των κατοικιών έναντι φυσικών καταστροφών, με την ΕΑΕΕ να βρίσκεται αυτήν την περίοδο στο στάδιο της τελικής διαμόρφωσης των προτάσεών της.
Ήδη, εξετάζεται η Ευρωπαϊκή εμπειρία η οποία δείχνει ότι η Ελλάδα απέχει μακράν, απ’ τα τεκταινόμενα στα ΕΕ, καθώς στη χώρα μας η ασφάλιση έναντι φυσικών φαινομένων περιορίζεται στο 15%, με μόλις 2 στα 10 σπίτια να είναι ασφαλισμένα και αυτά, στην πλειοψηφία τους, επειδή είναι με δανεισμό και η ασφάλιση είναι υποχρεωτική.
Υποχρεωτική όμως είναι η ασφάλισης σε Γαλλία Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ισπανία αλλά και Ρουμανία.

Τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι και οι αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν εντός του 2024, είναι δύο και συγκεκριμένα:


1.Η υποχρεωτικότητα να αφορά περιοχές υψηλού κινδύνου (ζώνες που γειτνιάζουν με δάσος, περιοχές που θα χαρακτηριστούν ως επικίνδυνες για πλημμύρες ή για σεισμούς). Η υποχρεωτική ασφάλιση του ακινήτου, μπορεί να λειτουργήσει ως "ανάχωμα" για στην κατασκευή αυθαίρετων, τα οποία δεν θα ασφαλίζονται. Σε αυτό το σενάριο «δένει» η υπόσχεση του οικονομικού επιτελείου στον πρόεδρο της ΕΑΕΕ, Αλέξανδρο Σαρρηγεωρηγίου, για την ενίσχυση του 3ου πυλώνα ασφάλισης, κυρίως με φορολογικά κίνητρα, όπως αφαίρεση από τα εισοδήματα του κόστους ασφάλισης για Ζωή και Φυσικές Καταστροφές, αλλά και στον 2ο πυλώνα, τα Επαγγελματικά Ταμεία, ιδίως όσον αφορά την φορολογία των εφάπαξ επιδομάτων που σήμερα φτάνει στο 40% ανάλογα με το ύψος της παροχής.

2.Το δεύτερο σενάριο αφορά σε ένα μοντέλο που εξετάζεται παγκόσμια και είναι πιο κοντά στα δικά μας δεδομένα, μέσω των συμπράξεων Δήμων-Ασφαλιστικών εταιριών για καλύψεις πρόσθετες του κράτους, καθώς από μόνο του κανένας κρατικός φορέας δεν μπορεί να αναλάβει το βάρος και το κόστος μιας μεγάλης καταστροφής, είτε αυτή είναι πυρκαγιά είτε σεισμός, είτε πλημμύρα, όπως συνέβη στην προκειμένη περίπτωση. Το ασφαλιστικό πακέτο θα συνάπτεται από τους δήμους που είναι σε «κόκκινες περιοχές» και θα επιμερίζεται στους δημότες μέσω της δημοτικής φορολόγησης. Για παράδειγμα μετά τον σεισμό στην Κρήτη, όπου καταστράφηκε το Αρκαλοχώρι, ένα πρόγραμμα σύμπραξης θα μπορούσε να οδηγήσει μέσω της πολιτείας στην αποκατάσταση των πληγέντων και σε δεύτερο χρόνο σε πλήρη αποζημιώσεις των πληγέντων και από τις ασφαλιστικές, αλλά και το κράτος. Σε αυτές τις συμπράξεις, ο ασφαλιστικός κλάδος είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη και την εισαγωγή λύσεων, ενώ το κράτος ορίζει τους κοινωνικοπολιτικούς στόχους και το νομικό και κανονιστικό πλαίσιο. Μία άλλη περίπτωση αποτελεί το Μάτι. Οι αποζημιώσεις δόθηκαν μετά από 4 χρόνια, μέσα από δαιδαλώδεις γραφειοκρατικές διαδικασίες και άλλα προβλήματα, πολεοδομικά κλπ.
Στη χώρα μας, ο πρόσφατος νόμος για την υποχρεωτική ασφάλιση σε ζώνες υψηλής επικινδυνότητας των νέων κτισμάτων, που έγινε από το υπουργείο Προστασίας και Κλιματικής Αλλαγής, θεωρείται άτολμος. Η κυβέρνηση έχει αντιληφθεί το πρόβλημα, ιδιαίτερα μετά τις πρόσφατες καταστροφές, και «βρίσκεται κοντά» στην υιοθέτηση προτάσεων, με στόχο να καλυφθεί το σύνολο των κατοικιών της χώρας και η ασφαλιστική αγορά να αναλάβει την ευθύνη που της αναλογεί για έναν κίνδυνο με υψηλό ρίσκο σε μια σεισμογενή χώρα όπως η Ελλάδα.
Πάντως, καταπέλτης για τους ανασφάλιστες κατοικίες, είναι η τελευταία έρευνα της ΕΑΕΕ που αποτυπώνει εντονότατα τα χαμηλά ποσοστά ασφάλισης σπιτιών, μόλις 1 στα 15, με την πλειονότητα αυτών να προέρχονται από υποχρεωτικές ασφαλίσεις έναντι στεγαστικών δανείων (551.726), από το σύνολο των 969.584 ασφαλισμένων κατοικιών, έναντι συνολικά 15.000.000 σπιτιών.
Από τις 969.584 ασφαλισμένες κατοικίες, οι 661.510, ποσοστό 68,2%, έχουν κάλυψη για σεισμό, οι 872.650 -ποσοστό 90%- διαθέτουν καλύψεις κτιρίου, ενώ οι 551.726 -ποσοστό 56,9%- είναι ασφαλισμένες λόγω δανείων, διαθέτοντας καλύψεις κτιρίου και καλύψεις περιεχομένου μόνο.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης