Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Έκπτωση φόρου 20% για όσους ασφαλίζονται σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) και εφάπαξ 70.000 ευρώ

Έκπτωση φόρου 20% για όσους ασφαλίζονται σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) και εφάπαξ 70.000 ευρώ
Διπλό κέρδος για όσους ασφαλίζονται σε επαγγελματικά ταμεία
Σχετικά Άρθρα
Διπλό κέρδος θα έχουν όσοι ασφαλίζονται σε επαγγελματικά ταμεία, μέσω της έκπτωση φόρου 20% επί του ποσού των αποδοχών τους, και τη σύνταξη (282 ευρώ) ή το εφάπαξ μέχρι 70.000, σύμφωνα με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση του 2ου πυλώνα ασφάλισης.
Πιο αναλυτικά, το νομοσχέδιο που παρουσίασε η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας εντάσσει τα Ταμεία Αλληλοβοήθειας, που έχουν συσταθεί κυρίως στις τράπεζες, αλλά και ορισμένες ΔΕΚΟ και στηρίζονται στις εισφορές από εργοδότες και εργαζόμενους, καλύπτοντας επιπλέον ιατροφαρμακευτρική περίθαλψη, ενώ ορισμένα χορηγούν και εφάπαξ από το 2025 στον 2ο πυλώνα των επαγγελματικών ταμείων.
Η ένταξη αυτή προκαλεί ήδη αντιδράσεις, όπως επίσης και η φορολόγηση των παροχών σε συντάξεις και εφάπαξ, για τις οποίες ο Άδωνις Γεωργιάδης, τόνισε χθες ότι θα λειτουργούν ως αντικίνητρο να «φεύγει» κάποιος μετά από 5 ή 10 χρόνια.
Η ρύθμιση προβλέπει ότι όσο περισσότερος χρόνος έχει διανυθεί σε ΤΕΑ ή Ομαδικό Ασφαλιστικό Συμβόλαιο, τόσο μικρότερος είναι ο συντελεστής φορολόγησης, ώστε να ενισχύεται η μακροπρόθεσμη αποταμίευση.

Προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και Συντάξεις

Υπολογίζεται ότι με 25 χρόνια ασφάλισης θα έχει μαζευτεί ένας «κουμπαράς» από εισφορές και τόκους (περί το 3% για κάθε χρόνο) της τάξης των 70.000 ευρώ.
Για παράδειγμα, ασφαλισμένος με μισθό 1.550 ευρώ που καταβάλλει εισφορές για 20 χρόνια σε επαγγελματικό ταμείο μπορεί να πάρει κατ’ εκτίμηση ένα εφάπαξ ποσό 50.000 ευρώ ή να λαμβάνει με τη μορφή μηνιαίας σύνταξης 211 ευρώ.
Με 25ετία, θα έχει 67.500 ευρώ ή μηνιαία σύνταξη 282 ευρώ.
Αυτά θα μπορεί κάποιος να τα λάβει τόσο υπό μορφή συνταξιοδοτικής παροχής εφ΄όρου ζωής, είτε ως εφάπαξ.
Προϋπόθεση λήψης της παροχής από το ΤΕΑ είναι είτε η συνταξιοδότηση από τον κύριο φορέα ασφάλισης, είτε η συμπλήρωση του 67ου έτους, ανεξαρτήτως ετών ασφάλισης, είτε η συμπλήρωση του 55ου έτους, με 20 χρόνια ασφάλισης. Παράλληλα, με την προτεινόμενη ρύθμιση προβλέπεται η δυνατότητα του ασφαλισμένου να λάβει και πρόωρα την παροχή ή μέρος αυτής, με αυξημένο (κατά 50%) φορολογικό συντελεστή, εφόσον έχει τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης στο ΤΕΑ. Με τη ρύθμιση αυτή, διευκολύνονται οι ασφαλισμένοι να χρησιμοποιήσουν το ποσό που έχουν αποταμιεύσει, για την αντιμετώπιση έκτακτων αναγκών στη ζωή τους.

Έκπτωση στη φορολογία και φορολογική εισφορά στις παροχές

Επιπλέον, παρέχονται επιπρόσθετα φορολογικά κίνητρα με τις εισφορές που καταβάλλονται σε Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης τα οποία θα εξαιρούνται από τη φορολογία εισοδήματος μέχρι του ποσού του 20% των αποδοχών του εργαζομένου ή εναλλακτικά του ποσού των 15.000 ευρώ, αναπροσαρμοζόμενο κατ’ έτος βάσει του πληθωρισμού.

• Για 0-5 έτη ασφάλισης, προβλέπεται 20% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 10% για τη σύνταξη
• Για 6-15 έτη ασφάλισης, προβλέπεται 15% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 7,5% για τη σύνταξη
• Για 16-25 έτη ασφάλισης, προβλέπεται 10% φορολόγηση για τα εφάπαξ και 5 % για τη σύνταξη
• Για 26 έτη ασφάλισης και άνω, προβλέπεται 5% φορολόγηση για
τα εφάπαξ και 2,5% για τη σύνταξη

Για τους ήδη ασφαλισμένους σε ΤΕΑ, προβλέπονται μεταβατικές ρυθμίσεις, σύμφωνα με τις οποίες για τα σωρευμένα ποσά στους ατομικούς λογαριασμούς μέχρι την ψήφιση του νόμου εφαρμόζονται οι προϊσχύουσες φορολογικές διατάξεις και οι υφιστάμενες καταστατικές διατάξεις των ταμείων όσον αφορά στα ηλικιακά όρια.
Να σημειωθεί ότι η χώρα μας βρίσκεται σε μία από τις χαμηλότερες θέσεις σε σύγκριση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον 2ο πυλώνα ασφάλισης με μόλις περίπου 50.000 ασφαλισμένους σε 28 Ταμεία και €300 εκ. κεφάλαια διαχείρισης.
Η συμμετοχή σε ΤΕΑ είναι εθελοντική. Το κάθε ΤΕΑ ορίζει στο καταστατικό του το εύρος εισφορών που δύναται να καταβάλει ο εργαζόμενος ή/και ο εργοδότης - εφόσον υπάρχει διπλή χρηματοδότηση. Οι καταβληθείσες εισφορές πιστώνονται στον ατομικό λογαριασμό του ασφαλισμένου τον οποίον θα μπορεί να παρακολουθεί μέσω ηλεκτρονικής εφαρμογής, όπως παρακολουθεί κατ’ αντιστοιχία σήμερα τον τραπεζικό του λογαριασμό.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bakingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης