Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ανασφάλιστες ζημίες 2,5 δισ. ευρώ από τον Daniel - Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό

Ανασφάλιστες ζημίες 2,5 δισ. ευρώ από τον Daniel - Ποιος θα πληρώσει τον λογαριασμό
Στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το κόστος των καταστροφών από τον Daniel
Σχετικά Άρθρα
Σε σημείο καμπής βρίσκεται η ελληνική οικονομία και ο τουρισμός, ελλείψει μηχανισμού ενίσχυσης της ανθεκτικότητας της ελληνικής οικονομίας από ζημιές που προέρχονται από φυσικές καταστροφές.
Με ενδιαφέρον αναμένεται η ομιλία του πρωθυπουργού στη ΔΕΘ για το αν τελικά η κυβέρνηση έχει σχέδιο προστασίας Περιουσίας των πολιτών στην Ελλάδα.
Μόνο το 15% των ιδιοκτητών ακινήτων έχει ασφάλιση Περιουσίας σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΕΑ Γιάννη Χατζηθεοδοσίου, όπερ σημαίνει ότι η όποια κρατική αποζημίωση ή συνεισφορά βοήθειας από τα Ευρωπαϊκά κονδύλια για τις ζημιές από την κακοκαιρία Daniel δεν θα επαναφέρει την οικονομία στο αρχικό στάδιο τουλάχιστον για τα επόμενα 5 χρόνια.

Ανασφάλιστες ζημιές πάνω από 3,5 δισεκατομμύρια ευρώ

Στα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ υπολογίζεται, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το κόστος των καταστροφών από τον Daniel ενώ πάνω από 1 δισεκατομμύριο ευρώ είναι το κόστος των ζημιών από τις δασικές πυρκαγιές που έπληξαν την Ελλάδα το καλοκαίρι του 2023, σύμφωνα με τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για δασικές πυρκαγιές (EFFIS).
Στο κόστος των πυρκαγιών δεν έχει υπολογιστεί το κόστος από απώλειες ανθρώπων και ζωών.
Συνολικά και πάλι σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις το κόστος των απωλειών από τις πλημμύρες και τις πυρκαγιές μπορεί να ξεπεράσει και τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ εκ των οποίων οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις υπολογίζονται στα 300 εκατομμύρια ευρώ.
Όπερ αυτό ερμηνεύεται ότι η κυβέρνηση, είτε θα επιβάλλει έμμεσα βαριά φορολογία για να βγάλει τα σπασμένα είτε δεν θα προβεί στις μειώσεις φορολογίας μέσω σχεδίου για φοροαπαλλαγές ή παροχής κινήτρων για την ενδυνάμωση της οικονομίας.
Να σημειωθεί ότι το σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Ελληνικής Οικονομίας που εκπονήθηκε πριν δύο χρόνια σύστηνε την ενεργοποίηση του μηχανισμού ασφάλισης έναντι μεγάλων κινδύνων Περιουσίας, σχέδιο το οποίο αγνοήθηκε ενώ τα κονδύλια ήταν διαθέσιμα.

Διαβεβαιώσεις για να νομιμοποιηθεί ο πομπός

H κυβέρνηση ανακοίνωσε ποσά ενίσχυσης έως 10.000 ευρώ για στεγαστική συνδρομή, 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις και 6.600 ευρώ για την κάλυψη των πρώτων αναγκών που αφορούν την οικοσκευή. Ποσά που δεν έχουν να κάνουν την πραγματικότητα. Την ίδια στιγμή η κυβέρνηση απαλλάσσει του πληγέντες από τις φορολογικές τους υποχρεώσεις ενώ βγάζει εκτός εργασίας ανθρώπους που ελάμβαναν μηνιαίους μισθούς.
Η βαριά βιομηχανία της Ελλάδας όπως συνηθίζει να λέγεται επλήγη με τους τουρίστες να προσπαθούν να απεγκλωβιστούν από τις λάσπες προκειμένου να επαναπατριστούν. Το κλίμα και οι υποδομές είχε διατυπώσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Τουρισμού θα είναι καθοριστικός παράγοντας εισροής εισερχόμενου τουρισμού.

Σχέδιο μηχανισμούς ασφάλισης κτιρίων στην ΔΕΘ;

Παρά τις απανωτές προσφυγές της ιδιωτικής ασφάλισης στην Πολιτεία για την προστασία των Πολιτών, τις συστάσεις της Ευρώπης προς την Ελλάδα, και τις ζημιές που έχουν ήδη καταγραφεί από τα περασμένα έτη, η Πολιτεία εμμένει σε υποσχέσεις, δαπανώντας κρατικό χρήμα που θα γυρίσει μπούμερανκ στην οικονομία.
Ενδιαφέρον θα έχει η ομιλία του Πρωθυπουργού στην ΔΕΘ αν παραμείνει στο ρυθμό των υποσχέσεων και των διαβεβαιώσεων ή ανακοινωθεί ουσιαστικός μηχανισμός ασφάλισης.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης