Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι πρωταθλητές των αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους που θα δοθούν το 2024

Οι πρωταθλητές των αυξήσεων στους δημοσίους υπαλλήλους που θα δοθούν το 2024
Χαμηλόμισθοι, οικογενειάρχες, υπάλληλοι με θέσεις ευθύνης και πανεπιστημιακοί κόβουν πρώτοι το νήμα
Σχετικά Άρθρα
Χαμηλόμισθοι, υπάλληλοι οικογενειάρχες, προϊστάμενοι και πανεπιστημιακοί είναι οι πρωταθλητές των αυξήσεων μέσω της εισοδηματικής πολιτικής και των νέων μισθολογίων που ψήφισε η κυβέρνηση, οι αυξήσεις των οποίων θα χορηγηθούν από την 1-1-2024. Με τις κυβερνητικές παρεμβάσεις προβλέπεται:

  • Οριζόντια αύξηση κατά 70 ευρώ τον μήνα για όλους τους δημοσίους υπαλλήλους τόσο του Ενιαίου όσο και των Ειδικών Μισθολογίων.
  • Αύξηση της οικογενειακής παροχής κατά 20-50 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών.
  • Αύξηση κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης.
  • Αύξηση του αφορολόγητου για τους φορολογούμενους με εξαρτώμενα τέκνα.

Για παράδειγμα δημόσιος υπάλληλος με 2 παιδιά θα δει αύξηση 70 περίπου ευρώ τον μήνα στον μισθό του και επιπλέον 50 ευρώ αύξηση της οικογενειακής παροχής για τα δυο παιδιά. Συνολικό ετήσιο όφελος: 1.440 ευρώ.
Αν ο υπάλληλος αυτός κατέχει και την θέση τμηματάρχη τότε θα έχει επιπλέον όφελος της τάξεως των 87 ευρώ τον μήνα λόγω της αύξησης κατά 30% του επιδόματος θέσης ευθύνης.
Επομένως το συνολικό ετήσιο όφελος κυμαίνεται στα 2.484 ευρώ μικτά ή 1.540 ευρώ καθαρά. Στο συνολικό όφελος θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα αποφέρει επιπλέον όφελος 220 ευρώ τον χρόνο.
Αναφορικά τα μέλη ΔΕΠ (καθηγητές πανεπιστημίων, ερευνητές), είναι τα πλέον ωφελημένα από τις αυξήσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο καθώς πέραν όλων των παραπάνω θα δουν επιπλέον αυξήσεις που μεσοσταθμικά αγγίζουν το 10%.
Συγκεκριμένα, αναπροσαρμόζεται, αναδρομικά από 07/10/2022, το μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ (12.500 δικαιούχοι) σε συμμόρφωση με τις σχετικές αποφάσεις του ΣτΕ ενώ θεσπίζεται και ειδικό επίδομα βιβλιοθήκης της τάξεως των 100-200 ευρώ τον μήνα αναλόγως την εκπαιδευτική βαθμίδα.
Έτσι, ένας λέκτορας με 2 παιδιά και με αποδοχές 1.889 ευρώ (μέχρι 31/12/2022) θα δει αύξηση του μισθού του στις 2.208 ευρώ λόγω της επιπλέον αύξησης που θα λάβει κατ’ εφαρμογή των σχετικών αποφάσεων του ΣτΕ, της θέσπισης του επιδόματος βιβλιοθήκης, της οριζόντιας αύξησης 70 ευρώ και της αύξησης της οικογενειακής παροχής για τα δυο παιδιά (επιπλέον 50 ευρώ).
Η συνολική αύξηση των αποδοχών του από όλα τα παραπάνω ξεπερνά το 16,8% και σε αυτήν δεν συνυπολογίζεται και η ωφέλεια που θα έχει από την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα αποφέρει επιπλέον και σε αυτόν όφελος 220 ευρώ τον χρόνο.
Με τα μέτρα αυτά δημοσιονομικού κόστους 4,4 δις ευρώ την τετραετία ( 1,1 δις ευρώ ετησίως), από την 1-1-2024 αυξάνονται οι μισθοί όλων των δημοσίων υπαλλήλων (663.000) και παράλληλα αυξάνονται μια σειρά από επιδόματα και επιπλέον παροχές που λαμβάνουν (αύξηση οικογενειακής παροχής, επιδόματος θέσης ευθύνης, επιδόματος ιδιαιτέρων συνθηκών εργασίας, παραμεθορίου κ.ά.).
Το μέσο ετήσιο όφελος για τον κάθε δημόσιο υπάλληλο, από το συνδυασμό των παραπάνω αυξήσεων, ανέρχεται σε επιπλέον 1.292 ευρώ μικτά ή 800 ευρώ καθαρά, ενώ αν συνυπολογιστούν και οι επιπλέον αυξήσεις ή απαλλαγές που εφαρμόζονται από το 2023 (όπως η κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ του Ταμείου Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων, η αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί κ.λ.π), το ετήσιο όφελος ανά υπάλληλο αυξάνεται σε 2.084 ευρώ μικτά ή 1.476 ευρώ καθαρά.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης