Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι τρεις μεγάλες προκλήσεις και ο φάκελος Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης... τα μυστικά των σχεδιασμών

Οι τρεις μεγάλες προκλήσεις και ο φάκελος Μητσοτάκη στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης... τα μυστικά των σχεδιασμών
Στο ασφαλιστικό, κρισιμότερο σημείο είναι η υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος για την εφαρμογή Ενιαίου Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών στον ΕΦΚΑ
Σχετικά Άρθρα
Περαιτέρω μείωση της ανεργίας, επιτάχυνση της διαδικασίας επέκτασης της Κάρτας Εργασίας στο σύνολο των επιχειρήσεων, μετά τη ρύθμιση που τις απαλλάσσει γραφειοκρατικά, αλλά και η ενοποίηση του κανονισμού παροχών στον ΕΦΚΑ, είναι τα «αγκάθια», μαζί με τους άλλους στόχους, μεταξύ των οποίων και η χορήγηση επιδόματος προσωπικής διαφοράς της τάξης των 200-300 ευρώ και το 2024, βρίσκονται στους φακέλους του πρωθυπουργού για τη ΔΕΘ.
Στο ασφαλιστικό, κρισιμότερο σημείο είναι η υπογραφή Προεδρικού Διατάγματος για την εφαρμογή Ενιαίου Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών στον ΕΦΚΑ.
Πρόκειται για μια δύσκολη μεταρρύθμιση, που εκκρεμεί από το 2017, καθώς θα πρέπει να βρει τη «χρυσή τομή» στους κανόνες ενοποίησης, έτσι ώστε να μην δυσαρεστηθούν οι ασφαλισμένοι.

Ενοποίηση του Κανονισμού Ασφάλισης και Παροχών

Ουσιαστικά πρόκειται για μια παρέμβαση η οποία πρέπει να γίνει σε 88 σήμερα «λογαριασμούς» που λειτουργούν ως αυτόνομες μονάδες στον ΕΦΚΑ και αφορούν τις παροχές σε είδος και σε χρήμα, ανά ταμείο, με τις διαφορές σε ορισμένες περιπτώσεις να είναι χαοτικές. Το εγχείρημα γίνεται ακόμη δυσκολότερο, με δεδομένο ότι σε εκκρεμότητα βρίσκεται και ο ενιαίος κανονισμός παροχών για την αναπηρία.
Ήδη, διάφορες επιτροπές του υπουργείου έχουν επεξεργαστεί προτάσεις για παροχές όπως τα έξοδα κηδείας ή αποτέφρωσης μαζί με το επίδομα ασθενείας, κατασκήνωσης, τοκετού, εργατικού ατυχήματος, καθώς και τα αναπηρικά επιδόματα που διαφέρουν από ταμείο σε ταμείο.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα ότι οι ασφαλισμένοι σε ΔΕΚΟ-τράπεζες λόγω των «ειδικών ταμείων» πλήρωναν μεγαλύτερες εισφορές, με αποτέλεσμα να έχουν καλύτερες παροχές.
Για παράδειγμα τα έξοδα κηδείας ή αποτέφρωσης.
Το πρώην ΙΚΑ χορηγεί 759 ευρώ, ο πρώην ΟΓΑ 800 ευρώ, ο πρώην ΟΑΕΕ 762 ευρώ στους άμεσα ασφαλισμένους και 1.200 στους συνταξιούχους, ο τομέας ασθένειας προσωπικού ΟΤΕ 1.570 ευρώ, το Δημόσιο 1.000 ευρώ και το πρώην ταμείο δημοτικών υπαλλήλων 1.200 ευρώ.
Δύο μισθούς ή δύο κύριες συντάξεις λαμβάνουν οι συγγενείς ασφαλισμένων και συνταξιούχων του πρώην ταμείου της ΔEΗ.
Έως 2.743 ευρώ χορηγεί για έξοδα κηδείας το πρώην ΤΣΑΥ (υγειονομικοί) και 1.800 ευρώ το ΤΣΜΕΔΕ (μηχανικοί).
Σε κάποια πρώην ταμεία βέβαια ακόμη καταβάλλονται επιπλέον εισφορές, όπως στα πρώην ταμεία των τραπεζών που καταβάλλουν για έξοδα κηδείας έως 2.900 ευρώ.
Σε αυτόν τον γόρδιο δεσμό ο κ. Γεωργιάδης, καλείται να βρει τη χρυσή τομή με την έκδοση του ενιαίου κανονισμού, χωρίς να προκληθούν αντιδράσεις.
Η έκδοση των παράλληλων συντάξεων και η εκκαθάριση των εισφορών στους μη μισθωτούς, βρίσκεται ακόμα σε εκκρεμότητα και η λύση τους δρομολογείται μέσα στον ερχόμενο Φθινόπωρο.

Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών αποτελεί ένα επιπλέον θέμα, ιδίως για τις παραγωγικές τάξεις, που ζητούν επιπλέον της μίας ποσοστιαίας μονάδας, μείωση του μη μισθολογικού κόστους.
Το πιθανότερο σενάριο προβλέπει ότι η μείωση αυτή θα προέλθει από το πεδίο των εισφορών υγείας, οι οποίες κυμαίνονται στο 7,1%. Υπενθυμίζεται πως την περίοδο 2019-2022, οι εισφορές μειώθηκαν κατά 4,4%, ενώ εκκρεμεί ένα ποσοστό 0,60% για τις πέντε μονάδες που αποτελούσε εξαγγελία της προηγούμενης περιόδου. Η μείωση, σύμφωνα με πληροφορίες θα γίνει σε δύο δόσεις (0,5% την 1/1/24 και 0,5% την 1/1/25).

Μείωση της ανεργίας

Η μείωση της ανεργίας και ειδικότερα η πτώση της κάτω από το «φράγμα» του 10% είναι σημαντικός στόχος για τη νέα ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, αλλά όχι εύκολος, καθώς οι διεθνείς οργανισμοί μιλούν για επιβράδυνση στην αύξησης της απασχόλησης, λόγω της επιβράδυνσης της παγκόσμιας οικονομίας.
Τα προγράμματα κατάρτισης που τρέχουν από τη ΔΥΠΑ και όσο αναμένεται να ξεκινήσουν να υλοποιούνται το επόμενο διάστημα είναι βασικός μοχλός για την αντιμετώπισης της αναντιστοιχίας αυτής.

Πώς και πόσο θα αυξηθούν οι μισθοί στον ιδιωτικό τομέα

Σημαντική είναι η εκκρεμότητα της αναβίωση των τριετιών δηλαδή των επιδομάτων προϋπηρεσίας που αφορούν, τους αμειβόμενους με τον κατώτατο μισθό. Αν και στις επίσημες εγχώριες και διεθνείς εκθέσεις, η ανεργία δεν προβλέπεται να μειωθεί κάτω από το 10%, στα επόμενα 2 χρόνια.

Αύξηση συντάξεων και νέο επίδομα προσωπικής διαφοράς

Οι αυξήσεις στην συντάξεις για το 2024 αναμένονται να κυμανθούν από 4,1%-4,5%, συνυπολογιζόμενη και η διόρθωση του πληθωρισμού για το 2023. Ταυτόχρονα αναμένεται η χορήγηση ενός «επιδόματος προσωπικής διαφοράς» σε εκατοντάδες χιλιάδες συνταξιούχους που δεν θα λάβουν και το επόμενο έτος αύξηση στη σύνταξή τους. Το επίδομα αυτό θα είναι από 200 ως 300 ευρώ, καθώς οι δικαιούχοι θα μειωθούν περαιτέρω.

Κάρτα Εργασίας

Σημαντική εκκρεμότητα θεωρείται η επέκταση της λειτουργίας της ψηφιακής κάρτας εργασίας σε όλο το φάσμα της μισθωτής απασχόλησης.
Άμεση θα είναι η ολοκλήρωση εντός του καλοκαιριού της επέκτασης σε μια σειρά από ΔΕΚΟ που έχουν να κάνουν με τις συγκοινωνίες (π.χ. ΟΣΥ, ΟΑΣΑ, ΟΣΕΘ, ΟΑΣΘ, Αττικό μετρό) αλλά και άλλες ΔΕΚΟ όπως ΕYΔΑΠ, ΕΛΤΑ κ.ά. Στη συνέχεια τη σκυτάλη θα πάρει η βιομηχανία και σε δεύτερο χρόνο η εστίαση και ο τουρισμός.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης