Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Δικαιότερο πέναλτι για όσους εργάζονται – Σκέψεις για αναλογικότερο συντελεστή

Δικαιότερο πέναλτι για όσους εργάζονται – Σκέψεις για αναλογικότερο συντελεστή
Το σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει περικοπή ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης και είναι αναλογικότερο από το σημερινό
Αλλαγές στα πέναλτι των συνταξιούχων, ακόμα και μηδενισμό εξετάζει το οικονομικό επιτελείο, προκειμένου να έχουν καλύτερη συνταξιοδοτική «τύχη» 120.000 σημερινοί εργαζόμενοι ταυτοχρόνως συνταξιούχοι, ενώ εξετάζονται επιπλέον κίνητρα για χιλιάδες δημοσίου υπαλλήλους που υπηρετούσαν σε θέσεις «κλειδιά» και επέλεξαν την πρόωρη συνταξιοδότηση.
Οι αλλαγές αυτές θα προχωρήσουν αμέσως μετά τη συγκρότηση της νέας κυβέρνησης, με απώτερο στόχο ο εργαζόμενος να μη χάνει το 1/3 της σύνταξή του από την πρώτη μέρα δουλειάς, όπως προβλέπει ο νόμος Βρούτση ο οποίος σημειωτέων μείωσε την ποινή από το 60% στο 30% οριζόντια για όλους, ανεξάρτητα από τις ημέρες απασχόλησης.
Το σενάριο που έχει πέσει στο τραπέζι προβλέπει περικοπή ανάλογα με τις ημέρες απασχόλησης και είναι αναλογικότερο από το σημερινό.
Για παράδειγμα, ένας συνταξιούχος με 1.000 ευρώ κύρια σύνταξη και 180 επικουρική, σήμερα χάνει το 30% του συνόλου των αποδοχών του, ήτοι 380 ευρώ, ακόμα και αν δουλεύει τις μισές ημέρες του μήνα, ή είναι μερικώς απασχολούμενος. Αντίστοιχα με αναλογία 15%, εφόσον δουλεύει 15 ημέρες θα έχει απώλεια 192ευρώ, δηλαδή τα μισά. 
Σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου Εργασίας ο εξορθολογισμός του συστήματος αφενός θα επιφέρει δικαιοσύνη και αφετέρου θα αποτελέσει κίνητρο για τον περιορισμό της μαύρης εργασίας, ενώ θα συνδράμει στο ασφαλιστικό σύστημα με νέες εισφορές, δηλαδή «ζεστό χρήμα».

Ωστόσο για τους εργαζόμενους συνταξιούχους εκκρεμούν δύο ακόμη ζητήματα:


1.Το 30% των συνταξιούχων που έχουν εργαστεί από το 2016 εξακολουθεί να αναμένει πάνω από τρία  χρόνια τα αναδρομικά από τη μείωση του πέναλτι από το 60% στο 30% για τους συνταξιούχους του ιδιωτικού τομέα που εργάζονται. 

2.Ένας στους τρείς εργαζόμενος συνταξιούχος εξακολουθεί να υφίσταται το μαχαίρι 60% του νόμου Κατρούγκαλου στη σύνταξη του. 

Παράλληλα με το ψαλίδι στη σύνταξη, ο νόμος δίνει την ευκαιρία αξιοποίησης του χρόνου ασφάλισης με την καταβολή εισφορών του εργαζόμενου συνταξιούχου προκειμένου να προσαυξηθεί η σύνταξή του.
Η προσαύξηση της  σύνταξης για μια 5ετία απασχόλησης μπορεί να φτάσει στα 115 ευρώ το μήνα.
Όμως όσοι συνταξιούχοι εργάστηκαν δεν έχουν λάβει ακόμη τη νόμιμη αξιοποίηση του χρόνου ασφάλισης.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης