Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απειλούν να ανατινάξουν την ασφάλιση λόγω του κινδύνου να πάρουν φωτιά

Τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα απειλούν να ανατινάξουν την ασφάλιση λόγω του κινδύνου να πάρουν φωτιά
Δια πυρός και δια σιδήρου θα περάσουν οι ασφαλιστικές αυτοκινήτου τα επόμενα χρόνια με τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα τα οποία ενέχουν πολύ υψηλούς κινδύνους εκδήλωσης πυρκαγιάς. Το ήδη επιβαρυμένο loss ratio του κλάδου αυτοκινήτου κινδυνεύει να «ανατιναχτεί»
Σχετικά Άρθρα
Ένα χρόνο μετά από τα δημοσιεύματα του ΒΝ για τους κινδύνους που ενέχουν τα ηλεκτρικά οχήματα, ειδικότερα από το μπαταρίες λιθίου, το πρόβλημα αντί να μετριαστεί, φουντώνει, προκαλώντας πολύ μεγάλες ανησυχίες στις αυτοκινητοβιομηχανίες που λειτουργούν και σαν ασφαλιστικές και στις ασφαλιστικές αυτοκινήτου. Σύμφωνα με πηγές του ΒΝ, αν δεν αλλάξουν την τιμολόγηση στα ηλεκτρικά οχήματα κινδυνεύουν να καταβάλλουν αποζημιώσεις που δεν θα καλύπτονται από το rate του ασφαλίστρου.

Σύνδεση των ηλεκτρικών οχημάτων με υψηλό κίνδυνο πυρκαγιάς

Διακόσιες εννέα πυρκαγιές καταγράφηκαν μέσα στο 2022, σημειώνοντας αύξηση 17%. Πρόκειται το υψηλότερο αριθμό πυρκαγιών σε μία δεκαετία, καθιστώντας το φαινόμενο της πυρκαγιάς ως την 3η κύρια αιτία παγκοσμίων απωλειών στον κόσμο, σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη για το 2022 της Allianz Global Corporate Specialty.
Μεταξύ των κυριοτέρων αιτιών που αυξάνουν τον κίνδυνο της πυρκαγιάς είναι τα ηλεκτρικά οχήματα (EV) και ειδικά οι μπαταρίες ιόντων λιθίου. Οι μονάδες αυτές που απαιτούνται για την κίνηση των οχημάτων ενέχουν κινδύνους πυρκαγιάς τόσο κατά την μεταφορά τους σε πλοία όσο και κατά την κίνηση ενός οχήματος. Αν κατά την μεταφορά των μπαταριών λιθίου υπάρξει συμβάν πυρκαγιάς τότε λόγω της υψηλής θερμοκρασίας ο κίνδυνος να μεταφερθεί η πυρκαγιά σε άλλα μεταφερόμενα εμπορεύματα στο πλοίο είναι πολύ μεγάλος, ομοίως λόγω την υψηλής θερμότητας και σε περιοχές στην ξηρά, συμπαρασύροντας και καίγοντας περιουσίες. Υψηλότατος σύμφωνα με την AGCS είναι και ο κίνδυνος αναζωπύρωσης μίας πυρκαγιάς.
Κύρια αιτία έκρηξης πυρκαγιάς είναι η υπερφόρτιση και το βραχυκύκλωμα.

Έρχονται αλλαγές


Προ των πυλών, εκτός των αλλαγών που καλείται να κάνει ο κλάδος αυτοκινήτου στο τομέα του underwriting και στα επίπεδα αποθεματοποίσης, προκειμένου να αντιμετωπίσει σχετικές απώλειες από πυρκαγιές, αλλαγές προβλέπεται να γίνουν και στα έγγραφα δήλωσης επικίνδυνου φορτίου. Στο καθορισμό του underwriting οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι θα πρέπει να υπολογιστεί ο πληθωρισμός που ανεβάζει το κόστος των αποζημιώσεων .

Σάλος με τις ανακλήσεις υβριδικών οχημάτων

Στο σημείο αυτό αξίζει να αναφερθεί ότι η Ford Motor Co ανακάλεσε 125.000 αυτοκίνητα και φορτηγά, με κινητήρες υβριδικού τύπου, λόγω βλαβών στον κινητήρα και αυξημένης πιθανότητας εκδήλωσης πυρκαγιάς. Λίγο νωρίτερα ανακάλεσε άλλα 142.000 οχήματα λόγω υψηλού κινδύνου πρόσκλησης πυρκαγιάς, ενώ απεύθυνε έκκληση σε ήδη κατόχους να αποφύγουν να σταθμεύουν τα οχήματα τους σε κλειστούς χώρους.

Ελ Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης