Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στο στόχαστρο αθέμιτες πρακτικές των Ασφαλιστικών με πρόσχημα το ESG

Στο στόχαστρο αθέμιτες πρακτικές των Ασφαλιστικών με πρόσχημα το ESG
Οι φόβοι για γιγάντωση συνθηκών μονοπωλίου στην ασφάλιση αποδυναμώνει την Συμμαχία ΝΖΙΑ υποστηρίζει η Moody’s, αποδυναμώνοντας και τους στόχους των (αντ)ασφαλιστών για απανθρακοποίηση
Σχετικά Άρθρα

Παρανάλωμα του πυρός κινδυνεύουν να γίνουν τα σχέδια της Συμμαχίας του ΟΗΕ -NZIA (Net Zero Alliance) για τις μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Μέσα σχεδόν σε τρεις μήνες την πόρτα εξόδου της Συμμαχίας άνοιξαν: η Munich Re, η Zurich, η Hannover Re,  και πριν δύο ημέρες η Swiss Re.
Με την Moody’s ήδη να προειδοποιεί για τον κίνδυνο μη αποπεράτωσης των στόχων, κοινοπραξία εκπροσώπων της Δικαιοσύνης των ΗΠΑ με δριμύτατες καταγγελίες προς τις (αντ) ασφαλιστικές που παραμένουν στους κόλπους της Συμμαχίας κάνουν λόγο για μονοπωλιακές καταστάσεις, τεχνητές αυξήσεις τιμών στο φυσικό αέριο και εκτίναξη του κόστους ασφαλίστρων.
Οι φόβοι για γιγάντωση συνθηκών μονοπωλίου στην ασφάλιση αποδυναμώνει την Συμμαχία ΝΖΙΑ υποστηρίζει η Moody’s, αποδυναμώνοντας και τους στόχους των (αντ)ασφαλιστών για απανθρακοποίηση. Η θέση της Moody’s διατυπώθηκε λίγο μετά την έξοδο των δύο μεγάλων γερμανικών κολοσσών της ασφαλιστικής αγοράς, των Munich Re και Zurich Insurance (Ελβετία) ενώ αργότερα ακολούθησε η έξοδος της Hannover Re, θυγατρική του Ομίλου Talanx στον οποίον Ομιλο ανήκει και η HDI Global SE. Προδιαγεγραμμένη ήταν και η έξοδος της Swiss Re (Ζυρίχη, Ελβετία) η οποία αντασφαλιστική ήταν από ένα από τα ιδρυτικά μέλη της πράσινης Συμμαχίας. Η Swiss Re συγκεκριμένα προσχώρησε στην NZIA το 2021 στην διάρκεια της Συνόδου των G20 για το κλίμα που πραγματοποιήθηκε στη Βενετία.

Τα διλήμματα και οι ελπίδες για επιβίωση

Και, ενώ η NZIA προσηλωμένη στον στόχο διεξάγει συζητήσεις με ασφαλιστικές προκειμένου να καθοριστούν οι κανόνες για το underwriting των κινδύνων, εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης, συγκεκριμένα εισαγγελείς των ΗΠΑ  οι οποίοι έβλεπαν το τελευταίο διάστημα με κριτική ματιά τους στόχους των ESG σε επιστολή τους προς τις ασφαλιστικές μέλη της Συμμαχίας καταγγέλλουν με δριμύτατο τρόπο τους στόχους της NZIA και την πρόθεση των μελών της ΝΖΙΑ να υποστηρίξουν τα σχέδια και το πρόγραμμα των ακτιβιστών. Καταγγέλλουν ότι οι συμφωνίες που έχουν υπογράψει οι ασφαλιστικές  -μέλη της Συμμαχίας έχουν οδηγήσει στα ύψη τις τιμές του φυσικού αερίου, τα προϊόντα και τις υπηρεσίες, εν τέλει την εκτίναξη του πληθωρισμού και την αύξηση του κόστους των ασφαλίστρων.

Ποσοστώσεις και τροποποιήσεις όρων συνιστούν ενέργειες μποϋκοτάζ

Περαιτέρω στην κοινή τους επιστολή οι εισαγγελείς κατατροπώνουν την NZIA τονίζοντας ότι οι στόχοι των πρωτοκόλλων της θα αλλάξουν την δομή κα τον ρόλο των ασφαλιστικών επιχειρήσεων ενώ αναφερόμενοι στους αντασφαλιστές τονίζουν ότι οι διατάξεις έρχονται αντιμέτωπες με τους νόμους κατά των μονοπωλίων και άλλους ισοδύναμους νόμους και πως αν οι στόχοι υλοποιηθούν συνιστούν παράνομες και αθέμιτες πράξεις στον τομέα της ασφάλισης, εάν τα μέλη της NZIA εργάζονται σε κλάδο της οικονομίας με τα ίδια επιχειρηματικά συμφέροντα. Τονίζουν ότι ο καθορισμός των τιμών ή η επιβολή ποσοστώσεων αποτελούν παράνομες ενέργειες και θα οδηγήσουν στην εκτίναξη των τιμών των ασφαλίστρων. Τέλος προειδοποιούν ότι η νομοθεσία ενός μεγάλου αριθμού Πολιτειών απαγορεύει την τροποποίηση των όρων αντασφάλισης για λόγους που δεν σχετίζονται με τον πραγματικό κίνδυνο.
Όπως επισημαίνει ο Γιάννης Ρούντος, πολύπειρο στέλεχος έως πρόσφατα της ασφαλιστικής αγοράς στον τομέα των εταιρικών υποθέσεων και βιωσιμότητας, της επικοινωνίας και δημόσιας εικόνας:
«Είναι προφανείς στην ασφαλιστική αγορά οι αντιφάσεις σε εταιρικές στρατηγικές, καθώς η βραχυπρόθεσμη οικονομική βιωσιμότητα (εν τέλει η μονοδιάστατη κερδοφορία) σε συγκεκριμένους τομείς ασφαλιστικών δραστηριοτήτων συγκρούεται μετωπικά επί της ουσίας (διότι υπάρχει και η διαφυγή του δήθεν - βλέπε greenwashing) με τα προτάγματα των SDGs και των ESG».
«Είναι καλό» υποστηρίζει «να ξαναγυρίσουν οι ασφαλιστικές επιχειρήσεις στα βασικά της αποστολής τους, που πρέπει να είναι κοινωνικοκεντρική (η μικρή διείσδυση ειδικότερα στην Ελλάδα επιβεβαιώνει το αντίθετο). Η βιωσιμότητα είναι μια αντισταθμιστική υπόθεση σύνθετων και ευαίσθητων ισορροπιών στο ευρύτερο φυσικό, κοινωνικό και οικονομικό περιβάλλον όπου η ασφάλιση είναι μέρος, δεν ορίζεται μόνο με λογιστική και αναλογιστική».

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης