Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι cyber καλύψεις τρομάζουν τις ασφαλιστικές εταιρείες εν όψει stress tests

Οι cyber καλύψεις τρομάζουν τις ασφαλιστικές εταιρείες εν όψει stress tests
Δια πυρός και δια σιδήρου οι ασφαλιστικές το 2023
Σχετικά Άρθρα
Δια πυρός και δια σιδήρου θα περάσουν οι ασφαλιστικές το 2023: αφενός με τα stress tests αφετέρου γιατί θα πρέπει να κάνουν την δουλειά τους και να δώσουν cyber καλύψεις την στιγμή που οι διαδικτυακές ληστείες φουντώνουν και οι επιχειρήσεις απαιτούν καλύψεις.

Stress tests για Cyber κινδύνους

Η EIOPA ξαναβάζει τα stress tests στην ζωή των ασφαλιστικών επιχειρήσεων σε συνδυασμό με τα Solvency II μαζί με σωρεία άλλων κανονιστικών και ρυθμιστικών διατάξεων, όπως έγραψε στο χτεσινό δημοσίευμα του το ΒΝ. Το πεδίο για το οποίο θα κληθούν να δώσουν εξετάσεις είναι οι cyber κίνδυνοι οι οποίοι κίνδυνοι μαστίζουν τις επιχειρήσεις και κυρίως της επιχειρήσεις του χρηματοοικονομικού τομέα και την υγεία.

Εκτοξεύεται η αξία των διαδικτυακών χτυπημάτων

Χιλιάδες είναι τα θύματα καθημερινά σε Ελλάδα και τον κόσμο με τα περιστατικά τις περισσότερες φορές να αποκρύπτονται καθώς οι επιχειρήσεις φοβούνται ότι θα χάσουν τους πελάτες. Υπάρχουν ωστόσο και σωρεία περιπτώσεων που οι παραβιάσεις γίνονται εν αγνοία των επιχειρήσεων. Η αξία πάντως της ηλεκτρονικών κινδύνων το 2022 στην Ελλάδα εκτινάχθηκε στα 60 εκατομμύρια ευρώ σημειώνοντας άνοδο 55% σε σχέση με το 2022 σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ με την αύξηση στα χτυπήματα των συστημάτων στο e-banking να φτάνει μέχρι και 500%. Στον κλάδο της υγείας και των νοσοκομείων τα πράγματα είναι ακόμα χειρότερα καθώς οι διαδικτυακοί ληστές απειλούν για την πώληση των δεδομένων των πελατών των νοσοκομείων, των διαγνωστικών κέντρων ακόμα και των ασφαλιστικών. Μείζονος σημασίας είναι επίσης οι ηλεκτρονικές ληστείες ιδιωτών μέσα από τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια.

Κανένα σύστημα ηλεκτρονικών πληρωμών / συναλλαγών δεν παρέχει 100% ασφάλεια σε πελάτες/προμηθευτές

Σύμφωνα με πηγές του ΒΝ από την ασφαλιστική αγορά κανένα σύστημα ηλεκτρονικών συναλλαγών / ηλεκτρονικών πληρωμών δεν μπορεί να δώσει 100% όπως επίσης και κανένα πρόγραμμα ασφάλισης cyber κινδύνων όσο εξελιγμένο και αν είναι. «Όσο εξελίσσεται η ψηφιακή τεχνολογία, τόσο θα αυξάνεται το ηλεκτρονικό έγκλημα και οι διαδικτυακές ληστείες». Τα προγράμματα ασφάλισης cyber κινδύνων ακόμα βρίσκονται σε πρώιμο στάδιο καθώς δεν μπορούν να συγκεντρωθούν εύκολα δεδομένα για την φύση των κινδύνων αφού μέρα με την μέρα ο κίνδυνος εξελίσσεται και γίνεται όλο και πιο δύσκολος για τους underwriters.

Στο μικροσκόπιο η ικανότητα των ασφαλιστικών

Είναι γεγονός ότι προσπάθειες γίνονται τόσο από τους ασφαλιστές όσο και τους αντασφαλιστές και τους θεσμικούς φορείς, ωστόσο οι καλύψεις που δίνουν οι ασφαλιστικές προς τις επιχειρήσεις σε πολλές των περιπτώσεων δεν επαρκούν με αποτέλεσμα πολλές επιχειρήσεις να μένουν ακάλυπτες. Η EIOPA συστήνει τον σχεδιασμό και ανάπτυξη ασφαλιστικών προγραμμάτων, τεστάροντας ωστόσο μέσα στο 2023 τις δυνατότητες των ασφαλιστικών επιχειρήσεων.
Σχετικά με την διεξαγωγή των stress tests το 2023 η ΕΑΕΕ βρίσκεται σε στενή συνεργασία με την EIOPA προκειμένου να παρέμβει αν διαπιστωθεί ανάγκη όπως έκανε και σε παλαιότερες ασκήσεις προσομοίωσης.

Ελ. Ερμ.
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης