Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Με 171.000 ασφαλισμένους και «κουμπαρά» 35 εκατ. ευρώ ξεκινά το ΤΕΚΑ τις επενδύσεις - Η στρατηγική για καλύτερες επικουρικές συντάξεις

Με 171.000 ασφαλισμένους και «κουμπαρά» 35 εκατ. ευρώ ξεκινά το ΤΕΚΑ τις επενδύσεις - Η στρατηγική για καλύτερες επικουρικές συντάξεις
Οι εισφορές των ασφαλισμένων θα επενδύονται σε ευρέως διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια μετοχικών, ομολογιακών και καταθετικών επενδυτικών προϊόντων
Σχετικά Άρθρα
Ξεπέρασαν τους 171.000 οι ασφαλισμένοι στο νέο επικουρικό Ταμείο ΤΕΚΑ μέσα στους 15 πρώτους μήνες της λειτουργίας του, και ήδη έχει μαζευτεί ένας επενδυτικός «κουμπαράς» που αριθμεί περίπου 35 εκατ. ευρώ, γεγονός που θα καταστήσει σε μερικά χρόνια το Ταμείο ως έναν από τους μεγαλύτερους θεσμικούς επενδυτές.
Το ταμείο ανέλαβε μετά από διαγωνισμό και απόφαση του αρμόδιου υφυπουργού κ. Π Τσακλόγλου, να «τρέξει» ο Κίμων Βολίκας ο οποίος ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος για τα επόμενα 6 χρόνια. Πρόκειται για άνθρωπο της αγοράς, καθώς είναι διαχειριστής επενδύσεων με εμπειρία 30 ετών στη διαχείριση χαρτοφυλακίων και 24 ετών ως Διευθύνων Σύμβουλος εταιρειών διαχείρισης Αμοιβαίων Κεφαλαίων. Έχει διατελέσει Πρόεδρος της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών για τρεις διαδοχικές θητείες και μέλος των ΔΣ του Χρηματιστήριου Αθηνών και του Συνεγγυητικού Κεφαλαίου Εξασφάλισης Επενδυτικών Υπηρεσιών.
Σήμερα το ΤΕΚΑ διανύει μία μεταβατική περίοδος - έως το 2025 – που θα ισχύσει γύρω από την επενδυτική πολιτική, κατά τη διάρκεια της οποίας θα προσφέρεται, σε όλους τους ασφαλισμένους, μόνο ένα προεπιλεγμένο επενδυτικό προϊόν – χαμηλού ρίσκου, ενώ μετά το 2025 και αναλόγως με την ηλικία του ασφαλισμένου, τα επενδυτικά προϊόντα θα διαφοροποιούνται ως προς το στο επίπεδο ρίσκου.
Οι εισφορές των ασφαλισμένων θα επενδύονται σε ευρέως διαφοροποιημένα χαρτοφυλάκια μετοχικών, ομολογιακών και καταθετικών επενδυτικών προϊόντων.
Ήδη, η δεύτερη περίοδο που ξεκίνησε θα προσφέρει στους ασφαλισμένους μόνο το default χαρτοφυλάκιο με επενδύσεις σε ένα διευρυμένο και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο αξιογράφων, το οποίο θα έχει δομή κύκλου ζωής. Στην πράξη, σε αυτήν τη φάση όλοι οι ασφαλισμένοι θα έχουν τον ίδιο τύπο χαρτοφυλακίου λόγω του ομοιόμορφου - παραπλήσιου της ηλικίας τους. Η δεύτερη περίοδος φάση αναμένεται να διαρκέσει έως το τέλος του 2024.
Την τρίτη περίοδο, ξεκινά από τις αρχές 2025 μετά και την προσθήκη των προαιρετικά ασφαλισμένων στο ΤΕΚΑ (γεννηθέντων μετά την 1/1/1987). Τα χαρτοφυλάκια των ασφαλισμένων θα διαφοροποιούνται στο επίπεδο ρίσκου ανάλογα με την ηλικία τους. Ταυτόχρονα θα προσφερθούν στους ασφαλισμένους και άλλα κατάλληλα διαμορφωμένα συνταξιοδοτικά/επενδυτικά προϊόντα διαβαθμισμένου ρίσκου για εκείνους τους ασφαλισμένους που επιθυμούν να επιλέγουν και να ρυθμίζουν μόνοι τους το επίπεδο κινδύνου των συνταξιοδοτικών αποταμιεύσεών τους.

Τα πλεονεκτήματα του νέου ταμείου είναι:


1. Οδηγεί σε υψηλότερες επικουρικές συντάξεις για τους νέους ασφαλισμένους.

2. Εισάγει τη λογική του «ατομικού κουμπαρά», δίνοντας στον νέο ασφαλισμένο περισσότερες επιλογές.

3. Δημιουργεί καινούρια κουλτούρα αποταμίευσης, με σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία – Γιατί μέσα από το νέο σύστημα θα δημιουργηθεί και ένας εθνικός «κουμπαράς», οι πόροι του οποίου θα επενδυθούν στην εθνική οικονομία

4. Ενισχύει τη βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος αποσυνδέοντας την επικουρική ασφάλιση από τις δυσμενείς δημογραφικές εξελίξεις.
Το κράτος εγγυάται την καταβολή ελάχιστης ανταποδοτικής μηνιαίας επικουρικής σύνταξης, η οποία υπολογίζεται στη βάση του ύψους της πραγματικής αξίας των εισφορών που κατέβαλαν οι ασφαλισμένοι.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης