Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Προτάσεις σοκ για το συνταξιοδοτικό της Ελλάδος από την Πρόεδρο της EIOPA - Σοβαρός κίνδυνος προ των πυλών

Προτάσεις σοκ για το συνταξιοδοτικό της Ελλάδος από την Πρόεδρο της EIOPA - Σοβαρός κίνδυνος προ των πυλών
H Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφαλίσεων και Επαγγελματικών Συντάξεων (EIOPA) κρούει τον κώδωνα του κινδύνου
Σχετικά Άρθρα
Σε δύσβατα μονοπάτια κινούνται τα συνταξιοδοτικά συστήματα στην Ευρώπη, πολλώ δε μάλλον στην Ελλάδα.
Η Ευρώπη, και όχι μόνο η Ελλάδα που απλόχερα μοίραζε συντάξεις, κόβει σήμερα ακόμα και τα βασικά, ζητώντας από τους ασφαλισμένους να αποταμιεύσουν για να αποφύγουν την φτώχεια σε κατηγορίες κεφαλαίων με στόχο την συσσώρευση κεφαλαίου. Με αυτό τον τρόπο, ωστόσο ο κίνδυνος των επενδύσεων περνά από το κράτος στους ιδιώτες και τους εργαζόμενους.
Η κατάσταση ενδεχομένως να βγει εκτός ελέγχου, αν δεν ληφθούν μέτρα και δεν γίνουν μεταρρυθμίσεις, οι οποίες ωστόσο είναι πολύ δύσκολο να περάσουν, αν οι κυβερνήσεις των κρατών δεν ανοίξουν διάλογο με την κοινωνία τόνισε στο 4ο συνέδριο Επαγγελματικής Ασφάλισης, χορηγός του οποίου ήταν το ΒΝ, η πρόεδρος της EIOPA που βρέθηκε σήμερα στην Ελλάδα, Petra Hielkema.

Κατακερματισμένο το τοπίο των συντάξεων σε Ελλάδα και Ευρώπη


Το τοπίο δεν είναι μόνο στην Ελλάδα κατακερματισμένο, αλλά και σε όλη την Ευρώπη τα τελευταία χρόνια μετά τις απότομες αλλαγές στην νομοθεσία των συντάξεων που έγιναν για να σωθούν τα δημοσιονομικά των χωρών της Ευρώπης.
Ο κατακερματισμός, και η έλλειψη ισορροπίας στο θέμα των συντάξεων στην Ευρώπη, πιθανά και η πολυφωνία χωρίς αποτέλεσμα έχει οδηγήσει τον πληθυσμό της Γηραιάς Ηπείρου στο να υποστηρίζει ότι «δεν υπάρχει λόγος να ασχοληθεί με τις αποταμιεύσεις, διότι κανείς δεν θα βγει σύνταξη αφού δεν υπάρχουν λεφτά» υπογράμμισε η πρόεδρος της EIOPA, η οποία διευκρίνισε πως το πρόβλημα είναι σύνθετο και πως όταν οι νέες γενιές δεν έχουν ορίζοντα για αυτό, η συζήτηση για το συνταξιοδοτικό δεν θα γίνει ποτέ εύκολη. Χαρακτηριστική η προτροπή της «απαιτείται ολύμπια υπομονή» για να βγει αποτέλεσμα.

Ο γρίφος των δημοσιονομικών και της επάρκειας των συντάξεων


Ο γρίφος που πρέπει να λυθεί από τις κυβερνήσεις στην Ευρώπη είναι το πώς θα αντιμετωπισθεί η αύξηση του προσδόκιμου ζωής, γεγονός που ασκεί πιέσεις στα συνταξιοδοτικά συστήματα, διασφαλίζοντας την ίδια στιγμή την επάρκεια στο εισόδημα από τις συντάξεις αλλά και την βιωσιμότητα των δημοσιονομικών των κυβερνήσεων.
Σύμφωνα με τα στοιχεία της EIOPA, σήμερα ένας συνταξιούχος αντιστοιχεί σε τρεις εργαζόμενους, με το πρόβλημα να παραμένει σύντομα ένας στους 5 ρισκάρει να υποπέσει κάτω από το όριο της φτώχειας με το γυναικείο πληθυσμό να βρίσκεται σε χειρότερη θέση συγκριτικά τον ανδρικό. Την ίδια στιγμή που υπάρχει η κρίση στις συντάξεις και στην αποταμίευση, ο πληθυσμός στην Ευρώπη δεν είναι σε θέση να αγοράσει ασφάλιση λόγω της μεγάλης αύξησης του κόστους ζωής.

Ημιτελείς οι μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα


Η Ελλάδα με την εισαγωγή του ΤΕΚΑ στον πρώτο πυλώνα ασφάλισης δεν έχει λύσει το πρόβλημα εξηγεί η Petra Hielkema, προτρέποντας την ελληνική κυβέρνηση να αποφύγει τυχόν λάθη που μπορεί να δυσχεραίνουν το μέλλον των συντάξεων με εισαγωγή των τριών πυλώνων ασφάλισης στο συνταξιοδοτικό σύστημα: ήτοι κρατική ασφάλιση, επαγγελματικά συνταξιοδοτικά ταμεία, και ιδιωτική ασφάλιση.
Από καθορισμένες παροχές σε καθορισμένες εισφορές και με το κίνδυνο να περνά στον εργαζόμενο
Αναφερόμενη στα επαγγελματικά ταμεία τόνισε πως η μετάβαση πρέπει να γίνει από τα προγράμματα καθορισμένων παροχών σε προγράμματα καθορισμένων εισφορών περνώντας περισσότερους κινδύνους στους εργαζομένους.

Η απομυθοποίηση των συντάξεων


Η Ευρώπη σήμερα απομυθοποιεί τις συντάξεις, προκρίνοντας εκπαίδευση και διάχυση της γνώση περί επενδύσεων και αποταμίευσης προκειμένου οι εργαζόμενοι να είναι σε θέση να πάρουν αποφάσεις για τις συντάξεις που δεν θα τους βάλουν σε κίνδυνο. Η EIOPA από την πλευρά της στο πλαίσιο αυτό διαδραματίζει σημαντικό ρόλο καθώς εποπτεύει τα συνταξιοδοτικά προϊόντα που καλύπτουν τις ανάγκες των Ευρωπαίων πολιτών με στόχο την διαφάνεια και την χρηστή διαχείριση. Δύναται να συνδράμει στην ανταλλαγή καλών πρακτικών από τα κράτη μέλη που έχουν ολοκληρώσει που έχουν μεταξύ άλλων ολοκληρώσει σοβαρές μεταρρυθμίσεις στα συνταξιοδοτικά τους συστήματα αλλά και να εξετάσει πώς μπορούν αυτά να δουλευτούν διασυνοριακά.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης