Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σαρώνουν τα ταμεία των ασφαλιστικών οι ζημιές από φυσικές καταστροφές

Σαρώνουν τα ταμεία των ασφαλιστικών οι ζημιές από φυσικές καταστροφές
Σύμφωνα με την Gallagher Re, η ιδιωτική ασφάλιση κάλυψε ζημιές 125 δισεκατομμυρίων και η κρατική ασφάλιση 15 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου
Σχετικά Άρθρα
Για πέμπτο σε σειρά έτος από το 2017, οι απώλειες από φυσικές καταστροφές το 2022 για τις (αντ)ασφαλιστικές ξεπέρασαν τα 100 δισεκατομμύρια δολάρια, φτάνοντας τα 140 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με την ετήσια ανάλυση της Gallagher Re, με τις συνολικές οικονομικές ζημιές να φτάνουν τα 360 δισεκατομμύρια δολάρια.
Παρόμοιες οι εκτιμήσεις της Swiss Re, Munich Re, AON σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα του ΒΝ.
Το 39% των συνολικών οικονομικών ζημιών ή τα 140 δισεκατομμύρια καλύφθηκαν από την ιδιωτική ασφάλιση, αφήνοντας ένα κενό κάλυψης μεταξύ οικονομικών και ασφαλισμένων ζημιών 61% ή 220 δισεκατομμύρια δολάρια.
Σύμφωνα με την Gallagher Re, η ιδιωτική ασφάλιση κάλυψε ζημιές 125 δισεκατομμυρίων και η κρατική ασφάλιση 15 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου.
Το μεγάλο αυτό κενό μεταξύ ασφαλισμένων και οικονομικών ζημιών υποδηλώνει και τις ευκαιρίες για ανάπτυξη που έχουν οι ασφαλιστικές σε όλο τον κόσμο.

ΙΑΝ και Πακιστάν κατέλαβαν τα πρωτεία

Οι ασφαλισμένες ζημιές από τον τυφώνα IAN που σάρωσε τις ΗΠΑ το 2022 θα φτάσουν το ελάχιστον τα 55 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ οι οικονομικές ζημιές τα 112 δισεκατομμύρια δολάρια. Ζημιές ύψους 9 δισεκατομμυρίων δολαρίων φορτώθηκαν να πληρώσουν οι αντασφαλιστές λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας στις ΗΠΑ.
Οι πλημμύρες στο Πακιστάν κατά την περίοδο των μουσώνων ήταν το ακριβότερο του έτους από πλευράς ανθρωπίνων απωλειών. Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα οι οικονομικές απώλειες αναμένεται να αγγίξουν τα 15 δισεκατομμύρια δολάρια. Κατά τις μεγάλες πλημμύρες στο Πακιστάν, 1.700 άτομα έχασαν την ζωής τους ενώ κατέρρευσαν περίπου 2,3 εκατομμύρια οικίες.
Έντονες πλημμύρες υπήρξαν σε διάφορες περιοχές της Αφρικής το 2022, όπου χώρες όπως η Νιγηρία και η Νότια Αφρική ήρθαν αντιμέτωπες για πρώτη φορά στα χρονικά με γεγονότα σφοδρών φυσικών καταστροφών.
Σε άλλα μέρη της υφηλίου, όπως στην Ανατολική Αυστραλία οι ασφαλισμένες ζημιές έφτασαν τα 5 δισεκατομμύρια με το κόστος από τις πλημμύρες να φτάνει σε ιστορικά υψηλά για την χώρα το Μάρτιο και Φεβρουάριο του 2021.

Ιαπωνία, Καναδάς, Αφρική, Ευρώπη

Αλλά σοβαρά συμβάντα φυσικών καταστροφών που περιλαμβάνει η λίστα της Gallagher Re, είναι τα κύματα θερμότητας στην Ευρώπη, οι σεισμοί στην Ιαπωνία, οι συνθήκες ξηρασίας στην Ευρώπη και περιοχές της Ασίας, οι τυφώνες στην Ιαπωνία και τις Φιλιππίνες, οι τυφώνες στο Πόρτο Ρίκο και τον Καναδά, οι ανεμοστρόβιλοι στην Ευρώπη και τον Καναδά.
Κατά την ΑΟΝ οι ασφαλισμένες ζημιές το 2022 ξεπέρασαν τα 130 δισεκατομμύρια δολάρια ενώ κατά την Munich Re και Swiss Re 120 και 115 δισεκατομμύρια δολάρια αντίστοιχα.

Ελ. Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης