Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Κοφτερό μαχαίρι στις αντασφαλίσεις κινδύνων - Οι κίνδυνοι για την ασφαλιστική αγορά

Κοφτερό μαχαίρι στις αντασφαλίσεις κινδύνων - Οι κίνδυνοι για την ασφαλιστική αγορά
Οι αντασφαλιστές αναζητούν νέο ρόλο, οι ασφαλισμένοι μένουν ακάλυπτοι. Απουσία προσφοράς κεφαλαίων, πελάτες και αντασφαλιστές ψάχνουν να βρουν τις ισορροπίες τους
Σχετικά Άρθρα
Μία από τις δυσκολότερες στιγμές στην ιστορία τους ήταν, η 1η Ιανουαρίου 2023 για τους (αντ)ασφαλιστές.
Οι αντασφαλιστές αναζητούν νέο ρόλο, οι ασφαλισμένοι μένουν ακάλυπτοι.
Απουσία προσφοράς κεφαλαίων, πελάτες και αντασφαλιστές ψάχνουν να βρουν τις ισορροπίες τους.
Οι όποιες αλλαγές στην οικονομία θα δείξουν τον δρόμο.
Σε σταυροδρόμι με πολλά εμπόδια βρέθηκε ο τομέας των αντασφαλειών την 1η Ιανουαρίου 2023, σύμφωνα με αναλυτές της Guy Carpenter -κορυφαίας εταιρείας στην διαχείριση παγκοσμίων κινδύνων της Marsh McLennan-, καθώς πέρασαν μία από μια από τις πιο δύσκολες περιόδους ανανέωσης που βίωσε ποτέ ο τομέας.
Οι ανανεώσεις των συμβάσεων έγιναν με πολύ μεγάλη δυσκολία, προσπαθώντας να προσαρμοστούν στις νέες ισορροπίες της αγοράς.
Σε αρκετά μεγάλο βαθμό τα συμβόλαια υπεγράφησαν με αλλαγές στις δομές τους και με αυξήσεις στις τιμές, ωστόσο αρκετές αιτήσεις για τροποποιήσεις σε καλύψεις δεν κατάφεραν να περάσουν με αποτέλεσμα κάποιοι από τους κινδύνους να μένουν ανασφάλιστοι.

Μεγάλη ρευστότητα στην αγορά

Ξεκάθαρα, η αγορά εξακολουθεί να είναι άστατη, παρά το γεγονός ότι έχει σημειωθεί μία πρόοδος στην εύρεση τρόπων αντασφάλισης και ότι πολλά ζητήματα α-σύγχρονων καλύψεων έχουν εν μέρει επιλυθεί. Η νέα ισορροπία μεταξύ πελάτη – αντασφαλιστή εστέφθη κατά κάποιον τρόπο με επιτυχία, υπό το φόβο ότι οι αντασφαλιστές θα έχαναν τον ρόλο που έχουν στην αγορά και την αξία τους.
Παλαιότερα, όσο διαρκούσε ο κύκλος των ανανεώσεων μετά από συμβάντα μεγάλων καταστροφών όπως το τυφώνας Andrew, η 11η Σεπτέμβρη 2001 και οι τυφώνες Κατρίνα, Ρίτα και Βίλμα, η προσφορά νέων επενδυτικών αντασφαλιστικών κεφαλαίων λειτουργουσε ως καταλύτης για να διορθώσει η αγορά, το φαινόμενο αυτό δεν υπήρξε τώρα.
Στο πλαίσιο αυτό οι αντασφαλιστές αναζητούν νέα σημεία ισορροπίας με αλλαγές στην τιμολόγηση για να μπορέσουν να καλύψουν τους κινδύνους στην οικονομία και να διατηρήσουν τον ρόλο τους στην αγορά.

Έμειναν ακάλυπτα ακίνητα

Την μεγάλη έκπληξη ‘εγκαινίασε’ ο κλάδος ακίνητης περιουσίας του οποίου ενώ οι τιμές των αντασφαλίστρων είχαν προσαρμοστεί, οι ρήτρες είχαν περιορισμούς έναντι τρομοκρατικών ενεργειών, απεργιών, πολιτικών αναταραχών, πολλές από τις τροποποιήσεις που αιτήθηκαν, δεν κατάφεραν να υπογραφούν.
Η έλλειψη ισορροπίας μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στο τομέα των καταστροφών, υπό την πίεση των αγορών, ανέτρεψε σημαντικά τις ισορροπίες στα τεχνικά αποτελέσματα, με αποτέλεσμα οι αντασφαλιστές να μην δώσουν καλύψεις.
Ένας ακόμα λόγος είναι ότι ορισμένοι αντασφαλιστές σταμάτησαν το 2022 να καλύπτουν ακίνητα , μεταθέτοντας το ενδιαφέρον τους σε άλλους επιχειρηματικούς τομείς με στόχο να σταθεροποιήσουν τα οικονομικά τους αποτελέσματα.
Πέρα από τα ακίνητα, οι απαιτήσεις διέφεραν, καθώς ήταν άμεσα εξαρτώμενες και σε μεγάλο βαθμό από τα οικονομικά αποτελέσματα του περασμένου έτους, τις υποκείμενες αλλαγές των επιτοκίων και την συνολική απόδοση των χαρτοφυλακίων.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης