Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στο τραπέζι νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών - Ποιες οι προϋποθέσεις που θα τις καθορίσουν

Στο τραπέζι νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών - Ποιες οι προϋποθέσεις που θα τις καθορίσουν
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας η μείωση μπορεί να είναι σταδιακή...
Σχετικά Άρθρα
Ανοιχτό το ενδεχόμενο της σταδιακής μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών τόσο για την κύρια ασφάλιση όσο και για την επικουρική ασφάλιση αφήνει η κυβέρνηση εφόσον συνεχίσει με τους ίδιους ρυθμούς η αύξηση της απασχόλησης με ταυτόχρονη μείωση της παραβατικότητας στις ανείσπρακτες και αναδήλωτες ασφαλιστικές εισφορές.
Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Εργασίας η μείωση μπορεί να είναι σταδιακή μέχρι και δύο ποσοστιαίες μονάδες μέσα στα επόμενα χρόνια, ελαφρύνοντας συνολικά το μη μισθολογικό κόστος κατά 7 ποσοστιαίες μονάδες.
Ήδη, υπολείπεται ένα 0,6 προκειμένου η μείωση των εισφορών να αγγίξει το 5% με το ποσοστό αυτό να παγιώνεται πλέον και για τα επόμενα χρόνια.
Ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, άφησε ανοιχτό μιλώντας την Τρίτη στο Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, το ενδεχόμενο μείωση των εισφορών μέσω της πάταξης της εισφοροδιαφυγής στην οποία αναμένεται να συμβάλλει η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας.

Στους 140.000 οι ασφαλισμένοι στο ΤΕΚΑ

Πάνω από τα εκτιμώμενα δεδομένα κινείται και το ΤΕΚΑ, το νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης για τους νέους στο οποίο έχουν ενταχθεί πολύ περισσότεροι από τον αναμενόμενο αριθμό, καθώς στις αρχές του χρόνου η ηγεσία του υπουργείου υπολόγιζε 60.000 και έχει φτάσει τους 140.000.
Αυτό είναι αποτέλεσμα των συνολικών παρεμβάσεων της κυβέρνησης στην οικονομία και δεν περιορίζεται μόνο στους νέους καθώς η ανεργία μειώθηκε συνολικά από το 17,5 στο 11,6 %, γεγονός που μπορεί να σηματοδοτήσει μείωση και εκεί των εισφορών.
Η κύρια αλλαγή ΤΕΚΑ συνίσταται στο γεγονός ότι οι εργοδότες θα πρέπει να εξοφλούν πλήρως το ποσό των ασφαλιστικών εισφορών (εργοδοτικών και εργαζομένου) χωρίς να διενεργείται συμψηφισμός με τις αναλογούσες επιδοτήσεις. 
Εν συνεχεία, κατόπιν επαλήθευσης των στοιχείων που έχουν δηλωθεί με διασταύρωση από τα πληροφοριακά συστήματα των λοιπών συναρμόδιων φορέων, τα ποσά που αναλογούν στην επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών υπέρ ΤΕΚΑ, πιστώνονται στην Οικονομική Καρτέλα Εργοδότη ΤΕΚΑ και μπορούν να συμψηφιστούν με μελλοντικές υποχρεώσεις.
Η διαφοροποιημένη αυτή ταμειακή και λογιστική διαχείριση των επιδοτήσεων, σε σύγκριση με την αντίστοιχη για τις εισφορές της κύριας ασφάλισης, είναι επιβεβλημένη λόγω της λειτουργίας του κεφαλαιοποιητικού συστήματος, το οποίο προϋποθέτει την άμεση καταβολή του συνόλου των ποσών που αντιστοιχούν στις εισφορές των ασφαλισμένων και πίστωση αυτών στον ατομικό τους λογαριασμό ώστε οι τελευταίοι να επωφεληθούν από τις επενδύσεις των ποσών αυτών.
Να σημειωθεί ότι την Δευτέρα 5/12 ορίστηκε το ΔΣ με πενταετή θητεία που αποτελείται από τον πρόεδρο Τεσσαρομάτη Νικόλα και μέλη τους Αλλαμανής Γ,  Δήγκας Άγις-Γ, Λάμπρου Μ, Μωυσής Α. Μίνος,
Παπαρρηγοπούλου Π, και Τήνιος Πλάτων.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης