Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Έρχεται ο «Ηριδανός» για τον έλεγχο των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στις επιχειρήσεις

Έρχεται ο «Ηριδανός» για τον έλεγχο των κανόνων υγιεινής και ασφάλειας στις επιχειρήσεις
Τι επισημάνθηκε στο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγιεινή και Ασφάλεια στο οποίο μετείχαν κορυφαίοι CEO από γνωστές πολυεθνικές εταιρίες

Στη δημιουργία του «ΗΡΙΔΑΝΟΥ» ενός ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος ελέγχου των επιχειρήσεων στις προσαρμογές της υγιεινής και ασφάλειας που επιτάσσει η εθνική και Ευρωπαϊκή νομοθεσία, πρόκειται να προχωρήσει η κυβέρνηση.
Ο υπουργός Εργασίας, Κωστής Χατζηδάκης έχει εντάξει το νέο σύστημα να υλοποιηθεί με χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ έχει ξεκινήσει η διαγωνιστική διαδικασία, καθώς όπως δείχνει έρευνα, μπορεί οι επιχειρήσεις να έχουν ενταγμένη μέσα στις πέντε πρώτες προτεραιότητες τους επαγγελματικούς κινδύνους, αλλά όταν αυτοί συμβαίνουν σε μεγάλο ποσοστό οι επιχειρήσεις «νίπτουν τας χείρας τους» και τις αποδίδουν σε «απροσεξίες εργαζομένων».
Το θέμα των επαγγελματικών κινδύνων, της κινητικότητας και των αλλαγών που επέρχονται στην αγορά εργασίας απασχόλησε το διήμερο συνέδριο του Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγιεινή και Ασφάλεια στο οποίο μάλιστα μετείχαν κορυφαίοι CEO από γνωστές πολυεθνικές εταιρίες.
Χαρακτηριστικό είναι ότι, μεταξύ των άλλων, επισημάνθηκε ότι οι δημογραφικές εξελίξεις και η κλιματική αλλαγή θα δημιουργήσει ένα μεγάλο μεταναστευτικό ρεύμα στην Ευρώπη η οποία θα δεχθεί πάνω από 200 εκατομμύρια μετανάστες τα επόμενα χρόνια με πλήθος άμεσων, αλλά και έμμεσων επιπτώσεων.
Τονίστηκε επίσης, ότι η εργασιακή ευελιξία, η τηλεργασία, οι νέες τεχνολογίες, η ψυχική υγεία εργαζομένων και οι ψυχοκοινωνικοί κίνδυνοι απασχολούν και προβληματίζουν τον ευρωπαϊκό κοινωνικό διάλογο με:
• Την ανάδειξη της αξίας της επένδυσης στην ψυχική υγεία και η σύνδεσή της με την υγεία και την ασφάλεια στην εργασία
• Την εργασία σε ψηφιακές πλατφόρμες, νέα αναδυόμενη τάση με δυνατότητες απομακρυσμένης εργασίας και μεταβαλλόμενων εργοδοτών, διαμορφώνει μια νέα πραγματικότητα.

Η επιστημονική βάση του προγράμματος

O Bruno Roche, Ιδρυτής και Διευθύνων Σύμβουλος του Economics for Mutuality παρουσίασε μεθόδους βέλτιστης διαχείρισης του ανθρώπινου κεφαλαίου, αναβάθμισης της δέσμευσης των εργαζομένων, αλλά και της βελτίωσης της πνευματικής υγείας, υπό το πρίσμα των κριτηρίων περιβαλλοντικής και κοινωνικής απόδοσης και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG). Η ενσωμάτωση των ευρύτερων μακροπρόθεσμων τάσεων στην στρατηγική των επιχειρήσεων είναι σημαντική και αποτελεσματική.
Η Δρ Μαρίλη Μέξη, εμπειρογνόμωνας της ΕΕ, Σύμβουλος του ILO και του ΟΗΕ καθώς και ειδική σύμβουλος της Προέδρου της Δημοκρατίας σε θέματα εργασίας, ψηφιακής οικονομίας και κοινωνικού κράτους, ανάδειξε τα σημαντικά θέματα που ανακύπτουν από τις πρωτοφανείς αλλαγές που πραγματοποιούνται σε κοινωνικό και οικονομικό επίπεδο.
Η εργασία σε ψηφιακές πλατφόρμες αποτελεί σημαντική νέα τάση που συνδυάζει στοιχεία όπως η απομακρυσμένη εργασία και οι μεταβαλλόμενοι εργοδότες, όπου όμως οι εργαζόμενοι αντιμετωπίζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες και όχι ως μισθωτοί, χάνοντας τα συνοδά πλεονεκτήματα.
Η κλιματική αλλαγή και οι δημογραφικές εξελίξεις, τόνισε, αναμένεται να οδηγήσουν σε έντονες μετακινήσεις πληθυσμών, με την Ευρώπη να δέχεται σύμφωνα με εκτιμήσεις πάνω από 200 εκατομμύρια μετανάστες τα επόμενα χρόνια με πλήθος άμεσων, αλλά και έμμεσων επιπτώσεων. H διαχείριση υδάτινων πόρων αναμένεται να απασχολήσει όλους έντονα τα επόμενα χρόνια.
Η κ. Amanda Aldred, Επικεφαλής του Health, Safety, Environment and Wellbeing της Jacobs, ανέδειξε την συσχέτιση μεταξύ πνευματικής υγείας και περιστατικών υγείας και ασφάλειας και την αξία της επένδυσης στην ψυχική υγεία, η οποία οδηγεί στην μείωση των περιστατικών, αλλά ταυτόχρονα συμβάλει σε ένα αποδοτικό, πετυχημένο και υγιές περιβάλλον για όλους.

Έρευνα MRB: Πως βλέπουν οι Ελληνικές επιχειρήσεις τους επαγγελματικού κινδύνους

Σημαντική είναι η παρουσίαση έρευνας της MRB Hellas η οποία διεξήχθη σε περισσότερες από 320 επιχειρήσεις και δείχνει ότι:

  1. Οι επικεφαλής των επιχειρήσεων (ιδιοκτήτες, γενική διεύθυνση) αναγνωρίζουν της επαγγελματική υγεία και ασφάλεια (ΕΥΑ) στην 5η θέση μεταξύ των απειλών, θέση ιδιαίτερα σημαντική για τη λειτουργία της επιχείρησης καθώς οι απειλές που προηγούνται είναι τα θέματα κόστους, χρηματοδότησης, πτώσης τζίρου και νομικών/φορολογικών προβλημάτων.
  2. Οι επιχειρήσεις εκτιμούν ότι είναι επαρκώς ενημερωμένες στα θέματα επαγγελματικής υγείας και ασφάλειας στην παρούσα φάση.
  3. Ενδιαφέρον παρουσιάζει η ένταξη των θεμάτων βίας και παρενόχλησης στην ενημέρωση των επιχειρήσεων, καθώς 8 στις 10 εκτιμούν ότι είναι επαρκώς ενημερωμένες σήμερα.
  4. 6 στις 10 επιχειρήσεις εκτιμούν ότι οφείλεται σε τυχαία απροσεξία των εργαζομένων τους.
    Επίσης, 4 στις 10 τα αποδίδουν στην έλλειψη ευαισθητοποίησής τους (39,7%) ενώ 3 στις 10 (31,2%) αντίστοιχα στην άγνοιά τους. Ακολουθούν η έλλειψη μέτρων προστασίας της επιχείρησης (18%), η έλλειψη επαρκούς ενημέρωσης της επιχείρησης (15,4%) και η έλλειψη υποστήριξης από ειδικούς (13,7%).
  5. Θετικές παρουσιάζονται οι επιχειρήσεις στα θέματα εκπαίδευσης, καθώς περίπου οι μισές (51,7%) έχουν πραγματοποιήσει κάποια εκπαίδευση του προσωπικού τους σε θέματα ΥΑΕ κατά την τελευταία τριετία ενώ 8 στις 10 είναι θετικές σε μία πρόταση για τυποποιημένη εκπαίδευση όλων των εργαζομένων σε γενικά θέματα ΥΑΕ (πρόταση ΕΛΙΝΥΑΕ).
  6. 8 στις 10 επιχειρήσεις (78,4%) εκτιμούν ότι το κόστος συμμόρφωσης στα μέτρα ΥΑΕ είναι υψηλό, πλην όμως υποστηρίζουν (72,8%) ότι υπάρχει επιστροφή στην επένδυση (το κόστος αποδίδει σημαντικά).
  7. Σχεδόν στο σύνολό τους, οι επιχειρήσεις που συμμετείχαν (8 στις 10/ 80,5%) παρουσιάζονται θετικές στο ενδεχόμενο δημιουργίας μιας ψηφιακής πλατφόρμας ελέγχου όπου θα μπορούν να δηλώνουν τις υποδομές τους και τη συμμόρφωσή τους στα σχετικά μέτρα ΥΑΕ. (Πρόταση ΕΛΙΝΥΑΕ).
  8. Οι μισές επιχειρήσεις (51,5%) παρουσιάζονται θετικές στο ενδεχόμενο ξεχωριστής ασφάλισης με ασφάλιστρο που θα ρυθμίζεται από τις επιδόσεις ΥΑΕ της επιχείρησης (πρόταση ΕΛΙΝΥΑΕ).

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης