Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Συντάξεις γρίφος για ασφαλιστικές και εφιάλτης για το κράτος

Συντάξεις γρίφος για ασφαλιστικές και εφιάλτης για το κράτος
3η χειρότερη στην ευρωζώνη η Ελλάδα, χιλιάδες ευρώ φεύγουν από τις τσέπες των ασφαλισμένων.
Σχετικά Άρθρα
Όσα Παρατηρητήρια και Επιτροπές Σοφών, και αν υπάρξουν, αν δεν υπάρξει πολιτική βούληση και κοινή συναίνεση το πρόβλημα με τις συντάξεις και την υγεία θα παραμένει δυσεπίλυτο.
Μάταια οι ασφαλιστικές θα προσδοκούν μερίδια και οι ασφαλισμένοι καλύτερο τρόπο μεταχείρισης. Το συνταξιοδοτικό παραμένει πρόβλημα επειδή δεν θέλει το κράτος να το λύσει.
Οι κοινωνικές δαπάνες όπως είναι η υγειονομική περίθαλψη, μακροχρόνια φροντίδα και οι συνταξιοδοτικές παροχές αυξάνονται επικίνδυνα καθώς ο ελληνικός πληθυσμός γερνά και η ζήτηση για υγειονομικές και συνταξιοδοτικές υπηρεσίες αυξάνεται ολοένα.

Επικίνδυνες δημογραφικές μεταβολές

Ο πληθυσμός της χώρας μειώθηκε κατά 441 χιλ. (-4,0%) την περίοδο 2011-2021, υποβοηθούμενος από τις μεταναστευτικές εκροές.
Οι προβλεπόμενες δημογραφικές εξελίξεις στην Ελλάδα είναι πολύ πιο ραγδαίες σε σχέση με το σύνολο της Ευρωζώνης, στην οποία ο πληθυσμός αναμένεται να μειωθεί κατά μόλις 4,2% έως το 2100.
Με βάση την έκταση της αναμενόμενης μείωσης του πληθυσμού έως το 2100, η Ελλάδα κατατάσσεται στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρωζώνη, μετά τη Λετονία και τη Λιθουανία.

Καμένο συνταξιοδοτικό σύστημα

Σημαντικές προκλήσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα εγείρει η αναμενόμενη περαιτέρω επιδείνωση στον δημογραφικό δείκτη εξάρτησης ηλικιωμένων του ελληνικού πληθυσμού σε σχέση με την επιδίωξη των αρχών της βιωσιμότητας και επάρκειας των συντάξεων.
Αφενός η δημόσια δαπάνη για συντάξεις θα εξακολουθεί να απορροφά σημαντικούς οικονομικούς πόρους, σε διψήφιο ποσοστό του ΑΕΠ έως και το 2070.
Αφετέρου, το ακαθάριστο ποσοστό αναπλήρωσης για την σύνταξη γήρατος αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω, έως και περί το 55% το 2060.

Ιδιωτική ασφάλιση χωρίς ρόλο

Τα προγενέστερα Παρατηρητήρια και η Επιτροπή Σοφών συγκεκριμένα πριν περίπου 4 χρόνια για την προσαρμογή του συνταξιοδοτικού συστήματος στις δημογραφικές αλλαγές είχε προτείνει ακριβώς ότι και σήμερα προτείνεται από τον ΙΟΒΕ που εκπόνησε την μελέτη: παρεμβάσεις για ενίσχυση του κεφαλαιοποιητικού άξονα του συστήματος, βελτίωση παραμέτρων του διανεμητικού άξονα, επιμήκυνση του επίσημου εργασιακού βίου, θεσμική θωράκιση των πρόσφατων συνταξιοδοτικών μεταρρυθμίσεων.

Υγεία δαπανηρή και ακριβότερη – διπλές πληρωμές με το out of the pocket

Ο τομέας υγειονομικής περίθαλψης καλείται να ανταποκριθεί στην πληθυσμιακή γήρανση, στις επικρατούσες επιδημιολογικές αλλαγές και τις κύριες αιτίες θανάτου.
Οι ανάγκες των ηλικιωμένων αυξάνονται ποσοτικά και ποιοτικά, οι παραδοσιακές οικογενειακές δομές μεταβάλλονται ριζικά και οι διαθέσιμοι πόροι χρηματοδότησης του συστήματος υγείας συρρικνώνονται λόγω της μείωσης του οικονομικά ενεργού πληθυσμού.
Τούτων δοθέντων στο σύστημα υγείας πάσχει από πολλές αδυναμίες.
Στην Ελλάδα, ιδιαίτερα υψηλό είναι το επίπεδο των άμεσων ιδιωτικών δαπανών για την υγεία (out-of-pocket payments) καθώς και η φαρμακευτική και νοσοκομειακή δαπάνη, ενώ πολύ χαμηλές σε σύγκριση με άλλες χώρες του ΟΟΣΑ είναι οι πληρωμές για μακροχρόνια φροντίδα, πρόληψη και πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.
Οι ασφαλιστικές θα μπορούσαν να έχουν ρόλο στηλοβάτη ωστόσο οι κυβερνήσεις με τις αποφάσεις τους, τις έχουν βγάλει εκτός πλαισίου.
Ετσι, οι ασφαλισμένοι πληρώνουν τριπλά: Στον δημόσιο φορέα, αλλά λόγω ότι το υγειονομικό σύστημα είναι στρεβλό, τα περισσότερα από την τσέπη τους.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης