Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Σε κλοιό οι επιχειρήσεις - Οι ασφαλιστικές κλείνουν την κάνουλα

Σε κλοιό οι επιχειρήσεις - Οι ασφαλιστικές κλείνουν την κάνουλα
Δεν δίνουν δεκάρα ασφαλιστικές όταν οι απώλειες στις επιχειρήσεις προκύπτουν με απόφαση κυβερνήσεων.
Σχετικά Άρθρα

Παρά τα «κροτίδες» που έριξαν οι ασφαλιστικές τις πρώτες ημέρες που ξεκίνησαν οι πολεμικές συγκρούσεις μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας επαφή με σοβαρούς κινδύνους που απορρέουν από διακοπές επιχειρησιακών λειτουργιών δεν έχουν.
Ο κίνδυνος για τις επιχειρήσεις στην Ευρώπη απορρέει από τις αποφάσεις και τις απαγορεύσεις των κυβερνήσεων για την χρήση φυσικού αερίου από την Ρωσία αναφέρει σε μελέτη της η Fitch.
Οι επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να αποζημιωθούν από τις ιδιωτικές ασφαλιστικές για απώλειες που προκύπτουν από τις αποφάσεις των κυβερνήσεων, το πιθανότερο είναι οι ισχυρισμοί των επιχειρήσεων να μην έχουν βάση.

Δεν έχουν επαφή οι ασφαλιστικές με τον κίνδυνο διακοπής επιχειρησιακών λειτουργιών

Η Fitch σε μελέτη της αναφέρει ότι ο τομέας των ασφαλειών δεν έχει ουσιαστική έκθεση σε απώλειες λόγω διακοπής επιχειρησιακών εργασιών που θα μπορούσαν να προκύψουν από τις διακοπές προμήθειας ρωσικού αερίου στην Ευρώπη.
Τα ασφαλιστήρια συμβόλαια διακοπής επιχειρήσεων (BI) συνήθως καλύπτουν μόνο ζημίες που προκύπτουν από σωματικές βλάβες σε επαγγελματικούς χώρους ή εγκαταστάσεις παραγωγής. Δεν καλύπτουν ζημίες που προκαλούνται από την αδυναμία του προμηθευτή να παραδώσει πρώτες ύλες ή την ενέργεια που απαιτείται για τη λειτουργία μιας επιχείρησης.

Δύσκολες οι αποζημιώσεις

Ωστόσο, διευκρινίζει η Fitch οι επιχειρήσεις που υφίστανται απώλειες λόγω διακοπής προμήθειας ρωσικού αερίου ενδέχεται να μπορούν να διεκδικήσουν όρους ασφαλιστήριων πολιτικού κινδύνου για να αποζημιωθούν. Ωστόσο οι ισχυρισμοί των δεν θα είναι εύκολη υπόθεση καθώς οι όροι και οι διατυπώσεις των συμβολαίων περιορίζουν κάθε ευελιξία, δίνοντας ελάχιστα πατήματα στους ενάγοντες να λάβουν αποζημιώσεις δια της δικαστικής οδού.
Μεγάλα δικηγορικά γραφεία παρομοίως προειδοποίησαν τις επιχειρήσεις ότι οι τυχόν ελλείψεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη δεν θα μπορέσουν να γίνουν πάτημα ισχυρισμών για αποζημιώσεις έναντι διακοπής επιχειρησιακών λειτουργιών.
Οι επιχειρήσεις πληρώνουν τις παρεμβάσεις των κυβερνήσεων και τα μέτρα της Κομισιόν
Τα προβλήματα που θα αντιμετωπίσουν οι επιχειρήσεις στην Ευρώπη θα προκύψουν αποκλειστικά και μόνο από τα περιοριστικά μέτρα που βάζουν οι κυβερνήσεις των χωρών αλλά τέτοιες απώλειες δεν προβλέπονται από τα ιδιωτικά ασφαλιστήρια.
Όπως διαμορφώνεται το πλαίσιο με τις απαγορεύσεις των κυβερνήσεων το χειμώνα στην κεντρική, βόρεια και πιθανά και στην Νότια Ευρώπη θα υπάρξουν και έμμεσες απώλειες όπως το πάγωμα και η θραύση των σωληνώσεων που θα προκύψουν από την έλλειψη θέρμανσης. Πρόκειται για απώλεια που συνδέεται έμμεσα με την διακοπή παροχής φυσικού αερίου και ενδεχομένως αν τέτοιες απώλειες αποζημιώνονται να επιδρούν στην κερδοφορία των ασφαλιστικών.
Οι απαγορεύσεις θα δράσουν αρνητικά για τον ασφαλιστικό τομέα, την ευρύτερη οικονομία και τα μακροοικονομικά αναφέρει η Fitch που σημαίνει ότι η χαμηλή ανάπτυξη και ο υψηλός πληθωρισμός θα συμπιέσει το εισόδημα των ιδιωτών οδηγώντας την ζήτηση για ασφαλιστικά προϊόντα σε πτώση.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης