Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Σε αντίθετες κατευθύνσεις κυβέρνηση, ασφαλιστικές, ιδιοκτήτες ακινήτων

Σε αντίθετες κατευθύνσεις κυβέρνηση, ασφαλιστικές, ιδιοκτήτες ακινήτων
Η πυρκαγιά στο Ντράφι, την Ανθούσα, το Γέρακα και την Παλαιά Πεντέλη το απέδειξε για μία ακόμα χρονιά, επαναφέροντας τα ερωτήματα για τον τρόπο σύνταξης του κλιματικού νόμου και την ασφάλιση κτιρίων.
Κυβέρνηση και ασφαλιστικές συνυπάρχουν σε κοσμικές εκδηλώσεις για εφέ και προώθηση της εικόνας τους, ωστόσο μόλις πέσουν τα φώτα της δημοσιότητας παίρνουν διαφορετικές κατευθύνσεις.
Η πυρκαγιά στο Ντράφι, την Ανθούσα, το Γέρακα και την Παλαιά Πεντέλη το απέδειξε για μία ακόμα χρονιά, επαναφέροντας τα ερωτήματα για τον τρόπο σύνταξης του κλιματικού νόμου και την ασφάλιση κτιρίων. Άνευ σημασίας οι εκ των υστέρων δηλώσεις της κυβέρνησης, της αντιπολίτευσης και όλων των φορέων. Τα λάθη δεν αποτελούν στην περίπτωση εξαίρεση, αλλά κανόνα.
Ίσως και λιγότερο του 15%-20% των κατοικιών και επαγγελματικών εγκαταστάσεων είναι ασφαλισμένο έναντι φυσικών καταστροφών και κυρίως το ποσοστό αυτό συνδέεται με στεγαστικά δάνεια τραπεζών. Το «μάρμαρο» θα πληρώσουν πολύ ακριβά οι φορολογούμενοι με την κυβέρνηση ωστόσο να δικαιολογείται ότι η πανδημία έπληξε την χώρα για αυτό και δεν ελήφθησαν αποφάσεις και τις ασφαλιστικές να χειροκροτούν τα λόγια αλλά και τους πολίτες να στέκονται δύσπιστοι.
Χαμηλές οι αποζημιώσεις των ασφαλιστικών
Σύμφωνα με την Interlife τα αίτια φυσικών και άλλων συμβάντων που προκάλεσαν ζημιές σε χρονικό ορίζοντα 25 ετών, μεταξύ 1993-2018, χωρίζονται σε Βροχοπτώσεις, Σεισμοί, Δασικές Πυρκαγιές, Χιονοπτώσεις, Πολιτικές Ταραχές. Από αυτές τις αιτίες προέκυψαν για τις ασφαλιστικές 24.106 δηλώσεις ζημιών με συνολικές απαιτήσεις 358,8 εκατ. ευρώ. Οι σεισμοί, αν και όχι τόσο συχνοί, έρχονται πρώτοι σε ύψος αποζημιώσεων, διότι προκαλούν μεγάλες ζημιές, και ακολουθούν οι πλημμύρες, πολιτικές ταραχές, δασικές πυρκαγιές και χιονοπτώσεις.
Το 2018, από τις φωτιές στο Μάτι και Ανατολική Αττική, υπήρξαν 101 νεκροί, 2.500 ολοσχερώς κατεστραμμένες κατοικίες , 4.000 μερικώς κατεστραμμένες κατοικίες και πάνω από 1.000 καμένα οχήματα . Οι αποζημιώσεις που έδωσαν οι ασφαλιστικές ήταν ελάχιστες μπροστά σε μία ολοσχερής καταστροφή το ίδιο και πέρυσι με τις φωτιές που έκαιγαν για 10 συνεχείς ημέρες την Ελλάδα, το ίδιο και φέτος.
Δεν βρίσκουν προγράμματα ασφάλισης περιουσίας
Αν και η κυβέρνηση κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση με τις ασφαλιστικές, οι ίδιες οι ασφαλιστικές ωστόσο δεν πείθουν τους ιδιοκτήτες ακινήτων για την χρησιμότητα των προγραμμάτων περιουσίας που έχουν. Πολλώ δε μάλλον όταν οι ασφαλιστικές με τα που θα προκύψει ένα καταστροφικό συμβάν βγαίνουν να δηλώσουν ότι είναι στο πλευρό των ασφαλισμένων. Οι ασφαλισμένοι ή εν δυνάμει ασφαλισμένοι θέλουν να δουν προγράμματα ασφάλισης που καλύπτουν τις ανάγκες τους .
Για παράδειγμα μία κάλυψη για εκδήλωση πυρκαγιάς σε όροφο κεντρικής πολυκατοικίας των Αθηνών από εκδήλωση πυρκαγιάς σε πάρκο της πλατείας δεν είναι απαραίτητη όσο είναι σε κατοικία που βρίσκεται σε πευκόφυτη περιοχή. Αρκετές φορές οι όροι των συμβολαίων δεν αφήνουν περιθώρια για να ασφαλιστεί σωστά κάποιο ακίνητο ενώ το ύψος του ασφαλίστρου σε άλλες καθιστά την ασφάλιση δύσκολη.
Καθολική ασφάλιση με συμμετοχή του κράτους και αντασφαλιστών
Μία καθολική ασφάλιση με σωστά προγράμματα και με την συμμετοχή τους κράτους και αντασφαλιστών σε επικίνδυνες περιοχές επικίνδυνες όπως είναι η Ανατολική Αττική, περιοχές βορειοανατολικά της Αττικής, όπως είναι η Ανθούσα, ο Γέρακας, το Χαλάνδρι, τα Βριλήσσια, αλλά και άλλες προς τα βόρεια του νομού όπως Κηφισιά, Εκάλη, Διόνυσος κτλ θα αύξανε την ασφαλιστική βάση και θα έριχνε το ασφάλιστρο ενώ θα μειώνονταν σημαντικά και το κόστος των κρατικών αποζημιώσεων που φτάνει περίπου το 30% στις καταστροφές.

Ελ. Ερμ
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης