Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στα 850 ευρώ ο κατώτατος μισθός με τη νέα οδηγία της Ευρωπαικής Ένωσης

Στα 850 ευρώ ο κατώτατος μισθός με τη νέα οδηγία της Ευρωπαικής Ένωσης
Η ΓΣΕΕ από το 2020 είχε προτείνει αλλαγή της προσέγγισης αξιολόγησης της επάρκειας του κατώτατου μισθού....
Στα 850 ευρώ πρέπει να διαμορφωθεί ο κατώτατος μισθός στην χώρα μας και αντιστοίχως τα ημερομίσθια με βάση τη νέα οδηγία που υιοθέτησε η Κομισιόν για την εισοδηματική επάρκεια και την ενίσχυση των χαμηλόμισθων.

Εργατικές και εργοδοτικές οργανώσεις χαιρετίζουν την απόφαση της ΕΕ, η οποία καλεί τα κράτη-μέλη, μετά από διαβούλευση να καταλήξουν και να προσαρμόσουν τις εθνικές νομοθεσίες, είτε στο πλαίσιο κεντρικής διαπραγμάτευσης εργαζομένων –εργοδοτών για την απευθείας αύξηση των μισθών, είτε, όπου αποφασίζεται από τις κυβερνήσεις, η αυτόματη αύξηση στο 50% του ακαθάριστου μέσου μισθού.

Η συμφωνία, όπως έγραψε στις 7/6/2022 το ΒΝ (https://www.bankingnews.gr/asfalistika-nea/articles/627481/enisxyontai-oi-syllogikes-symvaseis-me-nea-odigia-gia-eparkeia-tou-katotatou-misthoy)ΔΕΣ ΕΔΩ προβλέπει ότι τα κράτη μέλη θα πρέπει να αξιολογήσουν κατά πόσον οι υφιστάμενοι νόμιμοι κατώτατοι μισθοί τους (δηλαδή ο χαμηλότερος μισθός που επιτρέπεται) είναι επαρκείς για να εξασφαλίσουν αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης, λαμβάνοντας υπόψη τις δικές τους κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, την αγοραστική τους δύναμη ή τα μακροπρόθεσμα εθνικά επίπεδα παραγωγικότητας και εξελίξεις.
Για την αξιολόγηση της επάρκειας, οι χώρες της ΕΕ μπορούν να καθορίσουν ένα «καλάθι αγαθών και υπηρεσιών» σε πραγματικές τιμές.

Τα κράτη μέλη μπορούν επίσης να εφαρμόζουν ενδεικτικές τιμές αναφοράς που χρησιμοποιούνται ευρέως διεθνώς, όπως το 60% του ακαθάριστου διάμεσου μισθού και το 50% του ακαθάριστου μέσου μισθού.
Τόσο οι εργοδοτικές οργανώσεις, όσο και η ΓΣΕΕ εκφράζουν την αισιοδοξία τους, μετά την εξέλιξη αυτή, που θεωρούν ότι ανοίγει την πόρτα στις ελεύθερες συλλογικές διαπραγματεύσεις.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται δέκα χρόνια μετά την επιβολή του δεύτερου προγράμματος οικονομικής προσαρμογής στη χώρα μας με το οποίο, στο όνομα της ανταγωνιστικότητας, μειώθηκε κατά 22% ο κατώτατος μισθός οδηγώντας στη φτωχοποίηση ένα μεγάλο μέρος της μισθωτής εργασίας, ενώ παράλληλα αποδομήθηκε όλα το σύστημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων και συμβάσεων εργασίας.
Να σημειωθεί ότι σήμερα ο κατώτατος μισθός βρίσκεται στα 713 ευρώ, υπολειπόμενος κατά 40 ευρώ σε σχέση με τα ισχύοντα το 2010.

Η ΓΣΕΕ από το 2020 είχε προτείνει αλλαγή της προσέγγισης αξιολόγησης της επάρκειας του κατώτατου μισθού, πρόταση που υιοθετείται με τη συμφωνία ώστε η αξιολόγηση να γίνεται βάσει της εκτίμησης του αξιοπρεπούς μισθού διαβίωσης σύμφωνα με τη μεταβολή των δεικτών της σχετικής και της απόλυτης φτώχειας, και σε αντιστοιχία με τις βασικές αρχές του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ και του ευρωπαϊκού πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων.
Μέρος της συμφωνίας είναι επίσης και το πάγιο αίτημα των συνδικάτων για την ενίσχυση των υπηρεσιών επιθεώρησης εργασίας και τη λήψη μέτρων για την προώθηση της συμμόρφωσης των εργοδοτών με τη νομοθεσία περί κατώτατου μισθού, την αντιμετώπιση της εργοδοτικής παραβατικότητας και τον περιορισμό των άτυπων μορφών εργασίας.

Είναι επίσης πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η συμφωνία συμπεριλαμβάνει και την ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας ως ουσιαστικό παράγοντα της προστασίας των εργαζομένων.
Ο στόχος να επιτευχθεί μέσω σχεδίων δράσης και διαπραγματεύσεων μεταξύ των κοινωνικών εταίρων ποσοστό κάλυψης από συλλογικές συμβάσεις εργασίας για το 80% των εργαζομένων είναι καθοριστικός για την ενίσχυση της βιωσιμότητας της κοινωνίας και της δημοκρατίας.
Δεδομένου ότι στη χώρα μας σήμερα το ποσοστό κάλυψης των εργαζομένων από συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι κάτω από το 26%, ο στόχος της συμφωνίας προβάλλει τις επείγουσες προτεραιότητες και τις θεσμικές αλλαγές που άμεσα πρέπει να γίνουν στην κατεύθυνση της επαναρρύθμισης της αγοράς εργασίας στη χώρα μας.
Κοινωνικός διάλογος, συλλογικές διαπραγματεύσεις και συλλογικές συμβάσεις εργασίας συνδιαμορφώνουν μια προοπτική ανάπτυξης που είναι ανθρωποκεντρική, συμπεριληπτική, ανθεκτική και βιώσιμη.

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης