Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μεγάλες ανατροπές στην ελληνική ασφαλιστική αγορά με δύο νέες εξαγορές - Τι σχεδιάζεται

Μεγάλες ανατροπές στην ελληνική ασφαλιστική αγορά με δύο νέες εξαγορές - Τι σχεδιάζεται
Ο κύκλος των συζητήσεων ανοίγει και πάλι για δύο ασφαλιστικές ξένων συμφερόντων με τις φήμες να μιλούν για μεγάλες ανατροπές
Σχετικά Άρθρα

Δύο ασφαλιστικές εταιρίες καλλιεργούν το έδαφος για δύο μεγάλες συμφωνίες εξαγοράς στην Ελλάδα.
Οι ισορροπίες και τα μερίδια θα αλλάξουν.
Ο κλάδος παρακολουθεί βήμα προς βήμα τις εξελίξεις υπό το φόβο της υποβάθμισης ή της εξόδου ασφαλιστικών από την λίστα των κορυφαίων στην Ελλάδα.
Ο κύκλος των συζητήσεων ανοίγει και πάλι για δύο ασφαλιστικές ξένων συμφερόντων με τις φήμες να μιλούν για μεγάλες ανατροπές.
Στην λίστα των τελευταίων μεγάλων εξαγορών η μεταβίβαση του 100% των μετοχών της MetLife στην ΝΝ και η μεταβίβαση της πλειοψηφίας των μετοχών της Εθνικής Ασφαλιστικής στην CVC.
Η ένταξη της Ευρωπαϊκής Πίστης στην Allianz, η εξαγορά κατά 100% της InsuranceMarket από την Interamerican, της ΑΧΑ Ασφαλιστικής από την Generali και παλαιότερα της Eurolife ERB από την Fairfax.
H εξαγορά της ΑΤΕ Ασφαλιστικής από την ERGO με την ενσωμάτωση λίγο αργότερα της DAS Hellas στον Ομιλο ERGO.

Προετοιμασίες για να διεκδικήσουν

Εξαιρουμένης της AXA που βγήκε από την ελληνική αγορά, οι ξένες ασφαλιστικές ρίχνουν χρήμα με στόχο να διεκδικήσουν μερίδα από τις μεταρρυθμίσεις που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη σε ξένους επενδυτές.
Στο μικροσκόπιο τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, οι αλλαγές στο σύστημα υγείας και σύνταξης, οι αλλαγές στο σύστημα ασφάλισης περιουσίας –κτιρίων- που όμως ο νέος νόμος στην πράξη αφήνει εκτός δράσης τις ασφαλιστικές.
Ταυτόχρονα μεγάλο δέλεαρ για τις ξένες ασφαλιστικές είναι τα επενδυτικά κονδύλια που θα πέσουν στην Ελλάδα από το Ταμείο Ανάκαμψης, τα νέα χρηματοδοτικά προγράμματα και οι μεγάλες επενδύσεις που σχεδιάζονται σε μεγάλα έργα για υποδομές.

Δεν τα πάνε καλά με τις αποδόσεις των ιδίων κεφαλαίων

Η επαναφορά της οικονομίας σε κανονικά επίπεδα βρίσκει τον κλάδο ιδιωτικής ασφάλισης σε πολύ καλά, γενικά, επίπεδα. Τα ίδια κεφάλαια το περασμένο έτος σημείωσαν περίπου αύξηση 19% σε σχέση με το σύνολο της περιουσίας των εταιρειών η οποία οφείλεται στην αύξηση της παραγωγής και στην παρακράτηση των κερδών, ενισχύοντας την κεφαλαιοποίηση.
Περίπου το 68% της περιουσίας τους είναι τοποθετημένο σε ομόλογα σε σχέση με το 42% στον μέσο όρο της Ευρώπης.
H μέση κερδοφορία παρέμεινε σε ικανοποιητικά επίπεδα, ωστόσο πολύ μεγάλο μέρος προέρχεται από έσοδα από επενδύσεις. Ο δείκτης απόδοσης κεφαλαίου (ROE), σε προ-φόρων επίπεδο, έχει σημειώσει πτώση και βρίσκεται σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τα διεθνή επίπεδα.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης