Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Η αποκαλυπτική έκθεση της Atradius για τις χώρες με τις περισσότερες χρεοκοπίες εταιριών

tags :
Η αποκαλυπτική έκθεση της Atradius για τις χώρες με τις περισσότερες χρεοκοπίες εταιριών
Oι χώρες με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2022 παρουσιάζουν χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2023

Στις χώρες που οι κυβερνήσεις επέβαλλαν αυστηρά μέτρα για την αποφυγή (;) της διάδοσης της πανδημίας και, παρά τα αδύναμα δημοσιονομικά τους, οι κυβερνήσεις παρέτειναν τα μέτρα χωρίς να αποδεικνύεται η χρησιμότητα τους, η οικονομική ανάκαμψη θα είναι δύσκολη και ο ρυθμός πτωχεύσεων και αφερεγγυοτήτων θα αυξηθεί. Το αντίστροφο ισχύει με τις χώρες που πέρασαν την πανδημία πιο φυσιολογικά, όπως η Σουηδία που δεν εκτροχιάστηκε από την κανονικότητα ή η Ολλανδία.
Σύμφωνα με την πρόσφατη μελέτη της ασφαλιστικής πιστώσεων Atradius, οι ρυθμοί οικονομικής ανάπτυξης είναι υψηλότεροι για χώρες που είχαν χαμηλότερα επίπεδα αφερεγγυότητας το 2021 σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδό τους. Oι υψηλοί ρυθμοί ανάπτυξης ορισμένων χωρών αντικατοπτρίζουν την προσαρμογή στο κανονικό επίπεδο των πτωχεύσεων αλλά και την εμφάνιση χρεοκοπιών σε εταιρείες ζόμπι.
Γενικά, οι χώρες με υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2022 παρουσιάζουν χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης το 2023 και αντίστροφα, ανάλογα με το χρονοδιάγραμμα απόσυρσης της δημοσιονομικής στήριξης σε κάθε χώρα.

Τα συν και τα πλην

Τα υψηλότερα ποσοστά ανάπτυξης για το 2022 καταγράφονται στην Πορτογαλία, τις Κάτω Χώρες, τη Σιγκαπούρη, το Βέλγιο, την Αυστρία και τις Ηνωμένες Πολιτείες, χώρες με χαμηλά επίπεδα αφερεγγυότητας το 2021 των οποίων χωρών τα δημοσιονομικά μέτρα στήριξης έπαυσαν να ισχύουν προς τα τέλη του 2021, αρχές του 2022.
Η Ρωσία προβλέπεται να εμφανίσει σημαντική αύξηση στις αφερεγγυότητες το 2022, εν μέρει λόγω της προσαρμογής στο κανονικότητα και εν μέρει λόγω της οικονομικής ύφεσης που προκλήθηκε από τις κυρώσεις που σχετίζονται με τον πόλεμο στην Ουκρανία
Από την άλλη πλευρά του φάσματος, για την Ισπανία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Φινλανδία, την Ελβετία και τη Ρουμανία οι αφερεγγυότητες αυξάνονται κατά μικρότερο ποσοστό, επειδή στην περίπτωσή τους το μεγαλύτερο μέρος ή το σύνολο της προσαρμογής στους κανονικούς ρυθμούς της οικονομίας πραγματοποιήθηκε το 2021.
Στην Σουηδία τα ποσοστά θα είναι πολύ χαμηλά το 2022, επειδή η απόκλιση από την κανονικότητα ήταν μικρή το 2021.

Εξαίρεση η Τουρκία λόγω των μακροοικονομικών

Η Τουρκία και η Βραζιλία θα σημειώσουν πολύ χαμηλούς ρυθμούς ανάπτυξης, από τους χαμηλότερους το 2022, ωστόσο όχι λόγω της προσαρμογής τους στην κανονικότητα από την άρση των μέτρων που σχετίζονταν με την πανδημία μία και κάθε είδους μέτρο δημοσιονομικής στήριξης είχε παύσει να ισχύει από το 2020. Αντίθετα, οι προβλέψεις της Atradius για τις δύο αυτές χώρες βασίζονται στην επιδείνωση του ΑΕΠ τους σε σχέση με τις μακροπρόθεσμες τάσεις.

Στρεβλώσεις

Στην μελέτη παρουσιάζονται δύο ακραία παραδείγματα, της Νέας Ζηλανδίας, και Χονγκ Κόνγκ όπου τα ποσοστά πτωχεύσεων είναι καθοδικά λόγω της συνέχισης των δημοσιονομικών μέτρων στήριξης μέχρι το τέλος του 2022. Αυτό θα οδηγήσει στην αύξηση των χρεωκοπιών το 2023 κατά την επαναφορά των χωρών αυτών στους κανονικούς ρυθμούς της οικονομίας.
Το 2023 σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις οι πτωχεύσεις θα είναι αυξημένες στην Νότια Κορέα, την Πολωνία, τη Γαλλία, τη Νορβηγία και την Αυστραλία. Ομοίως, αυτά αντικατοπτρίζουν τα σχετικά χαμηλά επίπεδα αφερεγγυότητας το 2021 και μεταγενέστερη απόσυρση της δημοσιονομικής στήριξης στα μέσα του 2022. Ομαλοποίηση θα υπάρξει κατά την διάρκεια του έτους.

Τα ζόμπι θα σβήσουν μόλις κοπεί η κρατική στήριξη

Οι αφερεγγυότητες θα αρχίσουν και πάλι να μειώνονται μετά το 2023, αυτό γιατί οι επιχειρήσεις θα αρχίσουν να επανέρχονται σε κανονικά επίπεδα και οι επιχειρήσεις ζόμπυ θα έχουν ήδη χρεοκοπήσεις, αφού τα κυβερνητικά μέτρα στήριξης θα αποσύρονται.
Τα επόμενα χρόνια, οι επιχειρήσεις θα πρέπει να προσαρμοστούν σε ένα περιβάλλον χωρίς σημαντική κρατική υποστήριξη, ενώ οι εταιρείες που δημιούργησαν χρέη κατά την πανδημία θα αντιμετωπίσουν σοβαρά προβλήματα.

Ελενα Ερμειδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης