Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πλήρης αναπροσαρμογή των συντάξεων - Πότε και γιατί θα αυξηθούν κατά 5%

Πλήρης αναπροσαρμογή των συντάξεων - Πότε και γιατί θα αυξηθούν κατά 5%
Aναπροσαρμογή των συντάξεων σχεδιάζει η κυβέρνηση

Πλήρης αναπροσαρμογή των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2023 σχεδιάζει η κυβέρνηση μέσω της ενεργοποίησης του νόμου Βρούτση ο οποίος δίνει μεσοσταθμική αύξηση 5%.
Ο συγκεκριμένος νόμος προβλέπει αυξήσεις ίσες με το 50% της μεταβολής του ΑΕΠ και επίσης 50% της μεταβολής του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (τιμάριθμος).
Αυτό σημαίνει ότι αν το ΑΕΠ αυξηθεί 4,5% και ο μέσος ΔΤΚ αυξηθεί 5%, τότε η αύξηση στις συντάξεις θα είναι 5% (2,5% +2,5%). Ο σχετικός νόμος προβλέπει ότι «το συνολικό ποσό της σύνταξης αυξάνεται από την 1-1-2023 κατ’ έτος, με κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων με βάση συντελεστή που προκύπτει από το άθροισμα του ετήσιου ποσοστού μεταβολής του ΑΕΠ συν το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή του προηγούμενου έτους, διαιρούμενου διά του δύο (2) και δεν υπερβαίνει το ποσοστό μεταβολής του μέσου ετήσιου γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή».
Αντιστοίχως, θα αυξηθούν και οι συντάξεις του Δημοσίου, ανάλογα με την αύξηση που θα χορηγηθεί στα κατώτατα μισθολογικά κλιμάκια,
Όπως αποκάλυψε την Τετάρτη το ΒΝ, η κυβέρνηση σχεδιάζει αύξηση τουλάχιστον 7% στον εισαγωγικό μισθό των Δημοσίων υπαλλήλων, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ, μετά την διαπίστωση της αύξησης στα 730 ευρώ των ανειδίκευτων εργαζομένων που μειώνει σημαντικά την ψαλίδα.
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, η αύξηση θα καλύψει μέρος της απώλειας των μισθωτών υπαλλήλων του Δημοσίου, των ΝΠΔΔ και των ΟΤΑ τόσο από την ενεργειακή κρίση, όσο και από τις απώλειες που είχαν οι υπάλληλοι τα 12 τελευταία χρόνια μετά τις περικοπές, αλλά ταυτόχρονα θα αποτελέσει ένα ακόμα όπλο στην προεκλογική φαρέτρα της κυβέρνησης.
Η αύξηση αναμένεται να συμπαρασύρει και τα υπόλοιπα μισθολογικά κλιμάκια, με εξαίρεση τα ειδικά μισθολόγια, όπως των εργαζομένων στα υπουργεία Οικονομικών, των δικαστικών, γιατρών κ.α, για τα οποία υπάρχει προβληματισμός σχετικά με το κόστος στο σκέλος του προϋπολογισμού.

Αύξηση επιδομάτων

Η αύξηση του κατώτατου μισθού συμπαρασύρει προς τα πάνω το επίδομα ανεργίας.
Σήμερα το ημερήσιο επίδομα είναι 16,29 ευρώ και το μηνιαίο 407,25 ευρώ. Από 1ης Μαΐου διαμορφώνονται αντίστοιχα στα 17,51 ευρώ το ημερήσιο και 438 ευρώ το μηνιαίο.
Επίσης αναπροσαρμόζεται σειρά βοηθημάτων και επιδομάτων που έχουν ως βάση υπολογισμού τον κατώτατο μισθό ή ημερομίσθιο.
Σε αυτά περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων το βοήθημα ανεργίας για τους αυτοτελώς απασχολούμενους, τα προγράμματα νέων θέσεων εργασίας, το ειδικό βοήθημα λήξης ανεργίας, το βοήθημα λόγω επίσχεσης εργασίας, ειδικά εποχικά βοηθήματα για μισθωτούς τουριστικού και επισιτιστικού κλάδου, οικοδόμους, δασεργάτες κ.α., η ειδική παροχή μητρότητας, το επίδομα γονικής άδειας, οι ανεξόφλητες αποδοχές λόγω αφερεγγυότητας του εργοδότη, η παροχή διαθεσιμότητας, η αποζημίωση των μαθητών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑ.Σ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, η αποζημίωση για τα προγράμματα εργασιακής εμπειρίας, κ.α.

γφδσγφσδ.JPG
Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankignews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης