Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ο πόλεμος οδηγεί σε όλο και πιο δυσμενή θέση την οικονομία της Ευρώπης και τις Ευρωπαϊκές ασφαλιστικές

Ο πόλεμος οδηγεί σε όλο και πιο δυσμενή θέση την οικονομία της Ευρώπης και τις Ευρωπαϊκές ασφαλιστικές

H απόβαση των Ρώσων στην Κριμαία έδιωξε τους Ευρωπαίους (αντ)ασφαλιστές το 2014

Σχετικά Άρθρα
Το δίδυμο Ρωσία – Ουκρανία προσυπογράφει μεγάλους κινδύνους για τις Ευρωπαϊκές ασφαλιστικές.
Το ίδιο και το δίδυμο Ευρώπη – ΗΠΑ.
Ο πόλεμος όσο διαρκεί οδηγεί σε όλο πιο δυσμενή θέση την οικονομία της Ευρώπης και τις Ευρωπαϊκές ασφαλιστικές.

Ένα νέο πρόβλημα στο αυτοκίνητο που έρχεται από τα παλιά

Στην ‘κατάψυξη’ μπήκαν οι περισσότερες παραγγελίες νέων αυτοκινήτων, λόγω των προβλημάτων με το πόλεμο Ρωσίας – Ουκρανίας και των κυρώσεων.
Οι καθυστερήσεις (-6,7% ΕΕ) φέρνουν καθυστερήσεις στην έκδοση των νέων ασφαλιστηρίων συμβολαίων στην Ελλάδα, επιδεινώνοντας ακόμα περισσότερο τους δείκτες παραγωγής του κλάδου αστικής ευθύνης οχημάτων, οι οποίοι δεν πρόλαβαν να επανέλθουν στα κανονικά τους επίπεδα από τα μέτρα και τα πρωτόκολλα κατά της διάδοσης του κορωνοϊού.
Πλήγμα για τον κλάδο και ο ξέφρενος ρυθμός αύξησης της βενζίνης, του φυσικού αερίου και το πετρελαίου με πολλούς κατόχους ασφαλιστηρίων συμβολαίων να ρισκάρουν για την ανανέωση των συμβολαίων τους.

H απόβαση των Ρώσων στην Κριμαία έδιωξε το Ευρωπαίους (αντ)ασφαλιστές το 2014

Fitch και Moody’s κρούουν το καμπανάκι του κινδύνου, προειδοποιώντας ότι στον κλάδο αυτό από τον πόλεμο χαμένες θα βγουν οι Ευρωπαϊές (αντ)ασφαλιστικές.
Το μεγάλο πλήγμα που θα δεχτούν έρχεται από τις χρηματιστηριακές αγορές περισσότερο, λόγω μεταβλητότητας και λιγότερα από την άμεση έκθεση που έχουν σε ασφαλισμένους κινδύνους μια και η απόβαση η απόβαση της Ρωσίας στην Κριμαία εξώθησε τους διεθνείς (αντ)ασφαλιστές στο μειώσουν την παρουσία τους στην περιοχή και τις καλύψεις που έδιναν .
Με άλλα λόγια στα συνολικά τους μερίδια οι κίνδυνοι της Ρωσίας δεν εκπροσωπούν άνω του 2% στα μεικτά ασφάλιστρα.

Οι χρηματιστηριακές αγορές βάζουν φωτιά στις επενδύσεις

Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία αυξάνει τον κίνδυνο αστάθειας στις χρηματιστηριακές αγορές, διαβρώνοντας τα επενδυτικά έσοδα του (αντ)ασφαλιστκών και ιδιαίτερα του κλάδου Ζωής, μια τα επενδεδυμένα περιουσιακά τους στοιχεία είναι πολλαπλάσια των ίδιων κεφαλαίων.
Αν και ορισμένοι δείκτες μετοχών ανέκαμψαν, η έκθεση των αντασφαλιστών σε μετοχικές αγορές είναι σχετικά μικρή στο 8% περίπου των επενδυμένων περιουσιακών στοιχείων, περιορίζοντας τα έτσι τον αντίκτυπο στα κέρδη και το κεφάλαιο.
Ωστόσο, μια απότομη οικονομική ύφεση με σημαντικές διορθώσεις στο χρηματιστήριο και απότομη διεύρυνση του πιστωτικού περιθωρίου θα αποβεί αρνητική για τα κεφάλαια του κλάδου.

Εστία με κίνδυνο αναζωπύρωσης τα κρατικά και εταιρικά ομόλογα

Τα εταιρικά ομόλογα με διαβάθμιση Baa αντιπροσώπευαν περίπου το 17% του συνόλου των επενδυμένων περιουσιακών στοιχείων των αντασφαλιστών το 2020.
Η μετάβαση των αξιολογήσεων πέρα από το όριο επενδυτικής βαθμίδας Baa θα μπορούσε να έχει αρνητικό αντίκτυπο στο κεφάλαια.
Μία ακόμα εστία φωτιάς η διακράτηση από εταιρείες υψηλά επίπεδα χρέους (κρατικά ομόλογα), ιδιαίτερα όσο αυξάνονται τα επιτόκια, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άνοδο το παγκόσμιο ποσοστό αφερεγγυοτήτων.
Αν και η ποιότητα των κεφαλαίων που έχουν επενδύσει οι (αντ)ασφαλιστές παραμένει σε γενικές γραμμές καλή με τα χαρτοφυλάκια να είναι καλά διαφοροποιημένα μεταξύ τομέων και κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων σημαντικό ρόλο θα παίξου οι αυξήσεις που δρομολογούνται στα ασφάλιστρα σε Ευρώπη και Ελλάδα ενώ ‘κύριο λόγο’ έχει ο πληθωρισμός και η διάρκεια του.

Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης