Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τα πυρά των Ρώσων και Ουκρανών πέφτουν στις ασφαλιστικές πιστώσεων και ζωής

Τα πυρά των Ρώσων και Ουκρανών πέφτουν στις ασφαλιστικές πιστώσεων και ζωής
Η έκθεση των παγκόσμιων ασφαλιστικών εταιρειών στην Ουκρανία και τη Ρωσία είναι μικρή, αναλύει η Moody’s
Σχετικά Άρθρα

Ελάχιστη σε γενικές γραμμές είναι η έκθεση των (αντ)ασφαλιστών στην Ρωσία και την Ουκρανία τόσο σε επίπεδο άμεσων επιχειρηματικών δραστηριοτήτων όσο και επένδυσης κεφαλαίων.
Ωστόσο, λίαν συντόμως θα κληθούν να αντιμετωπίσουν το κύμα ακρίβειας στην αγορά ενέργειας και την μεταβλητότητα των κεφαλαιαγορών στον ευρύτερο χρηματοοικονομικό τομέα.
Η έκθεση των παγκόσμιων ασφαλιστικών εταιρειών στην Ουκρανία και τη Ρωσία είναι μικρή αναλύει η Moody’s.
Το ποσοστό ιδιωτικής ασφάλισης τόσο στην Ουκρανία (1,4%) όσο και τη Ρωσία (1,4%) είναι χαμηλό, ιδιαίτερα αυτό από τις διεθνείς ασφαλιστικές σε σχέση με τις ανεπτυγμένες αγορές στην Ευρώπη (7,9%) .
Δεν ενέχουν υψηλό κίνδυνο οι διεθνείς ασφαλιστές ακόμα και από απομειώσεις ή διαγραφές χρέους.
Mέτριες θα είναι οι απώλειες που θα γράψουν στο underwriting οι (αντ)ασφαλιστές Περιουσίας και Ατυχημάτων από την σύρραξη μεταξύ Ρωσίας – Ουκρανίας.
Διαφορετικό θα είναι το πλήγμα για τους ασφαλιστές ζωής οι οποίοι έχουν έκθεση στις κεφαλαιαγορές.

Το ράλι ανόδου των τιμών δεν τερμάτισε

Οι στρατιωτικές συγκρούσεις οδηγούν την μεταβλητότητα στις αγορές κεφαλαίων, - οι τιμές των μετοχών κατρακύλησαν, οι τιμές των ομολόγων υψηλής διαβάθμισης και ασφαλών νομισμάτων και εμπορευμάτων χτύπησαν ταβάνι, το ράλι ανόδου των τιμών του πετρελαίου και φυσικού αερίου δεν τερμάτισε, ωστόσο η κεφαλαιακή επάρκεια των ασφαλιστικών βρίσκεται σε ισχυρά επίπεδα και δείχνει να είναι ικανή να αντισταθμίσει τις απώλειες.
Οι περισσότερες πολιτικές συμβολαίων στην διατύπωση των όρων τους περιγράφουν εξαιρέσεις σε περιπτώσεις πολέμου, εξηγεί η Moody’s με τις ασφαλίσεις πιστώσεων και πολιτικού ρίσκου να αντιμετωπίζουν να βρίσκονται στην δίνη ωστόσο προσώρας οι ζημιές αν δεν έχουν αποτιμηθεί δεν φαίνονται να είναι μεγάλες.

Πληθωρισμός και υποτιμολογήσεις

Το ράλι στην ακρίβεια των τιμών στην ενέργεια και των εμπορευμάτων διαμορφώνει συνθήκες πληθωρισμού στα claims (απαιτήσεις).
Οι πολεμικές συγκρούσεις στην Ουκρανία χειροτερεύει ακόμα περισσότερο τις ήδη πολύ κακές συνθήκες που επικρατούν τα τελευταία δύο χρόνια στην εφοδιαστική αλυσίδα ωθώντας στα ύψη το κόστος αποκατάστασης ζημιών στον κλάδο περιουσίας.
Οι πληθωριστικές πιέσεις θα αυξηθούν αν οι πολεμικές συγκρούσεις συνεχιστούν.
Αν ο πληθωρισμός υπερβεί τις αυξήσεις των τιμών των ασφαλίστρων, οι ασφαλιστικές θα έχουν να αντιμετωπίσουν συμβάντα υποτιμολόγησης και δυσκολίες συγκέντρωσης αποθεματικών κεφαλαίων.
Στο σημείο αυτό επαναλαμβάνεται το ‘έργο’ που επικράτησε επί πανδημίας και διήρκησε δύο χρόνια, το ότι οι κάτοχοι οχημάτων λόγω της ακρίβειας θα διανύουν λιγότερο χιλιόμετρα, όσο αυξάνονται οι τιμές των πετρελαιοειδών, οπότε θα μειωθεί ο δείκτης συχνότητας ζημιών .

Μπαίνει μπρος το βαρύ πυροβολικό και χτυπά και αμάχους – ασαφείς οι όροι των συμβολαίων cyber

Εκτός των κλασσικών προβλημάτων, οι στρατιωτικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία ανεβάζουν τον κίνδυνο των κυβερνοχτυπημάτων σε κρίσιμα έργα υποδομών.
Στόχος των cyber σκοπευτών δεν θα είμαι μόνο ο δημόσιος τομέας αλλά και ο ιδιωτικός και λοιποί άλλοι οργανισμοί.
Κάποιοι θα πέσουν θύματα των σκοπευτών ωστόσο χωρίς να είναι αυτοί οι πραγματικός στόχος, το γεγονός αυτός θα αυξήσει κατά πολύ τις ζημιές που θα γράψουν οι ασφαλιστικές από cyber χτυπήματα. Οι ασφαλιστικές από την άλλη έχουν το δικαίωμα να επικαλεστούν τις εξαιρέσεις πολέμου σε πολιτικές συμβολαίων ιδιωτών σε περίπτωση cyber χτυπήματος μεγάλης κλίμακας.
Αν και διευκρινίζει η Moody’s οι ορισμοί και διατυπώσεις διαφέρουν, δεν έχουν δουλευτεί γεγονός που δημιουργεί πολυπλοκότητα στην αποσαφήνιση των καλύψεων.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης