Ασφαλιστικά Νέα

Από τον Απρίλιο έτοιμο το λογισμικό για την Κάρτα Εργασίας - Ολο το σχέδιο ελέγχου της «μαύρης εργασίας»

Από τον Απρίλιο έτοιμο το λογισμικό για την Κάρτα Εργασίας - Ολο το σχέδιο ελέγχου της «μαύρης εργασίας»
H γεν. γραμματέας Άννα Στρατινάκη είχε τις πρώτες διαβουλεύσεις με στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς
Σχετικά Άρθρα

Από τον ερχόμενο Απρίλιο αναμένεται η εγκατάσταση σε επιχειρήσεις της Αττικής της Κάρτας Εργασίας η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιούνιο πιλοτικά με προτεραιότητα σε επιχειρήσεις Σουπερ-Μάρκετ, Τράπεζες, ΔΕΚΟ και Δημόσιο Τομέα.
Ηδη, η γεν. γραμματέας Αννα Στρατινάκη είχε τις πρώτες διαβουλεύσεις με στελέχη της Εθνικής Τράπεζας και της Τράπεζας Πειραιώς, ενώ την επόμενη εβδομάδα θα έχει ολοκληρώσει τις συναντήσεις με όλες τις τράπεζες.
Σύμφωνα με την κ. Σρατινάκη οι εν λόγω κλάδοι διαθέτουν μακρά εμπειρία σε ψηφιακά συστήματα οργάνωσης και διοίκησης προσωπικού.
Το μέτρο θα επεκταθεί σταδιακά στη συνέχεια σε όλους τους υπολοίπους κλάδους (μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις).
Στόχος της διαβούλευσης είναι να προχωρήσει με ασφάλεια και εντός του χρονοδιαγράμματος η δημιουργία των απαραίτητων υποδομών για την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας, σε συνεννόηση με τους εμπλεκόμενους φορείς.
Υπενθυμίζεται ότι μέσω της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας θα γίνεται σε πραγματικό χρόνο (real time) η καταγραφή της απασχόλησης των εργαζομένων (βασικό ωράριο, υπερωρίες, κ.λπ.), κάτι που αποτελεί εγγύηση για την τήρηση του ωραρίου και για την πάταξη της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας.
Πρόκειται για μια κομβική μεταρρύθμιση, που χρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και θα αποτρέψει την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας, επιβάλλοντας παράλληλα ίσους όρους ανταγωνισμού μεταξύ των επιχειρήσεων.

Το σχέδιο για την ψηφιακή κάρτα εργασίας

  1. Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2022 θα είναι έτοιμος ο ηλεκτρονικός "εγκέφαλος" της κάρτας εργασίας, δηλαδή το ηλεκτρονικό σύστημα, το οποίο θα υποδέχεται τις πληροφορίες που θα καταχωρούν ψηφιακά τόσο οι εργαζόμενοι όσο και οι εργοδότες.
  2. Εντός του πρώτου εξαμήνου του 2022 θα ξεκινήσει η εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας με παρακολούθηση της πραγματικής απασχόλησης σε συγκεκριμένους κλάδους της οικονομίας.

Η ψηφιακή κάρτα δεν θα είναι απαραίτητα μια κάρτα σε φυσική μορφή όπως αυτές που διαθέτουν ήδη σήμερα πολλές επιχειρήσεις που εφαρμόζουν συστήματα ωρομέτρησης του χρόνου εργασίας. Μπορεί να είναι μια εφαρμογή στο κινητό και ένα πρόγραμμα στους υπολογιστές της επιχείρησης, διασυνδεδεμένα αμφότερα με το ΕΡΓΑΝΗ.
Φυσικά τα συστήματα ωρομέτρησης όπου υπάρχουν θα διατηρηθούν και θα διασυνδεθούν με το νέο σύστημα, προκειμένου να λειτουργήσουν με ψηφιακό τρόπο.
Σημειώνεται ακόμη ότι:

  • Το σύστημα θα διαθέτει απεικόνιση όλων των νόμιμων ορίων υπερωριών, ημερήσιου χρόνου ανάπαυσης κ.λπ. όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία ώστε να δημιουργείται ασφάλεια σε εργαζόμενους και εργοδότες.
  • Το σύστημα θα διαθέτει "κόφτες", ώστε να εμποδίζονται οι παράτυπες δηλώσεις.
  • Θα υπάρχουν προβλέψεις σε τεχνικό επίπεδο για όλες τις ειδικές συνθήκες που καταγράφηκαν κατά τη διαβούλευση, όπως ενδεικτικά εργασίες εκτελούμενες έξω από την έδρα της επιχείρησης, επαγγελματικά ταξίδια, έκτακτη απουσία του εργαζόμενου για προσωπικούς λόγους κ.λπ.


Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης