Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πληρώνουμε ασφάλιστρα σε ασφαλιστικές που ψάχνουν δικαιολογίες για να μην πληρώσουν

Πληρώνουμε ασφάλιστρα σε ασφαλιστικές που ψάχνουν δικαιολογίες για να μην πληρώσουν
Αμελητέα η χρηματοδότηση των ασφαλιστικών στις δαπάνες δημόσιας υγείας
Σχετικά Άρθρα

Δαπανηρότερο των δαπανηρότερων είναι το σύστημα υγείας στην Ελλάδα.
Το 27% των χρημάτων που πάνε σε υπηρεσίες υγείας προέρχεται από κρατική χρηματοδότηση, το 31% από την υποχρεωτική ασφάλιση, το 36% απευθείας από την τσέπη των Ελλήνων και ίσα με το 4% από ασφαλιστήρια συμβόλαια.
Όταν στην Ευρωπαϊκή Ενωση ο μέσος όρος χρηματοδότησης φτάνει το 73%, στην Ελλάδα το 27% προέρχεται από το κράτος, το 31% από την υποχρεωτική ασφάλιση, το 36% από τις τσέπες των πολιτών και μόλις το 4% από τα ασφαλιστήρια συμβόλαια.

Τρεις φορές πληρώνουν οι έλληνες την υγεία τους

Η Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ καταγράφει σταθερά το δεύτερο υψηλότερο ποσοστό στην ΕΕ μετά την Εσθονία σε δαπάνες μη καλυπτόμενων αναγκών ιατρικής περίθαλψης.
Μη καλυπτόμενες ανάγκες λόγω κόστους απόστασης καταγράφει το 8,1% του ελληνικού πληθυσμού σε σύγκριση με το 1,7% κατά μέσο όρο σε επίπεδο ΕΕ.
Το υψηλότερο επίπεδο μη καλυπτόμενων ιατρικών αναγκών στην Ελλάδα έφτασε το 13,1% το 2016 και κατόπιν μειώνονταν σταθερά κατά περίπου 15% κάθε χρόνο.
Το 2019, ωστόσο η Ελλάδα εξακολουθεί να απέχει μακράν από τον μέσο Ευρωπαϊκό όρο.
Οι έλληνες πολίτες πληρώνουν τρεις φορές μία υπηρεσία υγείας:, μία δια των εισφορών τους στο κρατικό σύστημα, μία με το ασφάλιστρο που καταβάλλουν στις ιδιωτικές ασφαλιστικές και μία από τις τσέπες τους ιδιωτικά.

Ο κίνδυνος να μπλέξουν με ασφαλιστικές που ψάχνουν να βρουν δικαιολογίες να μην πληρώσουν

Από άλλη πλευρά της όχθης οι καταγγελίες που υποβάλλονται κάθε χρόνο στον Συνήγορο του Καταναλωτή για τις πρακτικές ορισμένων ασφαλιστικών ενισχύουν το κλίμα επιφυλακτικότητας στην Ελλάδα.
Μεταξύ των τελευταίων καταγγελιών για το 2020 ασφαλιστική είχε προβάλλει άρνηση για καταβολή δαπάνης νοσηλείας 60.000 ευρώ για την αντιμετώπιση εγκεφαλικού επεισοδίου που υπέστη ασφαλισμένο επικαλούμενη όρο του συμβολαίου με περίοδο αναμονής δώδεκα μηνών από την αρχική ημερομηνία της ασφάλισης για προϋπάρχουσες της ασφάλισης νόσους ή παθήσεις, καθώς και για προγενέστερες της ασφάλισης αναπηρίες ή σωματικές βλάβες και επιπλοκές αυτών.
Λαμβάνοντας υπόψη τον αιφνίδιο χαρακτήρα του εγκεφαλικού επεισοδίου και τη σχετική ανυπαρξία προειδοποιητικών συμπτωμάτων ο ασφαλισμένος με την παρέμβαση του Συνηγόρου αποζημιώθηκε.
Δεδομένου ότι η καθιέρωση περιόδου δωδεκάμηνης αναμονής για ασθένειες προγενέστερες της ασφάλισης και, μάλιστα, άγνωστες στον ασφαλισμένο περιορίζει υπέρμετρα τον σκοπό της κάλυψης.
Ασφαλιστική εταιρεία αρνήθηκε τον συμψηφισμό ασφαλίστρων κατά τη μεταφορά ασφαλισμένης της σε νέο πρόγραμμα υγείας από παλαιότερο, παρ’ ότι το τελευταίο δεν είχε λήξει και το καταβληθέν ασφάλιστρο κάλυπτε περίοδο ασφάλισης και μετά τον χρόνο της αίτησης μεταφοράς.
Η ασφαλιστική εταιρεία πρόβαλε το επιχείρημα ότι στην ασφαλισμένη είχε καταβληθεί αποζημίωση από το παλαιό πρόγραμμα και ότι σε αυτή την περίπτωση δεν γίνεται συμψηφισμός ασφαλίστρων.
Ωστόσο, η περίπτωση αυτή αφορούσε μεταφορά ασφαλισιμότητας και αδιάλειπτη συνέχιση της ασφαλιστικής σχέσης, οπότε ο μη συμψηφισμός του ασφαλίστρου οδηγεί σε διπλή είσπραξη του ασφαλίστρου για την ίδια ασφαλιστική περίοδο, η ασφαλιστική εταιρεία δέχτηκε τον επίδικο συμψηφισμό.

Τα ψιλά γράμματα και οι μεταφράσεις

Ασφαλιστική απέρριψε αίτημα αποζημίωσης νοσηλείας λόγω καθυστέρησης της αναγγελίας της ασφαλιστικής περίπτωσης.
Η εταιρεία επικαλέστηκε σχετικό όρο του συμβολαίου, σύμφωνα με τον οποίο ο ασφαλισμένος έχει την υποχρέωση να ειδοποιεί εγγράφως για κάθε εισαγωγή του ίδιου ή των ασφαλισμένων εξαρτημένων προσώπων εντός προθεσμίας οκτώ (8) ημερών από την ημερομηνία εισαγωγής του και, οπωσδήποτε, πριν από την έξοδο από το νοσοκομείο, διαφορετικά η εταιρεία απαλλάσσεται από την υποχρέωση κάλυψης των εξόδων νοσηλείας.
Σύμφωνα με την Ασφαλιστική Νομοθεσία, στις περιπτώσεις ιδιωτικής ασφάλισης, η παράλειψη του ασφαλιστικού βάρους που επιβάλλεται στον ασφαλισμένο προς αναγγελία της επέλευσης του κινδύνου στον ασφαλιστή μέσα στην προθεσμία που καθορίζεται είτε νόμιμα είτε συμβατικά δεν συνεπάγεται την απαλλαγή του ασφαλιστή από την υποχρέωσή του προς καταβολή του ασφαλίσματος, αλλά μπορεί, εφόσον συντρέχουν και οι λοιπές νόμιμες προϋποθέσεις, να γεννήσει υποχρέωση του ασφαλισμένου προς αποκατάσταση της ζημίας, την οποία ενδεχομένως θα είχε υποστεί ο ασφαλιστής εξ αιτίας της παραλείψεως αυτής.
Κατόπιν τούτου, ο ισχυρισμός της εταιρείας περί δικαιολογημένης απαλλαγής της από την υποχρέωση καταβολής του ασφαλίσματος κρίθηκε μη νόμιμος και ο Συνήγορος του Καταναλωτή την κάλεσε να προβεί σε κάλυψη των αναγνωριζομένων δαπανών της εν λόγω νοσηλείας.

Η βραχεία νοσηλεία αποζημιώνεται

Ασφαλιστική αρνήθηκε την καταβολή αποζημίωσης για μη καλυπτόμενη από τους όρους του ασφαλιστηρίου συμβολαίου βραχεία νοσηλεία.
Ο Συνήγορος του Καταναλωτή έκρινε ότι, σύμφωνα με τους όρους του ασφαλιστηρίου συμβολαίου, πληρούνται εν προκειμένω οι προϋποθέσεις της συνεχόμενης παραμονής σε νοσοκομειακή κλίνη ύστερα από εισαγωγή για ιατρικό πρόβλημα, ενώ δεν προσδιορίζεται ελάχιστος χρόνος παραμονής σε κλίνη για τον χαρακτηρισμό της περίπτωσης της νοσηλείας.
Αρκεί να έχουμε εισαγωγή του ασθενούς σε κλίνη, ενώ νοσηλεία νοείται και η βραχεία ημερήσια νοσηλεία. Κρίσιμος, δε, για αν θα γίνει εισαγωγή σε κλίνη ή όχι είναι ο τρόπος αντιμετώπισης του περιστατικού. Από τα προσκομιζόμενα στοιχεία, προέκυψε ότι έγινε νοσηλεία σε κλίνη, η οποία και τιμολογήθηκε.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης