Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Οι ασφαλιστικές εταιρείες και η κλιματική αλλαγή - Ποιο είναι το νέο δόγμα των δισεκατομμυρίων

Οι ασφαλιστικές εταιρείες και η κλιματική αλλαγή - Ποιο είναι το νέο δόγμα των δισεκατομμυρίων

Πειθαρχώντας στο νέο δόγμα και θέτοντας όρια στο underwriting

Σχετικά Άρθρα

Ανακοίνωσαν σε πρώτη φάση ότι παύουν να ασφαλίζουν βιομηχανίες που χρησιμοποιούν ή παρασκευάζουν προϊόντα αργού πετρελαίου, προϊόντα που έχουν βάση τον άνθρακα. Σε δεύτερη φάση διαβεβαίωσαν ότι σταματούν τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις σε κατηγορίες κεφαλαίων των προαναφερθέντων εταιρειών. Όλα, αυτά ακολουθώντας τις γραμμές που και οι ίδιες χάραξαν, συμμετέχοντας στις μεγάλες συμφωνίες για την προστασία του κλίματος τα τελευταία 10 χρόνια.

Ακολουθώντας τo δρόμο προς τον Παράδεισο


Είναι ύψιστης σημασίας γράφει η ΑΧΑ Γαλλίας σε πρόσφατη ανάλυση της η αντιμετώπιση των θεμάτων για την κλιματική είναι τα κυριότερα θέματα που απασχολούν τους διαχειριστές κινδύνων και την κοινωνία. Τα αποτελέσματα αυτής της έρευνας συμπίπτουν με την είσοδο της ΑΧΑ στην καμπάνια του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για Μηδενικές εκπομπές άνθρακα μέχρι το 2050.
Στο ζενίθ των συζητήσεων για το πώς θα σωθεί ο πλανήτης από τις καταστροφές που προκαλεί η κλιματική αλλαγή δημοσιεύουν απολογισμούς εταιρικής υπευθυνότητας για μηδενικό αποτύπωμα στον πλανήτη από τις επιχειρηματικές τους δραστηριότητες. Εκδίδουν και Δελτία Τύπου όπου τα μοιράζουν και όπου κάτσουν.

Ο οβολός των ασφαλιστικών σε ενάρετους

Ρέει το χρήμα με το τσουβάλι, όταν υποστηρίζουν συνέδρια που φέρουν την σφραγίδα ότι είναι οικολογικά, ότι βελτιώνουν το οικοσύστημα και την ζωή μας. Το έργο της μίας αντιγράφεται από την άλλη. Δηλώνουν και περήφανοι χορηγοί των συνεδρίων ή μεγάλων προσωπικοτήτων χαρακτηριζόμενων ως έτσι από την τάση εποχής μας. Η περηφάνια, όμως όχι μόνο των ασφαλιστικών και άλλων εταιρειών από άλλους κλάδου ταυτίζεται αυτή την στιγμή μόνο με το χρήμα.
Με την είσοδο της πανδημίας στην ζωή μας, από επιδημία που είχε αρχικά χαρακτηριστεί ξεκίνησε και η συζήτηση για την ανάγκη προστασίας του κλίματος, την ανάγκη σχεδιασμού νέου τύπου εφοδιαστικής αλυσίδας. Μεταξύ των πρώτων που υποστήριξαν τις αλλαγές αυτές, ήταν οι μεγάλες ασφαλιστικές όπως με εκτενείς μελέτες και αναλύσεις η Allianz Global Corporate Specialty και η ΑΧΑ SA.
Ένα χρόνο πριν είχαν προηγηθεί μελέτες με την Allianz να πρωτοστατεί για τους δείκτες ESG και πώς με την υιοθέτηση τους, οι ασφαλιστικές, ανάμεσα στα άλλα θα βελτιώσουν τις επιδόσεις στο underwriting. Αντλούν κεφάλαια, θέλουν να χρηματοδοτήσουν νέες υποδομές για την ανάπτυξη μία βιώσιμης οικονομίας, κτλ.
Σήμερα πήραν την σκυτάλη από τις συζητήσεις περί πανδημίας, οι συζητήσεις για την κλιματική αλλαγή για το μηδενικό αποτύπωμα και για τους στόχους βιωσιμότητας των Ηνωμένων Εθνών.

Το νέο δόγμα των δισεκατομμυρίων

Το οικοσύστημα και η οικολογία έτσι όπως χρησιμοποιούνται φαίνεται να διαμορφώνουν το νέο δόγμα που υπόσχεται ότι θα μας σώσει από τις θεομηνίες και τις μεγάλες καταστροφές στον πλανήτη. Πίσω από τις έρευνες βλέπουμε την τεράστια ανησυχία της κοινωνίας. Ποιος θα αποκτήσει τον έλεγχο όλων αυτών παίρνοντας στα χέρια του τα κλειδιά που διασφαλίζουν μία θέση στο Παράδεισο;
Υπάρχουν παραγωγικές διαδικασίες με μηδενικό αποτύπωμα ; Η Allianz Global Corporate Specialty σε ανάλυση της για το περιβάλλον και την μετακίνηση με βάση του στοιχείο του Αζώτου, γράφει πως δεν υπάρχουν παραγωγικές διαδικασίες με εντελώς μηδενικό αποτύπωμα. Μπορεί μία διαδικασία να κερδίσει το μηδενικό αποτύπωμα, κάποια άλλη δεν μπορεί. Επίσης γράφει και ότι οι νέοι μέθοδοι παραγωγής δεν έχουν δοκιμαστεί / επαληθευτεί ενώ οι πιθανότητες άντλησης φυσικών πόρων που άλλοτε δεν συνίστατο υπάρχουν.

Η ακρίβεια στην ενέργεια

Την περασμένη εβδομάδα η Swiss Re διατύπωσε ότι οι αυξήσεις στην τιμή της ενέργειας οφείλονται στην έλλειψη ισορροπίας μεταξύ ζήτησης κα προσφοράς που προήλθε από την πανδημία και το άνοιγμα στην συνέχει της οικονομίας και από την ανώμαλη μετάβαση των κρατών ή την έλλειψη σωστών ενεργειών των κρατών σε νέες μορφές ενέργειας.
Από την προστασία του περιβάλλοντος, πριν 20 χρόνια, στην πολιτική οικολογία σήμερα. Η λέξη οικολογία ακούστηκε για πρώτη φορά το 1866 και δεν έχει καμία σχέση με το πώς ακούγεται σήμερα.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης