Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Προειδοποίηση της Swiss Re για ενεργειακή φτώχεια και οικονομικά σοκ - Προβλέπει χειροτέρευση της κατάστασης τον χειμώνα

Προειδοποίηση της Swiss Re για ενεργειακή φτώχεια και οικονομικά σοκ - Προβλέπει χειροτέρευση της κατάστασης τον χειμώνα
Έρχεται διεύρυνση των κοινωνικών ανισοτήτων λόγω της εκτίναξης των τιμών στην ενέργεια
Σχετικά Άρθρα

Η μειωμένη προσφορά σε συνδυασμό με την αύξηση της ζήτησης ενέργειας με το ξεκλείδωμα της οικονομίας αναποδογυρίζουν τον πλανήτη.
Ταυτόχρονα η ισχνή ανάπτυξη των ΑΠΕ και η μεταβλητότητα των αγορών τερματίζει το κοντέρ των τιμών και πυροδοτεί κοινωνικές συγκρούσεις και νέα αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων.
Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται η Ευρώπη με την Ελλάδα να συγκαταλέγεται στις χώρες με τις χειρότερες επιδόσεις στην διαχείριση της ενέργειας.
Ισχυρό συμφέρον να αποκατασταθεί η ανωμαλία που έχει προκύψει έχουν οι ασφαλιστές.
Υπό το πρίσμα αυτό η Swiss Re, η δεύτερη μεγαλύτερη στον κόσμο αντασφαλιστική προειδοποιεί για κατακόρυφη αύξηση των κοινωνικών ανισοτήτων αλλά και για καταστάσεις ενεργειακής ‘φτώχειας’ στο σύντομο μέλλον. Η κατάσταση δεν θα βελτιωθεί Τα τιμολόγια στην ενέργεια χτύπησαν ταβάνι και ξεπέρασαν κάθε όριο τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι ελλείψεις στην προσφορά συνέπεσαν με την αύξηση της ζήτησης με το ξεκλείδωμα της οικονομίας των κρατών.
Εντός ολίγων ημερών γράφει η Swiss Re η κατάσταση θα χειροτερέψει καθώς μπαίνει ο χειμώνας.
Η κρίση χωρίς μέτρα θα ενταθεί, επιδεινώνοντας τα οικονομικά της Ευρώπης.
Ελλείψει παρεμβάσεων έντονες θα είναι οι πληθωριστικές πιέσεις, πιέσεις οι οποίες θα γεννήσουν νέες δευτερεύουσες πιέσεις λόγω των αυξημένων τιμολογίων στην ενέργεια. Δεμένα τα χέρια των κεντρικών τραπεζών Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Swiss Re το πεδίο δράσης των κεντρικών τραπεζών είναι περιορισμένο οι οποίες δείχνει να είναι διχασμένες σε ό,τι αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης του φαινομένου.
Οι κεντρικοί τραπεζίτες έχουν δύο επιλογές: είτε να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της αύξησης του πληθωρισμού ή να κατεβάσουν την ταχύτητα του ρυθμού ανάπτυξης των χωρών τους.
Οι δε κυβερνήσεις περπατούν σε τεντωμένο σχοινί αντιμετωπίζοντας το δίλημμα αν και πώς θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο των αυξημένων τιμολογίων προκειμένου να αποτρέψουν τις κοινωνικές εντάσεις που σίγουρα θα δημιουργηθούν προσεχώς.
Τα συμφέροντα των (αντ)ασφαλιστών – τρεις προτάσεις για επενδύσεις και επαναφορά.
Ως άμεσος ενδιαφερόμενος για την ανάληψη μεταφοράς κινδύνων, οι (αντ)ασφαλιστές βάζουν πόδι εκτιμώντας ότι έχουν την ικανότητα να εξομαλυνθεί η κρίση στην ενέργεια, διευκολύνοντας την μετάβαση της οικονομία σε χαμηλές μορφές εκπομπών άνθρακα.
Η ανάπτυξη πράσινων τεχνολογιών, η κατασκευή νέων υποδομών ενέργειας, συμπεριλαμβανομένου την συλλογή και αποθήκευση άνθρακα συνιστούν ένα νέο μείγμα προϊόντων με νέες επενδυτικές και ασφαλιστικές ευκαιρίες.
Υποστηρίζει πως η ενεργειακή κρίση δεν θέτει υπό αμφισβήτηση την ανάγκη για περισσότερες δράσεις στο κλίμα, δείχνει όμως ότι η μετάβαση θα είναι πολύ πιο σύνθετην και επώδυνη.
Οι σημερινές ελλείψεις αναφέρει η Swiss RE είναι μία συνέπεια ακούσια πολλών ετών που στόχο έχει να μειωθεί η εξάρτηση του πλανήτη από τα ορυκτά καύσιμα, την στιγμή που η αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας δεν έχει αναπτυχθεί, και ταυτόχρονα είναι πολύ ευμετάβλητη σε διακυμάνσεις.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης