Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τι κερδίζουν (σε πίνακες) εργοδότες και εργαζόμενοι από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ

Τι κερδίζουν (σε πίνακες) εργοδότες και εργαζόμενοι από τα μέτρα που ανακοινώθηκαν στη ΔΕΘ
Αυξήσεις μέχρι 5,5% στους μισθούς του ιδιωτικού τομέα
Σχετικά Άρθρα

Ανά τρίμηνο θα χορηγείται η επιδότηση (300+300 ευρώ σε εργοδότες και εργαζόμενους) για το πρώτο ένσημο με τα οφέλη από τα εφτά μέτρα του πρωθυπουργού να κατανέμονται ισομερώς με κέρδη και αυξήσεις ως 3,5% στους μισθούς και 5,5% σε συνδυασμό με τη μείωση της φορολογίας.
Η κυβέρνηση σε μία προσπάθεια να δείξει ότι οι «παροχές είναι στοχευμένες», οι οποίες θα μέλλον θα αυξηθούν εφόσον η οικονομία επιβεβαιώσει τους ρυθμούς ανάπτυξης, έχει βάλει κάτω «χαρτί και μολύβι» προκειμένου να αποδείξει ότι κινούνται σε μία «αναπτυξιακή λογική», διευκολύνοντας τόσο εργοδότες, όσο και εργαζόμενους.

Αυξήσεις μισθών

Η παρουσίαση των εξαγγελιών του πρωθυπουργού στην ΔΕΘ από τον Κωστή Χατζηδάκη την Πέμπτη, αυτό το σκοπό εξυπηρετούσε. Όπως εξήγησε ο υπουργός, το όφελος για μισθωτούς με απολαβές 1000 ευρώ από μείωση ασφαλιστικών εισφορών και φορολογία διαμορφώνεται σε 355 ευρώ το χρόνο, για μισθό 1200 ευρώ το όφελος κλιμακώνεται σε 389 ευρώ και για μισθό 2000 ευρώ το όφελος είναι 691 ευρώ. Αντίστοιχα για όσους αμείβονται με τον κατώτατο μισθό το συνολικό ετήσιο όφελος από τις φορολογικές ελαφρύνσεις, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών και την αύξηση των αποδοχών κατά 2 % κυμαίνεται από 305 έως 533,6 ευρώ.
1_112.JPG
Σε ό,τι αφορά τα άλλα μέτρα:

  1. Το «πρώτο ένσημο»: Οι νέοι έως 29 ετών που δεν έχουν προϋπηρεσία, όταν θα προσλαμβάνονται με πλήρη απασχόληση, θα ενισχύονται από την πολιτεία επί 6 μήνες με 1.200 ευρώ για όλη την περίοδο. Τα 600 ευρώ θα κατευθύνονται στους εργοδότες, μειώνοντας έτσι το μισθολογικό κόστος. Τα άλλα 600 θα πηγαίνουν απευθείας στο νέο και στη νέα, επιπλέον της αμοιβής τους, για να τα αξιοποιήσουν όπως οι ίδιοι θέλουν. Το μέτρο θα τεθεί σε ισχύ από 1η Ιανουαρίου 2022 σε συνέχεια νομοθετικής ρύθμισης που θα έρθει σύντομα στη Βουλή. Το πρόγραμμα θα συνοδεύεται από ρήτρα διατήρησης των θέσεων εργασίας παρόμοια με αυτή που ισχύει για άλλα προγράμματα, του Υπουργείου ή του ΟΑΕΔ. Θα μπορεί να συνδυαστεί με άλλα προγράμματα, όπως π.χ. αυτό των 150.000 νέων θέσεων εργασίας (σ.σ. Το πρόγραμμα των 100.000 νέων θέσεων εργασίας που ήδη «τρέχει» και στο οποίο προστίθενται άλλες 50.000 θέσεις) .Θα μπορεί να συνδυαστεί επίσης με προγράμματα του ΟΑΕΔ. Όπως σημειώθηκε ήδη από το υπουργείο Οικονομικών, θα προβλέπεται επιδότηση και για θέσεις μερικής απασχόλησης –καθώς απευθύνεται και σε φοιτητές που επιδιώκουν να αποκτήσουν επαγγελματική εμπειρία κατά τη διάρκεια των σπουδών τους- η οποία θα είναι στο 50% σε σχέση με τις θέσεις πλήρους απασχόλησης. Κινητροδοτεί τον ίδιο τον νέο να βρει την ενδιαφερόμενη επιχείρηση που θα τον προσλάβει προκειμένου να λάβει την επιδότηση. Δεν χρειάζεται δηλαδή στο συγκεκριμένο πρόγραμμα κάποια μεσολάβηση του ΟΑΕΔ.
  2. Επέκταση του προγράμματος ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ: μέχρι το τέλος του έτους. Ο εργοδότης μπορεί να περιορίσει το χρόνο εργαζομένου πλήρους απασχόλησης έως και 50%, χωρίς μεταβολή της σχέσεως εργασίας. Για το χρόνο που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται, ο προϋπολογισμός θα ενισχύει τον ίδιο τον εργαζόμενο, καλύπτοντας το 60% της αμοιβής (μέχρι ενός συγκεκριμένου ύψους αμοιβής) που αντιστοιχεί στο διάστημα αυτό. Ο εργοδότης έχει την υποχρέωση να καλύπτει το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών του εργαζομένου (επί του 100% που προβλέπεται στη σύμβαση εργασίας). Για όσο διάστημα ο εργαζόμενος βρίσκεται σε καθεστώς μειωμένης απασχόλησης, ο εργοδότης δεν επιτρέπεται να προβεί σε καταγγελία της σύμβασης εργασίας ούτε σε μείωση του ύψους της αμοιβής του εργαζομένου. Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία, για το μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» έχουν δαπανηθεί από την αρχή του προγράμματος 121 εκατ. ευρώ ενώ το κόστος της επέκτασης ως το τέλος του χρόνου είναι 50 εκατ.ευρώ.
  3. Επέκταση του προγράμματος των 100.000 νέων θέσεων εργασίας: Από το 2022 οι επιδοτούμενες νέες θέσεις εργασίας αυξάνονται από τις 100.000 στις 150.000. Η βασική του λειτουργία είναι η επιδότηση επί 6 μήνες όλου του μη μισθολογικού κόστους που επωμίζονται επιχειρήσεις και εργαζόμενοι, δηλαδή των ασφαλιστικών εισφορών εργαζομένου και εργοδότη. Στόχος είναι να δοθεί κίνητρο για νέες προσλήψεις. Το πρόγραμμα προβλέπει ειδική ρήτρα για τη διατήρηση των υφιστάμενων θέσεων εργασίας. Διαθέτει επίσης ειδική μέριμνα για τους μακροχρόνια ανέργους, καθώς η κάθε θέση εργασίας θα επιδοτείται επιπλέον με 200 ευρώ επί του καθαρού μισθού, πέραν της κάλυψης του μη μισθολογικού κόστους, ενώ θα καλύπτει και τις αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές σε δώρα και επίδομα αδείας. Σήμερα, 55.000 περίπου εργαζόμενοι κάνουν χρήση αυτού του προγράμματος που θα επεκταθεί με νομοθετική ρύθμιση.
  4. Μείωση ασφαλιστικών εισφορών: Επεκτείνεται για όλο το 2022 η μείωση των 3 μονάδων των ασφαλιστικών εισφορών για τους εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα, με στόχο τη μείωση του μη μισθολογικού κόστους. Το κόστος του μέτρου για τον προϋπολογισμό διαμορφώνεται σε 816 εκατ. ευρώ. Επιπλέον παρέχεται η δυνατότητα στον ΟΑΕΔ να κατανέμει το ποσό της κρατικής επιχορήγησης μεταξύ των αυτοτελών κλάδων του Οργανισμού ανάλογα με τις υποχρεώσεις εκάστου κλάδου, ώστε να μην δυσχεραίνεται η χρηματοδότηση των δράσεων που σχεδιάζει.
  5. Διπλή καταβολή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος το Δεκέμβριο: Κατά το μήνα Δεκέμβριο θα καταβληθεί εις διπλούν του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε όλους τους δικαιούχους που είναι περί τα 257.000 νοικοκυριά (500.000 άτομα). Η εισοδηματική ενίσχυση ξεκινά από 200 ευρώ το μήνα για μονοπρόσωπο νοικοκυριό και αυξάνεται κατά 100 ευρώ το μήνα για κάθε επιπλέον ενήλικα και κατά 50 ευρώ τα μήνα για κάθε ανήλικο παιδί.


Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης