Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αναδρομικό «μαχαίρι» δυο ετών με μείωση στο 50% των συντάξεων Χηρείας από τον Σεπτέμβριο 2021

Αναδρομικό «μαχαίρι» δυο ετών με μείωση στο 50% των συντάξεων Χηρείας από τον Σεπτέμβριο 2021
Μαχαίρι σε περισσότερες από 20.000 συντάξεις χηρείας σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
Σχετικά Άρθρα

Μαχαίρι σε περισσότερες από 20.000 συντάξεις χηρείας σε Δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, φέρνει το Φθινόπωρο, καθώς θα μειωθούν κατά 50% και μάλιστα με αναδρομική ισχύ για περισσότερους από 24 μήνες.
Οι περικοπές αναμένεται, σύμφωνα με πληροφορίες του ΒΝ, να ξεκινήσουν από τα τέλη Σεπτεμβρίου (με τις συντάξεις Οκτωβρίου), αλλά θα γίνουν με μικρότερη μηνιαία παρακράτηση, όπως προβλέπει τροπολογία που ψηφίστηκε στο επικουρικό νομοσχέδιο.

Οι περικοπές απορρέουν από τον νόμο 4611/19 (νόμος Αχτσιόγλου) ο οποίος προβλέπει ότι ο επιζών σύζυγος δικαιούται πλήρη -δηλαδή το 70% της αρχικής- τη σύνταξη αιτίας θανάτου για μια τριετία.
Μετά την πάροδο της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη (εξ ιδίου δικαιώματος), η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα).
Το ποσό αυτής δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου, ήτοι 360 ευρώ τον μήνα.
Ο νόμος καθυστέρησε να εφαρμοστεί εξαιτίας της έλλειψης λογισμικού με αποτέλεσμα να έχουν συσσωρευτεί σημαντικά ποσά τα οποία πρέπει να επιστραφούν.
Ειδικά για τους δικαιούχους συντάξεων χηρείας προβλέπεται ότι η καθεμία από τις μηνιαίες δόσεις (που παρακρατούνται από τον e-ΕΦΚΑ έως την πλήρη εξόφληση των αχρεωστήτως καταβληθέντων) δεν μπορεί να υπερβαίνει το 1/10 του ακαθάριστου ποσού της κύριας σύνταξης μέχρι το ποσό των 1.000 ευρώ και το 1/6 του ποσού κατά το μέρος που υπερβαίνει τα 1.000 ευρώ.

Για παράδειγμα, αν η σύνταξη χηρείας είναι 700 ευρώ, θα παρακρατούνται κάθε μήνα 70 ευρώ έως ότου εξοφληθεί το ποσό.

Όσον αφορά στην επικουρική σύνταξη αιτία θανάτου.
Η περικοπή ισχύει ανεξαρτήτως ηλικίας, αλλά δεν αφορά το τμήμα της σύνταξης που ενδεχομένως λαμβάνουν τα ανήλικα τέκνα (έως 24 ετών) ή τα ανίκανα προς εργασία τέκνα (μέχρι του γάμου αυτών).
Όσον αφορά στην επικουρική σύνταξη αιτία θανάτου, μπορεί να παρακρατηθεί το 1/2 του ακαθάριστου ποσού της (σε αντίθεση με το γενικό κανόνα που προβλέπει παρακράτηση μέχρι και του συνόλου της επικουρικής).
Σε περίπτωση που η/ο χήρα/ος σταματήσει την εργασία της/του, η σύνταξη θα επανέλθει στο 70%.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης