Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

«Φουντώνει» το κόστος των ασφαλιστικών εταιρειών – 73 επιχειρήσεις κάηκαν στην Αττική

«Φουντώνει» το κόστος των ασφαλιστικών εταιρειών  – 73  επιχειρήσεις κάηκαν στην Αττική

Στα 77 δις. δολάρια οι ζημιές από φυσικές καταστροφές το 2021 εκτιμά στην έκθεσή της η Swiss Re

Σχετικά Άρθρα

Προχωρούν με γρήγορους ρυθμούς οι καταγραφές των ζημιών επιχειρήσεων και ιδιωτών, ασφαλισμένων για πυροπροστασία, με τις εκτιμήσεις να ανεβάζουν τελικά το λογαριασμό των ζημιών πάνω από 120 εκ. ευρώ.

Στην Ανατολική Αττική εντοπίζονται οι περισσότερες πυρόπληκτες επιχειρήσεις και σύμφωνα με τις αυτοψίες που έχουν γίνει οι πληγείσες επιχειρήσεις είναι περίπου 77, ενώ από αυτές οι 22 φαίνεται να έχουν καταστραφεί ολοσχερώς, ενώ 29 δεν μπορούν να λειτουργήσουν, καθώς έχουν υποστεί μεγάλες ζημιές.

Ειδικότερα από τη μέχρι τώρα χαρτογράφηση οι 73 επιχειρήσεις που υπέστησαν ζημιές εντοπίζονται σε πυρόπληκτες περιοχές της Ανατολικής Αττικής, οι 3 στο βόρειο Τομέα, ενώ καταγράφηκε και μια επιχείρηση στην περιοχή των άνω Λιοσίων.

Οι ασφαλιστικές εταιρίες – μέλη της ΕΑΕΕ, εκπληρώνοντας το ρόλο τους έθεσαν σε άμεση προτεραιότητα την εξυπηρέτηση των πληγέντων από τις πυρκαγιές, ενεργοποιώντας ειδικά σχέδια αντιμετώπισης καταστροφών που περιλαμβάνουν:

  1. Την θέσπιση ειδικών γραμμών υποστήριξης και εξυπηρέτησης των ασφαλισμένων καθώς και άλλων καναλιών επικοινωνίας συνεχούς λειτουργίας.
  2. Τη δημιουργία απλοποιημένων διαδικασιών «fast track» για την άμεση καταγραφή και αξιολόγηση των ζημιών καθώς και την καταβολή των αποζημιώσεων.
  3. Την αντιμετώπιση των πρώτων αναγκών των πληγέντων ασφαλισμένων με προκαταβολές και άλλες ενέργειες, όπου αυτό είναι εφικτό.


Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στο άρθρο 5 του νόμου 4797/2021, η κρατική αρωγή αφορά το ποσό που δεν καλύπτει η ασφάλιση. Επίσης ο προσδιορισμός της ζημιάς από την ασφαλιστική εταιρεία προηγείται της κρατικής αρωγής.
Ως εκ τούτου έχουν ιδιαίτερη αξία και τα μέτρα που λαμβάνουν οι ασφαλιστικές εταιρείες για την άμεση τακτοποίησης των υποθέσεων αποζημιώσεων επιχειρήσεων και κατοικιών που επλήγησαν από τις πυρκαγιές.
Το ερώτημα βέβαια είναι αν οι αποζημιώσεις στις τρέχουσες καταστροφές θα δοθούν με βάση αυτή τη νομοθεσία.
Σημειώνεται ότι τόσο στην Αττική όσο και την Βόρεια Εύβοια έχουν καταγραφεί ήδη οι πρώτες ζημίες από την πλευρά των ασφαλιστικών εταιρειών.

Επιχορήγηση ασφαλισμένων επιχειρήσεων και μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορέων

  1. Για τις επιχειρήσεις και τους μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς, οι οποίοι έχουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο, εφαρμόζονται τα άρθρα 4, 7 και 8, για το ποσό της ζημίας το οποίο δεν καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
  2. Για την εφαρμογή των άρθρων 7 και 8 απαιτείται η ολοκλήρωση της διαδικασίας προσδιορισμού του ποσού της ζημίας που καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο.
  3. Το ποσό της ζημίας που καλύπτεται από το ασφαλιστήριο συμβόλαιο και καταβάλλεται από την ασφαλιστική εταιρεία είναι αφορολόγητο, ακατάσχετο και ανεκχώρητο στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης, μη εφαρμοζομένης της παρ. 1 του άρθρου 47 του ν. 4172/2013 (Α’ 167) σε περίπτωση διανομής ή κεφαλαιοποίησής της, δεν υπόκειται σε οποιαδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά, δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη στη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα»

77 δις δολάρια το εξάμηνο του 21 το κόστος των φυσικών καταστροφών

Το σύνολο των οικονομικών από ασφαλισμένους κινδύνους έφτασε το πρώτο εξάμηνο του έτους τα 77 δισ. δολάρια, ποσόν πολύ μικρότερο από τα 114 δισ. δολάρια του πρώτου εξαμήνου του 2020, όμως, αυτό που κάνει τη διαφορά είναι ότι οι φυσικές καταστροφές αυξάνουν σταθερά, εκτιμά στην έκθεσή της η έκθεσης Swiss Re.
Σύμφωνα με την έκθεση το ειδικό βάρος τους στο σύνολο των ασφαλισμένων κινδύνων, φτάνει τα 40 δισ. δολάρια από φυσικές καταστροφές και είναι οι δεύτερες υψηλότερες που έχουν καταγραφεί για το πρώτο εξάμηνο από το 2011, όταν οι μεγάλοι σεισμοί στην Ιαπωνία και τη Νέα Ζηλανδία είχαν εκτοξεύσει το κόστος των αποζημιώσεων στα 104 δισ. δολάρια.
Αντίθετα, σύμφωνα με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της έκθεσης Swiss Re οι καθαρά ανθρωπογενείς καταστροφές προκάλεσαν ασφαλισμένες ζημιές μόλις 2 δισ., γεγονός που αντανακλά σε ένα βαθμό και τους περιορισμούς που επέφερε η πανδημία.
Ο τυφώνας Uri προκάλεσε ασφαλισμένες ζημιές 15 δισ. δολάρια στις ΗΠΑ, τις υψηλότερες στην ιστορία της χώρας για αντίστοιχο ασφαλιστέο κίνδυνο, ενώ συνδέει ευθέως την πύκνωση των ακραίων καιρικών φαινομένων -παγετοί, χειμερινές καταιγίδες, έντονοι καύσωνες, μεγάλες πλημμύρες, πυρκαγιές, πρωτοφανείς χαλαζοπτώσεις– με τον ολέθριο συνδυασμό της κλιματικής κρίσης με την επιτάχυνση της αστικής ανάπτυξης, που καθιστά τις ιδιωτικές και δημόσιες υποδομές όλο και πιο ευάλωτες.
Στην έκθεση υπογραμμίζεται ότι υπάρχουν ζημιές που θα αποτιμηθούν λογιστικά τους επόμενους μήνες, ενώ τα χειρότερα έπονται, μια και στατιστικά το τρίτο τρίμηνο του έτους είναι πιο επιρρεπές στα ακραία φαινόμενα και τις φυσικές καταστροφές, με τη μεγαλύτερη έμφαση στις πυρκαγιές.
Οι ανθρώπινες απώλειες, από τα καταστροφικά φαινόμενα είναι σχεδόν 4.500 άνθρωποι που έχουν χάσει τη ζωή τους.
Επιπλέον στην έκθεση σημειώνεται ότι ο Ιούνιος ήταν ο χειρότερος μήνας του εξαμήνου με τις πλημμύρες σε Γερμανία, Βέλγιο, Ολλανδία, Τσεχία και Ελβετία, και τις ασφαλισμένες ζημιές να εκτιμώνται σε 6 δισ. Δολάρια
Τέλος η Swiss Re εκτιμά το ασφαλιστικό κόστος θα αυξηθεί από και από τις πυρκαγιές σε Ελλάδα, Τουρκία και Ιταλία που σημειώθηκαν τον Αύγουστο.

Αντώνης Βασιλόπουλος

antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης