Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Αλλάζουν όλα στην οικοδομή: Από ηλεκτρονική τσιμπίδα όλες οι δραστηριότητες και ο προσδιορισμός των εισφορών στον e-ΕΦΚΑ

Αλλάζουν όλα στην οικοδομή: Από ηλεκτρονική τσιμπίδα όλες οι δραστηριότητες και ο προσδιορισμός των εισφορών στον e-ΕΦΚΑ
Σε ηλεκτρονική τσιμπίδα περνάνε με υπουργική απόφαση οι οικοδομικές δραστηριότητες στις οποίες θα υπολογίζονται τεκμαρτά και ηλεκτρονικά οι εισφορές που πρέπει να καταβάλλουν οι ιδιώτες στο e-ΕΦΚΑ.
Σχετικά Άρθρα

Σε ηλεκτρονική τσιμπίδα περνάνε με υπουργική απόφαση οι οικοδομικές δραστηριότητες στις οποίες θα υπολογίζονται τεκμαρτά και ηλεκτρονικά οι εισφορές που πρέπει να καταβάλλουν οι ιδιώτες στο e-ΕΦΚΑ.
Σύμφωνα με απόφαση των υπουργών Επικρατείας και Εργασίας κ.κ. Κ. Πιερακάκη και Κ. Χατζηδάκη, η διαδικασία ηλεκτρονικής απογραφής των ιδιωτικών οικοδομικών έργων, εφαρμόζεται για όλα τα ιδιωτικά οικοδομικά έργα, για τα οποία σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Ασφάλισης του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ισχύει το αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού των κατ’ελάχιστα απαιτούμενων ημερών εργασίας, ήτοι:

  1. Για τα ιδιωτικά οικοδομικά έργα για τα οποία η οικοδομική άδεια εκδίδεται χωρίς την προϋπόθεση προκαταβολής εισφορών στον e-ΕΦΚΑ, όπως άδειες μικρής κλίμακας ή σαρανταοκτάωρες ή για τις εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ούτε έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας
  2. Για τα ιδιωτικά οικοδομικά έργα, είτε εκτελούνται με αυτεπιστασία ή κατά το σύστημα της αντιπαροχής, για τα οποία η έκδοση της οικοδομικής άδειας προϋποθέτει την καταβολή προκαταβολής εισφορών και την κατάθεση σχετικού σημειώματος του e-ΕΦΚΑ, στην οικεία πολεοδομική υπηρεσία.

Υπόχρεοι ηλεκτρονικής

Υπόχρεος εργοδότης για την απογραφή του ιδιωτικού οικοδομικού έργου που ανεγείρεται, συμπληρώνεται, μεταρρυθμίζεται, επισκευάζεται ή κατεδαφίζεται, την υποβολή Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης και την καταβολή των εισφορών για τις οικοδομικές εργασίες που εκτελούνται, είναι ο κύριος ή οι συγκύριοι του οικοδομικού έργου.
Σε περιπτώσεις ανάθεσης οικοδομικών εργασιών με εργολαβία κατά το σύστημα της αντιπαροχής, υπόχρεοι εργοδότες θεωρούνται, αλληλεγγύως και εις ολόκληρο, ο αρχικός κύριος ή οι αρχικοί συγκύριοι του οικοπέδου και ο εργολάβος κατασκευαστής.

Διαδικασία ηλεκτρονικής απογραφής

Οι αιτήσεις για την ηλεκτρονική απογραφή των ιδιωτικών οικοδομικών έργων στο Μητρώο Εργοδοτών Οικοδομοτεχνικών Έργων του e-ΕΦΚΑ, υποβάλλονται στην αντίστοιχη ηλεκτρονική υπηρεσία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-E.Φ.Κ.Α.), μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr). Ο υπόχρεος εργοδότης, εισέρχεται στην ηλεκτρονική υπηρεσία αφού προηγουμένως αυθεντικοποιηθεί με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων του taxisnet.
Ο χρήστης της ηλεκτρονικής υπηρεσίας, συμπληρώνει:
α) τα στοιχεία που ζητούνται για το οικοδομικό έργο, την ημερομηνία έναρξης των εργασιών, η οποία πρέπει να είναι μεταγενέστερη της ημερομηνίας απογραφής ή να συμπίπτει με αυτήν, τη διεύθυνση του έργου κοκ.
β) τα στοιχεία του φυσικού ή νομικού προσώπου, εργοδότη του οικοδομικού έργου.
Στην περίπτωση που το φυσικό ή νομικό πρόσωπο έχει ήδη καταχωρηθεί στο μητρώο εργοδοτών κοινών επιχειρήσεων του e-E.Φ.Κ.Α. και διαθέτει Αριθμό Μητρώου Εργοδότη (ΑΜΕ), ο χρήστης συμπληρώνει τον ΑΜΕ.
Σε περίπτωση μη ύπαρξης ΑΜΕ τα ως άνω στοιχεία λαμβάνονται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης, από άλλα μητρώα φορέων του δημόσιου τομέα και ιδίως από Γενικό Εμπορικό Μητρώο (Γ.Ε.ΜΗ.).
Σε περίπτωση που οι κύριοι του έργου (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) είναι περισσότεροι του ενός, καταχωρούνται από τον χρήστη τα στοιχεία όλων των υπολοίπων συνυπόχρεων καταβολής ασφαλιστικών εισφορών.
Μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας, εκδίδεται Βεβαίωση Απογραφής Οικοδομικού Έργου, στην οποία περιλαμβάνεται και ο πίνακας με τα κατ’ ελάχιστα απαιτούμενα ημερομίσθια.

Έκδοση σημειώματος κατάθεσης εισφορών για έκδοση οικοδομικής άδειας

Μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής απογραφής, εκδίδεται Προσωρινό Γραμμάτιο Είσπραξης με RF πληρωμής της προκαταβολής.
Η πληρωμή της προκαταβολής απαιτείται σε κάθε περίπτωση απογραφής ιδιωτικού οικοδομικού έργου. Με την ολοκλήρωση και της διαδικασίας πληρωμής, εκδίδεται «Σημείωμα Κατάθεσης Εισφορών για Έκδοση Οικοδομικής Άδειας», το οποίο φέρει τη μηχανογραφική αποτύπωση της υπογραφής του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Εισφορών Μισθωτών του e-Ε.Φ.Κ.Α. και τη μηχανογραφική αποτύπωση της σφραγίδας της Υπηρεσίας, προς χρήση στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία.

Εξαιρέσεις

Σε περιπτώσεις που η απογραφή του ιδιωτικού οικοδομικού έργου δεν γίνεται εντός της νομίμου προθεσμίας, τότε η απογραφή διενεργείται με φυσική παρουσία στο αρμόδιο υποκατάστημα του e-Ε.Φ.Κ.Α., στην ασφαλιστική περιοχή του οποίου θα εκτελεστούν οικοδομικές εργασίες.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης