Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Χάρτης πολλών ταχυτήτων η ασφάλιση ζωής και υγείας στην Ευρώπη

Χάρτης πολλών ταχυτήτων η ασφάλιση ζωής και υγείας στην Ευρώπη
Οι διαφορές μεταξύ χωρών, ο ρόλος του κράτους, οι θέσεις εργασίας, το εισόδημα
Στα 2/3 των 25 Ευρωπαϊκών χωρών που εκπροσωπεί η Insurance Europe μειώθηκαν τα ασφάλιστρα το 2020, κυρίως λόγω της μεγάλης πτώσης στα ασφάλιστρα ζωής, αποτέλεσμα που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την αύξηση που καταγράφηκε μεταξύ 2017 και 2019. Στον αντίποδα τα ασφάλιστρα υγείας, περιουσίας και ατυχημάτων που κατέγραψαν αύξηση στα 2/3 των 25 Ευρωπαϊκών χωρών.
Στην διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, (Μάρτιος 2020 - Μάϊος 2020) πολλοί ασφαλιστικοί κλάδοι σημείωσαν διψήφια μείωση στα νέα ασφάλιστρα, με τα επίπεδα ανάκαμψης να είναι διαφορετικά για κάθε χώρα

Καταλύτης η πολιτική κάθε χώρας

Τα προϊόντα ασφάλισης ζωής διαφέρουν συνήθως από τη μια αγορά στην άλλη, καθώς τείνουν να προσαρμόζονται στον τρόπο οργάνωσης των εθνικών συστημάτων σύνταξης, προστασίας και αποταμιεύσεων.
Σε πολλές αγορές, τα ασφάλιστρα ζωής ( το 59% των συνολικών ασφαλίστρων στην Ευρώπη το 2019) μειώθηκαν το 2020, λόγω των απολύσεων που έγιναν στην Ευρώπη αλλά και της απώλειας του εισοδήματος.
Στην Πορτογαλία, Ισπανία και τη Γαλλία - όπου κυριαρχούν προϊόντα εγγυημένου επιτοκίου – σημειώθηκε η μεγαλύτερη μείωση στα ασφάλιστρα ζωής.
Στην Ισπανία υπήρξε διαφορά μεταξύ των προϊόντων προστασίας ζωής και αποταμίευσης.
Το 2020, σημειώθηκε μείωση μόλις 0,38% για τα ασφάλιστρα προστασίας ζωής, ενώ οι αποταμιεύσεις μειώθηκαν κατά 25%.
Στην Ελλάδα, τα εγγυημένα προϊόντα σημείωσαν πτώση 17,5%, ενώ τα προϊόντα ζωής συνδεδεμένα με επενδύσεις σημείωσαν αύξηση 53%, αποδίδοντας συνολική μείωση στα ασφάλιστρα ζωής 5%.
Οι ομαδικές συνταξιοδοτικές εισφορές μειώθηκαν 17,5% λόγω της αβεβαιότητα στην εργασία.

Στη Νορβηγία, προσφέρθηκαν στους ασφαλισμένους του Πυλώνα ΙΙ που είχαν προσωρινά απολυθεί διακοπές

Στην Ιταλία, τα ασφάλιστρα ζωής μειώθηκαν απότομα το δεύτερο τρίμηνο του 2020, αλλά ανέκαμψαν προς το τέλος του έτους, λόγω της έντονης ανάκαμψης των unit linked.
Αυτό οφειλόταν σε μεγάλο βαθμό στην ισχυρή ανάκαμψη στις χρηματοπιστωτικές αγορές από τα μέτρα που έλαβε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.
Ως αποτέλεσμα, η μείωση κατά 5,8% στα ασφάλιστρα ζωής ήταν μικρότερη από την αναμενόμενη.
Διαφορετικά είναι τα πράγματα στην Σουηδία και την Λετονία.
Στη Σουηδία, τα ασφάλιστρα ζωής αυξήθηκαν κατά 15,1%, ενώ στη Λετονία η μεταφορά συντάξεων του πυλώνα 2 από το κράτος σε ιδιωτικούς ασφαλιστές είχε ως αποτέλεσμα αύξηση 8,4% στα ασφάλιστρα ζωής.
Ο αντίκτυπος του COVID-19 στην αγορά ασφάλισης ζωής ήταν επίσης περιορισμένος στις Κάτω Χώρες, όπου το εισόδημα από ασφάλιστρα παρέμεινε σχετικά σταθερό (-1,4%) και οι πελάτες συνέχισαν να πληρώνουν τις εισφορές τους.

Τραβάει η υγεία

Αυξήθηκε το ενδιαφέρον για την ιδιωτική ασφάλιση υγείας.
Στην Ισπανία ο αριθμός των νέων συμβολαίων αυξήθηκε 4,4% και τα ασφάλιστρα 5%.
Στην Ελλάδα, τα ασφάλιστρα υγείας αυξήθηκαν 9,5%.
Στη Νορβηγία, τα ασφάλιστρα υγείας αυξήθηκαν κατά 6,3%, ωστόσο, το αντίθετο αποτέλεσμα στην Ιταλία στην Πολωνία, στην Βουλγαρία όπου τα ασφάλιστρα υγείας μειώθηκαν 21,7% μετά από αύξηση 40% το 2019.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης