Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στο Υπουργικό Συμβούλιο 23 Ιουνίου το νέο Σκανδιναβικό μοντέλο επικούρησης

Στο Υπουργικό Συμβούλιο 23 Ιουνίου το νέο Σκανδιναβικό μοντέλο επικούρησης
Υπό την εγγύηση του Δημοσίου το κεφάλαιο των ασφαλισμένος, ατομικός κουμπαράς και website παρακολούθησης της επένδυσης
Σχετικά Άρθρα
Το Σκανδιναβικό μοντέλο που προωθεί στην Επικουρική Ασφάλιση ο υφυπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων Πάνος Τσακλόγλου θα βρεθεί αύριο 23/6 στο τραπέζι του υπουργικού συμβουλίου και αμέσως μετά αναμένεται να τεθεί προς διαβούλευση, πριν πάρει το δρόμο για την Ολομέλεια της Βουλής.

Η μεταρρύθμιση σχεδιάστηκε, όπως σχολιάζει ο κ. Τσακλόγου στο ΒΝ, με βάση τα πρότυπα Δημόσιων Ταμείων κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα που συναντώνται εδώ και δεκαετίες σε χώρες που συνήθως θαυμάζουμε για το προηγμένο κοινωνικό τους κράτος, όπως η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία.
Το δημόσιο εγγυάται το σωρευμένο κεφάλαιο των ασφαλισμένων σε πραγματικούς όρους – δηλαδή λαμβάνοντας υπόψη την επίδραση του πληθωρισμού - απορροφώντας πλήρως τον κίνδυνο των αγορών, που σε βάθος τριακονταετίας ή τεσσαρακονταετίας που αφορά τα συνταξιοδοτικά προγράμματα εκτιμάται ούτως ή άλλως ως μάλλον χαμηλός.
Με τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις επιχειρείται η μετατροπή του ισχύοντος αναδιανεμητικού συστήματος σε κεφαλαιοποιητικό, ώστε να εξασφαλιστεί η επάρκεια των επικουρικών συντάξεων, καθώς και οι αναπτυξιακές προοπτικές τις ελληνικής οικονομίας.
Είναι χαρακτηριστικό με βάση τις δημογραφικές προβλέψεις ότι το 2030 η Ελλάδα θα είναι η πιο γερασμένη χώρα της Ευρώπης και με το σημερινό σύστημα της ανταπόδοσης των γενεών – οι σημερινοί εργαζόμενοι να πληρώνουν τις συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων – δεν θα υπάρχει μακρύ μέλλον.
Ενδεικτικά του δημογραφικού κινδύνου είναι τα στοιχεία που έχει καταθέσει το υπουργείο Εργασίας στη Βουλή σύμφωνα με τα οποία τα τελευταία 40 έτη (1980-2020) ο αριθμός των νέων κάτω των 25 ετών μειώθηκε κατά 35%, οι γεννήσεις μειώθηκαν κατά 44% και οι ηλικιωμένοι (άνω των 65) σχεδόν διπλασιάστηκαν (+93%).
Οι γεννήσεις στην Ελλάδα από 157.000 που ήταν το 1960, μειώθηκαν σε 148.000 το 1980, σε 103.000 το 2000 και σε 84.000 το 2019.
Γίνεται φανερό ότι οι επανειλημμένες μειώσεις των συντάξεων και οι αυξήσεις των ορίων συνταξιοδότησης καθίστανται – σε βάθος χρόνου – ανενεργές, εφόσον δεν βρεθούν λύσεις στο οξυμένο δημογραφικό πρόβλημα της χώρας, όπως και στην απώλεια εσόδων του συστήματος, από την εκρηκτική άνοδο των ελαστικών μορφών απασχόλησης.
Εκτιμάται ότι «το 2070 το εργατικό δυναμικό θα μειωθεί σε σχέση με το 2020 κατά 31%, ενώ οι συνταξιούχοι θα αυξηθούν κατά 13% σε σχέση με το 2020.

Τα βασικά χαρακτηριστικά της μεταρρύθμισης των επικουρικών συντάξεων σύμφωνα με το κυβερνητικό σχέδιο έχει τα εξής χαρακτηριστικά:

  • Εχει δημόσιο χαρακτήρα, προστατεύει τις υφιστάμενες συντάξεις – κύριες και επικουρικές και δημιουργεί αποταμιεύσεις, σημαντικό τμήμα των οποίων θα διατεθεί για χρηματοδότηση επενδύσεων στη χώρα µας.
  • Προωθεί τη διαφάνεια στη διαχείριση των πόρων των ασφαλισμένων και αποκαθιστά την εμπιστοσύνη στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, δημιουργώντας ισχυρά αντικίνητρα για την ανασφάλιστη και υποδηλωμένη εργασία.
  • Η επικουρική ασφάλιση παραμένει δημόσια και σταδιακά μετατρέπεται από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική. Είναι τμήμα της κοινωνικής ασφάλισης και παρέχει τις αντίστοιχες εγγυήσεις. Σε αυτήν εντάσσονται οι νεοεισερχόμενοι με υποχρέωση επικουρικής ασφάλισης και προαιρετικά οι εργαζόμενοι κάτω των 35 ετών.
  • Κάθε ασφαλισμένος έχει τον ατομικό του κουμπαρά και από αυτόν λαμβάνει τη σύνταξή του. Οι εισφορές των νέων δεν χρησιμοποιούνται για την πληρωμή της επικουρικής σύνταξης των σημερινών συνταξιούχων, αλλά αποταμιεύονται και επενδύονται.
  • Δίδεται η δυνατότητα επιλογής της επένδυσης – από τον ασφαλισμένο – μέσω ενός μικρού αριθμού επενδυτικών προφίλ. Η διαχείριση γίνεται από επαγγελματίες, ενώ προβλέπονται ισχυρή εποπτεία, έλεγχος και διαφάνεια.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης