Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Απροσπέλαστη από το πρωί η Αθήνα από τη Γενική Απεργία - Εμπλοκή το βράδυ με τους ναυτεργάτες - Σε ανυπακοή τους καλεί η ΓΣΕΕ

Απροσπέλαστη από το πρωί η Αθήνα από τη Γενική Απεργία - Εμπλοκή το βράδυ με τους ναυτεργάτες - Σε ανυπακοή τους καλεί η ΓΣΕΕ
Συνδικάτα, εργαζόμενοι, θα επιχειρούν ηχηρό παρόν στην κινητοποίηση και στην 24ωρη Γενική απεργία που έχουν εξαγγείλει ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ-ΕΚΑ, αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο.
Σχετικά Άρθρα

Σε ασφυκτικό κλοιό από το πρωί το κέντρο της Αθήνας, καθώς συνδικάτα, εργαζόμενοι, θα επιχειρούν ηχηρό παρόν στην κινητοποίηση και στην 24ωρη Γενική απεργία που έχουν εξαγγείλει ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΕ-ΕΚΑ, αντιδρώντας στο εργασιακό νομοσχέδιο.
Απροσδόκητη τροπή πήρε το βράδυ της Τετάρτης 9/6 η απεργία των ναυτεργατικών συνδικάτων που κρίθηκε παράνομη με τη ΓΣΕΕ να καλεί τους ναυτεργάτες σε ανυπακοή.
«Ώρα είναι να θεωρήσουν παράνομη και την απεργία της ΓΣΕΕ», με αυτό το μόττο η Συνομοσπονδία καλεί τους ναυτεργάτες να μην υπακούσουν στην προκλητική δικαστική απόφαση πρωτοφανή στα δικαστικά χρονικά που έλαβε το Μονομελές Πρωτοδικείο Πειραιά και κάνει δεκτή την αίτηση του Συνδέσμου Εφοπλιστών.
Η ΓΣΕΕ χαρακτηρίζει την απόφαση «ισχυρό ράπισμα στη Δημοκρατία», και μια επικίνδυνη σελίδα για τη δικαιοσύνη και πρωτοφανή πρόκληση για τα συνδικάτα.
Κυκλοφοριακή έμφραγμα στο κέντρο της πόλης, καθώς χειρόφρενο τραβούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, το οποίο θα επιτείνουν οι συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας που έχουν προγραμματιστεί στις 11 το πρωί, στην στην Πλατεία Κλαυθμώνος, στη Θεσσαλονίκη έξω από το Εργατικό Κέντρο της πόλης και στο Ηράκλειο της Κρήτης επίσης στο Εργατικό Κέντρο.

Δεν θα κινηθούν

Ακινητοποιημένα όλη τη μέρα τα μέσα σταθερής τροχιάς (Μετρό, Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και Τραμ) και τα τρόλεϊ, καθώς και οι συρμοί ΟΣΕ και Προαστιακού. Τα λεωφορεία θα κινούνται μεταξύ 9:00 – 21:00, λόγω της στάσης εργασίας.
Δεμένα στα λιμάνια και τα πλοία καθώς τα 13 ναυτεργατικά σωματεία της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας συμμετέχουν στην απεργιακή κινητοποίηση όλο το 24ωρο, ενώ οι εργαζόμενοι σ αυτά πραγματοποιούν απεργιακή προσυγκέντρωση στις 5.30 στην πλατεία Καραϊσκάκη.
Τη συμμετοχή της στην πανελλαδική απεργία εργαζομένων κατά του νέου εργασιακού νομοσχεδίου ανακοίνωσε και η ΕΣΗΕΑ καλώντας όλους του δημοσιογράφους που είναι μέλη της να λάβουν μέρος.

Επίμαχα σημεία εργασιακού

Τα σημεία που προκαλούν αντιδράσεις

Οι κορυφαίες συνδικαλιστικές οργανώσεις επιθυμούν η κινητοποίηση να έχει παλλαϊκό χαρακτήρα ενάντια στο εργασιακό, για το αποτελούν σημεία αιχμής οι απεργίες, καθώς απαγορεύει την κήρυξη απεργιών που κρίθηκαν παράνομες, να επαναπροκηρύσσονται από δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, ενώ επέχουν και αστικής ευθύνης σε καταληψίες που παρεμποδίζουν εργαζόμενους

Οι κυριότερες αλλαγές που προκαλούν αντιδράσεις, αφορούν:

  • Το πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, όπου η μία από τις δύο ώρες επιπλέον ημερήσιας απασχόλησης θα αφαιρείται από το πλαφόν των 150 ωρών. Οι υπερωρίες για τις οποίες δεν τηρούνται οι προϋποθέσεις του νόμου θα αμείβονται στο εξής με προσαύξηση 120% αντί για 80%. Ηδη προβλέπεται από τη νομοθεσία η δυνατότητα του μερικώς απασχολουμένου να εργαστεί μέχρι πλήρες 8ωρο και να αμειφθεί με προσαύξηση 12% για κάθε ώρα επιπλέον των συμφωνημένων. Π.χ., αν έχει συμφωνήσει 4ωρο, μπορεί να εργαστεί έως 8 ώρες συνολικά και για τις επιπλέον ώρες να πάρει προσαύξηση 12%. Το νέο στοιχείο είναι ότι οι επιπλέον ώρες δεν πρέπει αναγκαστικά να είναι συνεχόμενες με τις αρχικές. Για παράδειγμα, κατά τον τρόπο αυτό, ένας μερικώς απασχολούμενος που δουλεύει από τις 12 μ. έως τις 4 μ.μ., θα μπορεί να εργαστεί π.χ. και από τις 8 μ.μ. έως τις 11 μ.μ., με προσαυξημένη αμοιβή και χωρίς να υπερβεί το ημερήσιο 8ωρο. Ετσι διευκολύνονται οι επιχειρήσεις στην κάλυψη των αναγκών τους και κερδίζουν περισσότερα χρήματα οι μερικώς απασχολούμενοι.
  • Η μηνιαία διευθέτηση πληρωμής με επιπλέον ρεπό και άδειες. Προβλέπεται ότι μέσα στο εβδομαδιαίο 40ωρο μπορεί ο εργοδότης να απασχολήσει τις 4 μέρες της εβδομάδας αντί 8ωρου -10ωρο τον εργαζόμενο.
  • Συλλογικό εργατικό/ συνδικαλιστικό δίκαιο: Απαγόρευση παράνομης απεργίας: Ορίζεται ότι εάν κριθεί παράνομη απεργία ή στάση εργασίας που έχει κηρυχθεί από πρωτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση, δεν επιτρέπεται (μια πρακτική που ακολουθείτο σε ορισμένες περιπτώσεις μέχρι σήμερα), η κήρυξη απεργίας από την αντίστοιχη δευτεροβάθμια ή τριτοβάθμια συνδικαλιστική οργάνωση για το ίδιο θέμα.
  • Αστική ευθύνη συνδικαλιστών: Προστίθεται διάταξη σύμφωνα με την οποία τόσο οι συνδικαλιστές που πραγματοποιούν καταλήψεις, αποκλεισμούς, ή ασκούν βία, εμποδίζοντας τους εργαζόμενους που δεν συμμετέχουν στην απεργία να εργαστούν, όσο και η συνδικαλιστική τους οργάνωση, θα έχουν αστική ευθύνη. Η ευθύνη δεν βαραίνει το σύνολο των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου αλλά εκείνους που προβαίνουν σε αυτές τις πράξεις, ενώ η καταβολή αποζημίωσης προϋποθέτει την άσκηση αγωγής από την θιγόμενη επιχείρηση.
  • Προστασία συνδικαλιστών: Η αγωγή για να κριθεί εάν ένας συνδικαλιστής έχει απολυθεί εγκύρως συζητείται με τις ίδιες ταχύτατες διαδικασίες που ισχύουν σε περίπτωση αγωγής για την κήρυξη μιας απεργίας ως παράνομης. Η ανάγκη για ταχεία εκδίκαση της υπόθεσης προκύπτει από το ότι εάν ο απολυθείς δικαιωθεί μετά από χρόνια, θα έχει αποκλεισθεί από τη συνδικαλιστική δράση. Επίσης απλοποιείται η ειδοποίηση των συνδικαλιστικών στελεχών για τη λήψη συνδικαλιστικής άδειας, η οποία θα πρέπει να λαμβάνει χώρα είτε μία εβδομάδα πριν τη λήψη της άδειας όταν είναι εκ των προτέρων γνωστός ο λόγος, είτε, σε όλως έκτακτες περιπτώσεις, ακριβώς πριν τη λήψη της.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com

www.bankinngews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης