Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Το «ελαστικό» σύστημα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών στις τουριστικές επιχειρήσεις - Όροι και προϋποθέσεις

Το «ελαστικό» σύστημα επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών στις τουριστικές επιχειρήσεις - Όροι και προϋποθέσεις
Οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη καταβάλλονται στο σύνολό τους από τον κρατικό προϋπολογισμό
Σχετικά Άρθρα

Ελαστικό σύστημα ενίσχυσης των τουριστικών επιχειρήσεων 12μηνης λειτουργίας με γενναία κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών εφόσον είχαν το τελευταίο εννεάμηνο του 2020 μείωση κατά 70% στα ακαθάριστα έσοδα, εισάγει υπουργική απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Εργασίας.
Με βάση την απόφαση, τουριστικές επιχειρήσεις στις οποίες απαγορεύθηκε η λειτουργία τους με εντολή δημόσιας αρχής το Μάρτιο του 2020 και εδύναντο να επαναλειτουργήσουν την 01.06.2020, οι ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη καταβάλλονται στο σύνολό τους από τον κρατικό προϋπολογισμό, για το χρονικό διάστημα από 1.1.2021 έως 30.6.2021, εφόσον οι ανωτέρω επιχειρήσεις εργοδότες κατά το χρονικό διάστημα από τον Απρίλιο 2020 έως και τον Δεκέμβριο 2020 είχαν χαμηλότερα ακαθάριστα έσοδα κατά ποσοστό τουλάχιστον εβδομήντα τοις εκατό (70%) από το αντίστοιχο χρονικό διάστημα του έτους 2019.
Σε περιπτώσεις επιχειρήσεων εργοδοτών με κύριο και δευτερεύοντα ΚΑΔ, για την υπαγωγή η ανωτέρω προβλεπόμενη μείωση των ακαθάριστων εσόδων ελέγχεται για τον ΚΑΔ που συνδέεται με τη λειτουργία τουριστικού καταλύματος.
Η ως άνω επιδότηση των ασφαλιστικών εργοδοτικών εισφορών αφορά το σύνολο των κλάδων ασφάλισης.

Η διαδικασία

Οι επιχειρήσεις εργοδότες προσδιορίζονται μέσω του πληροφοριακού συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ. Το σχετικό αρχείο διαβιβάζεται στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) προκειμένου να καθοριστούν οι επιχειρήσεις εργοδότες που πληρούν τις προϋποθέσεις υπαγωγής στην παρούσα βάσει των τιθέμενων οικονομικών κριτηρίων της παρ. 1 και ακολούθως η ΑΑΔΕ αποστέλλει στον e-ΕΦΚΑ τα σχετικά στοιχεία.
Για τον e-ΕΦΚΑ οι επιχειρήσεις εργοδότες καταχωρίζουν στα σχετικά πεδία της Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) της οικείας μισθολογικής περιόδου, σύμφωνα με τα ισχύοντα πακέτα κάλυψης και με διακριτό τρόπο κατά το σύστημα λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ, για το χρονικό διάστημα από 1.1.2021 έως 30.6.2021, το ποσό της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών, το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό 100% των εργοδοτικών εισφορών.
Οι επιχειρήσεις εργοδότες που παράλληλα εντάσσονται στο μηχανισμό ενίσχυσης της απασχόλησης «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» καταχωρίζουν στην ΑΠΔ της οικείας μισθολογικής περιόδου, με ειδικό τύπο αποδοχών, τις ονομαστικές αποδοχές των εργαζόμενων που εντάσσονται στον ανωτέρω μηχανισμό και για το χρονικό διάστημα ένταξης κάθε εργαζόμενου σε αυτόν, τις ασφαλιστικές εισφορές (εργαζόμενου και εργοδότη) που αντιστοιχούν στις ονομαστικές αποδοχές σύμφωνα με τα ισχύοντα πακέτα κάλυψης.
Στα σχετικά πεδία της ΑΠΔ της οικείας μισθολογικής περιόδου καταχωρίζονται με διακριτό τρόπο κατά το σύστημα λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ:
i. το ποσό της επιδότησης των εργοδοτικών εισφορών, το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) των εργοδοτικών εισφορών που αντιστοιχούν στο συνολικό χρόνο της μισθολογικής περιόδου (χρόνος απασχόλησης στην επιχείρηση και χρόνος ένταξης στον μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ»),
ii. το ποσό της επιδότησης των ασφαλιστικών εισφορών εργαζόμενου, το οποίο ανέρχεται σε ποσοστό εκατό τοις εκατό (100%) των εισφορών ασφαλισμένου που αντιστοιχούν στο χρόνο κατά τον οποίο οι εργαζόμενοι εντάσσονται στο μηχανισμό «ΣΥΝ-ΕΡΓΑΣΙΑ» και δεν απασχολούνται.
γ. Κατά την έκδοση της ταυτότητας πληρωμής των εισφορών της οικείας μισθολογικής περιόδου υπολογίζεται το ύψος των απαιτητών ασφαλιστικών εισφορών των οποίων υπόχρεος καταβολής είναι η επιχείρηση εργοδότης.
Σε περίπτωση που η ΑΠΔ έχει ήδη υποβληθεί από τον εργοδότη μέχρι την ισχύ της παρούσας, τα σχετικά ποσά επιδότησης καταβάλλονται απευθείας στον e-ΕΦΚΑ από το Υπουργείο Εργασίας και η επιχείρηση εργοδότης καταβάλλει μόνο τις ασφαλιστικές εισφορές ασφαλισμένου.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης