Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Τσακλόγλου: Ισότιμη φορολογική αντιμετώπιση Επαγγελματικών Ταμείων και Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων σε ομαδικές ασφαλίσεις

Τσακλόγλου: Ισότιμη φορολογική αντιμετώπιση Επαγγελματικών Ταμείων και Ασφαλιστικών Επιχειρήσεων σε ομαδικές ασφαλίσεις
Αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία του νέου επικουρικού ταμείου με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά, ο κ. Τσακλόγλου υποστήριξε ότι η άμεση υλοποίηση του σχεδίου είναι αναγκαία

Φορολογικές απαλλαγές και ισότιμη αντιμετώπιση στο φορολογικό των επαγγελματικών ταμείων και των ασφαλιστικών εταιριών, εξήγγειλε μιλώντας στο Ευρωπαϊκό Συνέδριο της Insurance Europe, ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης, Πάνος Τσακλόγλου.
Μιλώντας στο διαδικτυακό συνέδριο ο κ. Τσακλόγλου τόνισε ότι μετά τη μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων θα ακολουθήσει μια μακροχρόνια μεταρρύθμιση της επαγγελματικής ασφάλισης.
Παράλληλα, ο κ. Τσακλόγλου αναφέρθηκε στη γήρανση του πληθυσμού και στο δημογραφικό πρόβλημα, τονίζοντας ότι για να περιοριστούν οι δυσμενείς επιπτώσεις στο ασφαλιστικό πρέπει να ληφθούν μέτρα σε δύο κατευθύνσεις:

  1. Στην αύξηση της διάρκειας της περιόδου εργασίας στη ζωή μας, όπως συμβαίνει ήδη στις περισσότερες ανεπτυγμένες χώρες, με την απόσυρση των συστημάτων πρόωρης συνταξιοδότησης και τη σύνδεση της ηλικίας συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής.
  2. Σε παροχή κινήτρων για τη μερική αναστροφή της υπογονιμότητας με τη μορφή διατάξεων που διευκολύνουν την επαγγελματική και οικογενειακή ζωή.

Για τις συντάξεις είπε ότι στόχος είναι η ενίσχυση των αποταμιεύσεων για συνταξιοδότηση μέσω δημόσιων και ιδιωτικών συστημάτων.
«Ένα απόλυτο "must"» επεσήμανε, «σε τέτοια σχήματα είναι η διαφοροποίηση του κινδύνου.
Επιπλέον, είναι απαραίτητη μια εκστρατεία ευαισθητοποίησης για την αναγκαιότητα αύξησης των αποταμιεύσεων σε εθελοντική βάση, προκειμένου να αποφευχθούν τα χαμηλά επίπεδα διαβίωσης των ηλικιωμένων μετά τη συνταξιοδότηση.
Αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη δημιουργία του νέου επικουρικού ταμείου με κεφαλαιοποιητικά χαρακτηριστικά είπε ότι η άμεση υλοποίηση του σχεδίου είναι αναγκαία.
Στο νέο σύστημα, η σύνταξη κοινωνικής ασφάλισης θα έχει τρία στοιχεία: Τη λεγόμενη «Εθνική σύνταξη», χρηματοδοτούμενη από τον προϋπολογισμό. Η κύρια σύνταξη, χρηματοδοτούμενη από τις εισφορές των τωρινών εργαζομένων, υπόκειται σε δημογραφικό κίνδυνο. Και η επικουρική σύνταξη που θα χρηματοδοτηθεί από τις εισφορές και τις αποδόσεις στις επενδύσεις του ίδιου του συνταξιούχου, που υπόκειται σε κίνδυνο αγοράς.
Δεδομένου ότι αυτοί οι κίνδυνοι δεν συσχετίζονται , ο συνολικός κίνδυνος του συνταξιοδοτικού εισοδήματος μειώνεται αναλόγως.
Παρά το γεγονός ότι οι αποδόσεις στα χρηματοδοτούμενα συστήματα είναι πιθανό να έχουν μεγαλύτερη διακύμανση από τις αποδόσεις των μη χρηματοδοτούμενων συστημάτων, η εμπειρία πολλών χωρών με ώριμα χρηματοδοτούμενα συστήματα δείχνει ότι μακροπρόθεσμα οι αποδόσεις τους είναι σημαντικά υψηλότερες από αυτές των αναδιανεμητικών συστημάτων ειδικά στις κοινωνίες γήρανσης.
Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι οι συντάξεις του νέου συστήματος θα είναι υψηλότερες από αυτές του ισχύοντος συστήματος, οδηγώντας σε υψηλότερα επίπεδα διαβίωσης κατά τη συνταξιοδότηση.
Ένα σημαντικό μέρος των εισφορών του νέου συστήματος θα επενδυθεί στην ελληνική οικονομία, ενισχύοντας έτσι την παραγωγικότητα, τους μισθούς, την απασχόληση και το ΑΕΠ και, έμμεσα, τις μελλοντικές συντάξεις.
Ανοίγοντας τις εργασίες ο Πρόεδρος της Ένωσης Ασφαλιστικών Εταιριών Ελλάδος Αλέξανδρος Σαρρηγεωργίου, καλωσόρισε τους ομιλητές δηλώνοντας ευγνώμων για την τεχνολογία και διαβεβαιώνοντάς τους πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για ασφαλείς διακοπές στην Ελλάδα.
«Το να αλλάξουμε την ασφάλιση, να αλλάξουμε τον κόσμο είναι σημαντικό όχι μόνο για μας αλλά και για τα παιδιά μας» τόνισε ο κ. Σαρρηγεωργίου, αναφέροντας ότι ο κλάδος της ιδιωτικής ασφάλισης κλήθηκε να στηρίξει τον κόσμο και τους καταναλωτές εν μέσω πανδημίας με ικανοποιητικά αποτελέσματα.

Α. Βασιλόπουλος

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης