Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ρεφάρουν οι ασφαλιστικές μέσω τουρισμού

Ρεφάρουν οι ασφαλιστικές μέσω τουρισμού

Δεμένη στο άρμα της Ευρώπης η Ελλάδα

Σχετικά Άρθρα

Στον τουρισμό προσβλέπουν οι ασφαλιστικές με στόχο να ρεφάρουν τις ζημιές του 2020 από τον Covid19.
Αύξηση μέχρι και 30% στον τζίρο τους μπορούν να επιτύχουν, αν ξεκαθαρίσει το τοπίο με τις μετακινήσεις και τα πρωτόκολλα.
Ασφαλιστικές και ξενοδόχοι 'καίγονται' να ακούσουν τις αποφάσεις των Βρυξελλών για τα 'πολύχρωμα' πιστοποιητικά μετακίνησης τα οποία κωλυσιεργούν, συσσωρεύοντας μέρα με την μέρα ζημιές τόσο για τον κλάδο τουρισμού όσο και για τις ασφαλιστικές και ασφαλιστική διαμεσολάβηση (πράκτορες ασφαλίσεων, μεσίτες ασφαλίσεων) που χτίζουν τους τζίρους τους από τις επιχειρηματικές ασφαλίσεις και δη, τον τουρισμό.
Η άμεση συνεισφορά του τουρισμού στη διαμόρφωση του ΑΕΠ, συνυπολογίζοντας και τα πολλαπλασιαστικά οφέλη πριν την πανδημία σύμφωνα με τα στοιχεία του ΣΕΤΕ διαμορφώθηκε στο 20,8%.
Το ποσοστό στην συνολική απασχόληση έφτασε στο 21,7%.
Κοντά στα 18 δισεκατομμύρια ευρώ χωρίς να περιλαμβάνονται τα έσοδα από την κρουαζιέρα στα συνολικά έσοδα για το 2019.
Δέκα χιλιάδες σχεδόν ξενοδοχεία σύμφωνα με τα στοιχεία του ΞΕΕ, 790.00 σχεδόν κλίνες δούλευαν με φουλ πληρότητα.

Ολιγωρίες και κίνδυνοι

Με την Ευρώπη να καθυστερεί να πάρει αποφάσεις, οι ξενοδόχοι φλέγονται γιατί βλέπουν στο ταμπλό ακυρώσεις τελευταίας στιγμής, ενώ οι ασφαλιστές βαδίζουν σε τεντωμένο σχοινί υπό το φόβο να κοπεί μία και δεν μπορούν εύκολα να υπογράψουν συμβόλαια κινδύνων που ακόμα δεν έχουν καθοριστεί.
Πέραν των πολιτικών κατά παντός κινδύνου, τα λεγόμενα συμβόλαια περιουσίας, εκδηλώνεται και πάλι φέτος η αβεβαιότητα σχετικά με τις αστικές και επαγγελματικές ευθύνες.
Περαιτέρω λόγω της οικονομικής στενότητας, αρκετές επιχειρήσεις βρίσκονται υπασφαλισμένες, δηλαδή παίρνουν καλύψεις για λιγότερους κινδύνους, ρισκάροντας να βρεθούν αντιμέτωπες με προβλήματα σε περίπτωση επέλευσης κινδύνου, την ίδια στιγμή οι ασφαλιστές δεν μπορούν να δώσουν 'εν λευκώ' καλύψεις από την στιγμή που δεν υπάρχει πλήρες ξεκαθάρισμα στο τοπίο του τουρισμού.
Κάποιοι δε, ξενοδόχοι ξεκινούν την σεζόν χωρίς ασφάλιση.
Και, ενώ σήμερα με όλα τα προβλήματα που παρουσιάζονται από όλες τις πλευρές, τα ξενοδοχεία χρειάζονται περισσότερη ασφάλιση, προ κορωνοϊού, στην Ελλάδα ήταν ασφαλισμένα ένα στα τέσσερα ξενοδοχεία.
Πολύ υψηλός ο κίνδυνος με πολύ χαμηλή ασφαλιστική βάση.

Ούριος άνεμος και προοπτικές βελτίωσης μεγεθών

Νέες επιχειρηματικές πρωτοβουλίες, αναβάθμιση των εν ισχύ επιχειρηματικών σχεδίων και νέα επιχειρηματικά μοντέλα θα προκύψουν αν το τοπίο ξεκαθαρίσει για τον κλάδο ασφαλειών, με το δεδομένο ότι παρά τον χαμηλά ποσοστά ασφαλιστικής διείσδυσης πριν από την πανδημία, 10.000 ήταν ασφαλισμένα με ασφαλιστικά προγράμματα συνολικής αξίας 17 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Από τους κινδύνους που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις είναι: πτώση εσόδων, ακυρώσεις κρατήσεων, πάγιες υποχρεώσεις, μισθοί, χρονομιισθώσεις, ενοίκια, δάνεια, απώλεια καθαρών εσόδων, διακοπή επιχειρησιακών λειτουργιών, θέματα υγείας. Κινδύνους αντιμετωπίζουν και ο κλάδος βραχυχρόνια μίσθωσης ακινήτων, φαινόμενο αρκετά ανεπτυγμένο σε αστικές περιοχές.
Ανοδο στις πωλήσεις τους αναμένεται να έχουν οι ασφαλιστικές και από την πώληση των ταξιδιωτικών ασφαλίσεων που για κάποιες χώρες φαίνεται να γίνονται υποχρεωτικές, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα.

Έλενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης