Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Η ευκαιριακή απογείωση των Unit Linked, το Solvency II και η όπισθεν των ασφαλιστικών

Η ευκαιριακή απογείωση των Unit Linked, το Solvency II και η όπισθεν των ασφαλιστικών
H ανοδική τροχιά των unit linked δείχνει ευκαιρίες, δεν αποδεικνύει βελτίωση στον κλάδο
Σχετικά Άρθρα

Οι διακυμάνσεις των επιτοκίων, το διαθέσιμο εισόδημα, το ύψος των αποταμιεύσεων και η κατάσταση της οικονομίας είναι πέντε παράγοντες που καθορίζουν την τάση στην παραγωγή των επενδυτικών προϊόντων συνδεδεμένων με ασφάλιση (unit linked).
Στις περισσότερες περιπτώσεις η στροφή προς αυτά τα προϊόντα δεν αποδεικνύει την βελτίωση των δομών του κλάδου.
Το 2020, έτος πανδημίας όπου σημειώθηκε κάθετη πτώση τους κλάδους τα επενδυτικά unit linked απογειώθηκαν, +55% στα 399.756.409 ευρώ, αντίθετα οι παραδοσιακές ασφαλίσεις ζωής καταποντίστηκαν.
-17,% έγραψε ο δείκτης στα 1.219.102.758 ευρώ, με τον κλάδο συμπεριλαμβανομένου και τον αρνητικών διψήφιων πρόσημων των εργασιών κεφαλαιοποίησης και συλλογικών συνταξιοδοτικών κεφαλαίων να έχει υποχωρήσει 8 ποσοστιαίες μονάδες.
Αυτό δείχνει ότι, όχι μόνο ότι η νέα τάση προς τα unit linked πηγάζει από τα σημεία των καιρών και είναι ευκαιριακή, αλλά και ότι οι ασφαλιστικές δεν θέλουν να κρατούν τα αποθεματικά κεφάλαια που απαιτεί το καθεστώς Solvency II.

Η… καθαρή υποχώρηση

Την καθαρή πορεία του κλάδου την δίνουν τα παραδοσιακά προϊόντα ζωής και υγείας, και οι γενικές ασφαλίσεις.
Το 2020 οι γενικές ασφαλίσεις παρέμειναν σε χαμηλά επίπεδα με άνοδο μόλις 0,4% στα 2.105.908 ευρώ. Κοντά 6% ήταν υποχώρηση στην αστική ευθύνη αυτοκινήτου.
Οι ίδιες σχεδόν τάσεις κυριάρχησαν στην αγορά των unit linked τον Ιανουάριο του 2021.
Τα unit linked κινήθηκαν σε ανοδική τροχιά +65% συγκριτικά με τον Ιανουάριο του 2020, οδηγώντας την συνολική παραγωγή του κλάδου ζωής στο +22,7%.
Ουσιαστικές δομικές βελτιώσεις στον κλάδο δεν έγιναν, αν δούμε ότι η πτώση στην αστική ευθύνη αυτοκινήτου έφτασε το -8,5%, και στις λοιπές με -0,1%.
Οι επιδόσεις και των δύο οδήγησαν τις γενικές σε υποχώρηση 3%.

Οι ψαλμωδίες και τα σχέδια δεν ξεκολλάνε την βελόνα

Η συμμετοχή του κλάδου στο ΑΕΠ κυμαίνεται διαχρονικά από 2% έως 2,5% του ΑΕΠ.
Η παραμονή του κλάδου σε χαμηλές πτήσεις σύμφωνα με στελέχη από την ασφαλιστική αγορά και το ευρύτερο οικονομικό περιβάλλον οφείλεται στην υψηλή φορολογία, στην απουσία φορολογικών κινήτρων, στις αυθαίρετες και πρόσκαιρες πολιτικές αποφάσεις και σχέδια των κυβερνήσεων όπως πρόσφατα με το νομοσχέδιο για τις φυσικές καταστροφές, στη απουσία ολιστικών προγραμμάτων κάλυψης υγείας αλλά και στις απρόσμενες αυξήσεις που γίνονται κατά καιρούς σε συμβόλαια υγείας, λόγω ηλικίας εν απουσία ζημιών.

Ελενα Ερμείδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης