Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Στις 150 ώρες το 6μηνο από 120 οι υπερωρίες και όλες οι αλλαγές στα εργασιακά

Στις 150 ώρες το 6μηνο από 120 οι υπερωρίες και όλες οι αλλαγές στα εργασιακά

Για fake news κατηγορεί τον ΣΥΡΙΖΑ ο Κ. Χατζηδάκης

Σχετικά Άρθρα
Φωτιές στο πολιτικό σκηνικό βάζει το υπό κατάρτιση εργασιακό νομοσχέδιο το οποίο πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή μετά το Πάσχα, με επίμαχα σημεία την υπερωριακή απασχόληση, το άνοιγμα επαγγελμάτων τις Κυριακές, αλλά και τον συνδικαλιστικό νόμο, με τον υπουργό Υγείας να «βγαίνει μπροστά», κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για fake news.

Σύμφωνα με τον Κωστή Χατζηδάκη το νομοσχέδιο:

  • Προστατεύει τους εργαζόμενους από καταχρήσεις των εργοδοτών ως προς απλήρωτες υπερωρίες, αδήλωτη εργασία κ.λπ. με την εισαγωγή της ψηφιακής κάρτας εργασίας, η οποία θα εντοπίζει αυτόματα όλες τις αθέμιτες πρακτικές.
  • Θεσπίζει για πρώτη φορά την άδεια πατρότητας 14 ημερών, άδεια δηλαδή μετ’ αποδοχών όχι μόνο για την εργαζόμενη μητέρα, αλλά και για τον πατέρα του παιδιού.
  • Στηρίζει τον θεσμό της γονικής άδειας, καθώς θα είναι επιδοτούμενη πλέον για δύο μήνες από τον ΟΑΕΔ και για τους δύο γονείς αντιμετωπίζοντας έτσι και ένα αντικίνητρο για την πρόσληψη γυναικών στην εργασία.
  • Εισάγει αυστηρά μέτρα για τη βία και τη σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία ικανοποιώντας αιτήματα των εργαζόμενων, ιδιαίτερα μάλιστα των γυναικών.
  • Κατοχυρώνει τα δικαιώματα των εργαζόμενων στην τηλεργασία, καθώς η κυβέρνηση υιοθετεί το δικαίωμα αποσύνδεσης, δηλαδή το δικαίωμα του εργαζομένου να μην απαντά σε κλήσεις και μηνύματα του εργοδότη για να προστατεύει έτσι την οικογενειακή και προσωπική του ζωή.
  • Προστατεύει τα δικαιώματα των απασχολούμενων σε εταιρίες courier και delivery, με προβλέψεις τόσο για την συνδικαλιστική τους έκφραση όσο και για την υγεία και ασφάλεια στην εργασία τους.

Τι νέο φέρνει το νομοσχέδιο

Το επίμαχο άρθρο του νομοσχεδίου αφορά στην επέκταση των ωρών απασχόλησης.

Επέκταση ωραρίου

Επιχειρήσεις -εργοδότες θα μπορούν να απασχολούν επιπλέον δυο ώρες την ημέρα το προσωπικό και στη συνέχεια να τις συμψηφίζουν για το επόμενο αντίστοιχο διάστημα με μείωση ωραρίου ή με ρεπό ή με ημέρες άδειας ή συνδυασμό μειωμένων ωρών εργασίας και ημερών αναπαύσεως. Παράλληλα αυξάνεται το ετήσιο πλαφόν των υπερωριών στις 150 ώρες, όταν σήμερα το ανώτατο όριο είναι 48 ώρες ανά 6μηνο για εργαζόμενους σε βιομηχανικές, βιοτεχνικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες και 120 ώρες στους υπόλοιπους κλάδους το έτος.
Η διευθέτηση του χρόνου θα μπορεί να γίνει με ατομική σύμβαση συμφωνίας εργοδότη- εργαζόμενου μόνο εάν δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης ή ένωση προσώπων ή δεν επιτευχθεί η κατάρτιση της συλλογικής σύμβασης εργασίας.
Ο εργαζόμενος έχει δικαίωμα να αρνηθεί την παροχή της επιπλέον αυτής εργασίας, αν δεν είναι σε θέση να την εκτελέσει και η άρνηση του δεν είναι αντίθετη με την καλή πίστη.
Αυτή η άρνηση του εργαζομένου να παράσχει την επιπλέον εργασία δεν συνιστά λόγο καταγγελίας της σύμβασης εργασίας του.
Κατά την περίοδο της αυξημένης απασχόλησης η ημερήσια απασχόληση του εργαζομένου δεν επιτρέπεται να υπερβαίνει τις 10 ώρες.

Πως ρυθμίζεται η επιπλέον απασχόληση

Η διευθέτηση του χρόνου εργασίας καθορίζεται με επιχειρησιακές συλλογικές συμβάσεις εργασίας ή συμφωνία του εργοδότη με συνδικαλιστική οργάνωση της επιχείρησης που αφορά τα μέλη της ή συμφωνία του εργοδότη και του συμβουλίου των εργαζομένων ή συμφωνία του εργοδότη και ένωσης προσώπων.
Η ένωση προσώπων μπορεί να συσταθεί από το 25% τουλάχιστον των εργαζομένων στην επιχείρηση που απασχολεί πάνω από είκοσι εργαζομένους και 15% εφόσον ο συνολικός αριθμός είναι 20 εργαζόμενοι.
Σε περίπτωση που, κατ’ εφαρμογή του συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας με ατομική σύμβαση, εργαζόμενος απασχολείται άνω των 9 ωρών ημερησίως κατά την περίοδο αυξημένης απασχόλησης, η 10η ώρα της ημερήσιας απασχόλησης αφαιρείται από τον συνολικό μέγιστο ετήσιο επιτρεπόμενο αριθμό νόμιμων υπερωριών του συγκεκριμένου εργαζομένου.

Κάρτα Εργασίας

Στόχος του υπουργείου είναι η διευθέτηση του χρόνου εργασίας να συνδυαστεί με την εφαρμογή τόσο του ψηφιακού ωραρίου όσο και του ψηφιακού ελέγχου μέσω της ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ που θα ακολουθήσει του εργασιακού, ώστε να καταγράφονται online οι «κλειδωμένες» υπερωρίες.

Τηλεργασία

Οι διατάξεις θα εξασφαλίζουν το δικαίωμα στην αποσύνδεση προκειμένου να τηρείται το ωράριο εργασίας και να προστατεύεται η ιδιωτική ζωή του τηλεργαζόμενου.
Απαγορεύεται ρητά η χρήση της κάμερας (web cam) για τον έλεγχο του τηλεργαζομένου, ενώ ο εργοδότης είναι υποχρεωμένος να προμηθεύσει τον εξοπλισμό στον τηλεργαζόμενο ή να καλύψει το κόστος χρήσης.

Κυριακάτικη Εργασία

Θα προβλέπεται το άνοιγμα μιας σειράς επαγγελμάτων όπως logistics, τα κέντρα δεδομένων, η παραγωγή, αποθήκευση και μεταφορά φαρμάκων, ενώ ανοιχτό παραμένει το θέμα της αγοράς και των καταστημάτων. Στο πλαίσιο της τηλεργασίας θα προβλέπεται διαβούλευση και ελεύθερη, χωρίς περιορισμούς, συμφωνία μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων για τον τρόπο απασχόλησης, για την κατανομή του οκταώρου στη διάρκεια της ημέρας.

Επίθεση Χατζηδάκη σε ΣΥΡΙΖΑ

Ο Κωστής Χατζηδάκης επιτέθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος, όπως υποστηρίζει, στην απόγνωσή του, καθώς τον εγκαταλείπουν και οι παλαιοί του ψηφοφόροι, αποφάσισε να κηρύξει τον «πόλεμο» στην κυβέρνηση επικαλούμενος μια ρύθμιση την οποία ο ίδιος είχε διατηρήσει σε ισχύ όσο ήταν κυβέρνηση.
Είναι η διάταξη για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που ισχύει εδώ και 30 χρόνια και για την οποία υπάρχει μάλιστα σχετική Ευρωπαϊκή Οδηγία.
Και προφανώς όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει καταργηθεί το 8ωρο, εκτός αν το κατήργησε ο ΣΥΡΙΖΑ και δεν το αντιλήφθηκε ούτε ο ίδιος, κρατώντας τις διατάξεις για τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας όσο ήταν στην εξουσία.
Το 8ωρο ήταν και παραμένει προφανώς κατοχυρωμένο.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonapaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης