Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Πάνος Τσακλόγλου (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Κεφαλαιοποιητική επικουρική ασφάλιση για τους νέους εργαζομένους

Πάνος Τσακλόγλου (Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων): Κεφαλαιοποιητική επικουρική ασφάλιση για τους νέους εργαζομένους
Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να παρακολουθεί το συσσωρευμένο ποσό των εισφορών και τις αποδόσεις των επενδύσεων επισημαίνει ο Πάνος Τσακλόγλου Υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων

Εντός των επομένων μηνών πρόκειται να κατατεθεί στη Βουλή σχέδιο νόμου που θα προβλέπει τη σταδιακή μετατροπή της επικουρικής ασφάλισης από διανεμητική σε κεφαλαιοποιητική.
Με το νέο σύστημα θα δημιουργηθούν ατομικοί λογαριασμοί («κουμπαράδες») για τους ασφαλισμένους, όπου οι ασφαλιστικές εισφορές αντί να χρηματοδοτούν τις σημερινές συντάξεις θα αποταμιεύονται και επενδύονται για τις μελλοντικές επικουρικές συντάξεις των ίδιων.
Ο κάθε ασφαλισμένος θα μπορεί να παρακολουθεί το συσσωρευμένο ποσό των εισφορών και τις αποδόσεις των επενδύσεων που του αντιστοιχούν.

Ποιοι θα υπαχθούν

Στο νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης θα υπαχθούν οι μισθωτοί δημόσιου και ιδιωτικού τομέα και οι αυτοαπασχολούμενοι σε κλάδους στους οποίους σήμερα είναι υποχρεωτική η επικουρική ασφάλιση (όπως μηχανικοί και δικηγόροι) που θα εισέλθουν για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας μετά την 1/1/2022.
Σε εθελοντική βάση θα μπορούν να υπαχθούν όλοι οι υφιστάμενοι ασφαλισμένοι ηλικίας έως 35 ετών.
Η μεταρρύθμιση έρχεται να αντιμετωπίσει τέσσερα σημαντικά ζητήματα:
(i) τη διασπορά του ρίσκου του ασφαλιστικού μας συστήματος με τη μείωση της έκθεσής του στον δημογραφικό κίνδυνο,
(ii) την εξασφάλιση υψηλότερων επικουρικών συντάξεων για τη νέα γενιά σε σύγκριση με το σημερινό σύστημα,
(iii) τη συνδρομή του ασφαλιστικού μας συστήματος στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας, καθώς σημαντικό μέρος των εισφορών θα επενδύονται στην ελληνική οικονομία, και, (iv) την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των νέων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, καθώς με τη δημιουργία ατομικών λογαριασμών και κουλτούρας διαφάνειες μειώνονται τα κίνητρα από πλευράς εργαζομένου για μαύρη-αδήλωτη εργασία.

Ο χαρακτήρας του νέου ταμείου


Το νέο ταμείο επικουρικής ασφάλισης θα είναι δημόσιο, μέρος του πρώτου πυλώνα, δηλαδή της κοινωνικής ασφάλισης, για τον οποίο το κράτος εγγυάται συνταγματικά και φέρει την πλήρη ευθύνη λειτουργίας του.
Θα προβλέπεται εγγύηση ύψους μηνιαίας σύνταξης που θα υπολογίζεται κατ’ ελάχιστον στη βάση της αξίας των καταβληθεισών εισφορών.
Οι συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων και των ασφαλισμένων του υφισταμένου συστήματος θα εξακολουθήσουν να υπολογίζονται με τις σημερινές διατάξεις και δεν θα γνωρίσουν καμία περικοπή.
Το νέο σύστημα επικουρικής ασφάλισης αποτελεί μία ουσιαστική πράξη διαγενεακής αλληλεγγύης προς τους νέους μας.
Η δημογραφική γήρανση του πληθυσμού με τη διαρκώς μειούμενη αναλογία εργαζομένων προς συνταξιούχους επιβαρύνει ολοένα και περισσότερο τους νέους εργαζομένους, που με τις ασφαλιστικές τους εισφορές καλούνται να καλύψουν τόσο τις κύριες όσο και τις επικουρικές συντάξεις των σημερινών συνταξιούχων.
Την ίδια στιγμή ανησυχούν για το αν οι ίδιοι θα λάβουν κάποτε αξιοπρεπή σύνταξη και θεωρούν, εν πολλοίς, τις ασφαλιστικές τους εισφορές χαμένο εισόδημα, ενισχύοντας τη ροπή προς την ανασφάλιστη εργασία.

Θεμέλιο του κοινωνικού κράτους


Η χώρα μας είναι μία από τις ελάχιστες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης χωρίς σημαντικό κεφαλαιοποιητικό πυλώνα στο σύστημα ασφάλισης.
Χώρες τις οποίες θαυμάζουμε για το κοινωνικό τους κράτος όπως η Δανία, η Ολλανδία και η Σουηδία έχουν εδώ και δεκαετίες αναπτυγμένα ασφαλιστικά συστήματα κεφαλαιοποιητικού χαρακτήρα.
Το ασφαλιστικό αποτελεί το θεμέλιο του κοινωνικού μας κράτους και η βιωσιμότητα του διαπερνά τις γενιές και σχετίζεται άμεσα και έμμεσα με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Θα ήταν προς όφελος όλων, και ειδικά των νέων που πασχίζουν να εισέλθουν στην αγορά εργασίας, κόμματα και κοινωνικοί εταίροι να προσέλθουν σε έναν γόνιμο και ειλικρινή διάλογο επί της προτεινόμενης μεταρρύθμισης.

www.bankingnews.gr

χορηγοί αφιερώματος

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης