Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ψηφιακές διευκολύνσεις και λειτουργικό χάος στον ΕΦΚΑ

Ψηφιακές διευκολύνσεις και λειτουργικό χάος στον ΕΦΚΑ
Λήγει σήμερα η προθεσμία για την εθνική σύνταξη
Σχετικά Άρθρα

Καζάνι που σιγοβράζει θυμίζει ο e-ΕΦΚΑ λόγω των μεγάλων εκκρεμοτήτων, των απεργιακών κινητοποιήσεων που ξεκινούν οι εργαζόμενοι (6-7 Απριλίου) τις ηλεκτρονικές αιτήσεις να έχουν ξεπεράσει τις 41.000 για την προκαταβολή της Εθνικής Σύνταξης, αλλά και των άλλων εκκρεμοτήτων.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από την καθυστέρηση των ενημερώσεων στις πληρωμές –εισφορές, χιλιάδες επιχειρηματίες έχουν αποκλειστεί από την ηλεκτρονική έκδοση ασφαλιστικής ενημερότητας, την στιγμή μάλιστα που ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης, ανακοίνωσε την επέκταση 13 ψηφιακών διευκολύνσεων από τα ΚΕΠ.
Σήμερα Τετάρτη 31/3 λήγει η προθεσμία υποβολής αιτήσεων για την προκαταβολή σύνταξης με την πλατφόρμα να είναι διαθέσιμη μέσα από την ενιαία ψηφιακή πύλη του Δημοσίου Gov.gr καθώς και στην επίσημη ιστοσελίδα του e-ΕΦΚΑ (https://www.efka.gov.gr).
Σχετικά με φήμες αλλά και ερωτήματα που προέκυψαν από πολίτες, η διοίκηση του ασφαλιστικού φορέα διευκρινίζεται ότι η υποβολή της αίτησης προκαταβολής σύνταξης σε καμία περίπτωση δεν συνεπάγεται επιπλέον καθυστέρηση στην εξέταση και διεκπεραίωση του συνταξιοδοτικού αιτήματος. Αντιθέτως αποτελεί ένα πρώτο βήμα για την πληρωμή των ποσών που δικαιούνται οι αιτούντες μέχρι την οριστική απονομή της σύνταξης τους.

Οι 13 ψηφιακές διευκολύνσεις

Οσον αφορά στον e-ΕΦΚΑ, θα μπορούν να διεκπεραιώνονται και μέσω των ΚΕΠ αιτήματα πολιτών για τις εξής ηλεκτρονικές διαδικασίες:

  1. Εκτύπωση μηνιαίου ή ετήσιου ενημερωτικού σημειώματος συνταξιούχου
  2. Χορήγηση ασφαλιστικής ικανότητας έμμεσου μέλους
  3. Ηλεκτρονική αίτηση επιδόματος ασθενείας
  4. Βεβαίωση προϋπηρεσίας για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
  5. Ατομικός Λογαριασμός Ασφάλισης για μισθωτούς ιδιωτικού τομέα του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ
  6. Αποδεικτικό ασφαλιστικής ενημερότητας
  7. Βεβαίωση απογραφής
  8. Εναρξη/Μεταβολή/Λήξη ασφάλισης μη μισθωτών
  9. Ασφαλιστική ικανότητα
  10. Βεβαίωση εισφορών για φορολογική χρήση
  11. Επιλογή ασφαλιστικής κατηγορίας κύριας και επικουρικής ασφάλισης και εφάπαξ παροχών
  12. Αίτηση για αμφισβήτηση οφειλής κατά τη διαδικασία του Ν. 4554/2018
  13. Ενημέρωση ασφαλισμένων για συμβάσεις της παραγράφου 9 του άρθρου 39 του Ν. 4387/2016 (Δελτία Παροχής Υπηρεσιών)


Η διαδικασία

Η υποβολή των ανωτέρω αιτημάτων για καθεμία από τις υπηρεσίες που προαναφέρθηκαν διενεργείται από τους πιστοποιημένους υπαλλήλους του ΚΕΠ που καταχωρούν –καθ’ υπόδειξη του αιτούντος- τα στοιχεία του και ειδικότερα τον ΑΜΚΑ, τον ΑΦΜ και κάθε άλλο στοιχείο που απαιτείται για την κάθε υπηρεσία. Στη συνέχεια, ο υπάλληλος του ΚΕΠ προβαίνει στην ηλεκτρονική υποβολή της αίτησης για λογαριασμό του αιτούντος, αφού προηγουμένως ο τελευταίος έχει δώσει εγγράφως τη συναίνεσή του μέσω ειδικού εντύπου που υπογράφει.
Με βάση τα δεδομένα της αίτησης και τα αποτελέσματα των διασταυρώσεων (που διενεργούνται ηλεκτρονικά), εκδίδεται –επίσης ηλεκτρονικά- ή ζητούμενη βεβαίωση, απόφαση ή πιστοποιητικό που αποτελεί έγκυρη διοικητική πράξη.
Τονίζεται πως 272 διαδικασίες αρμοδιότητας του e-ΕΦΚΑ που είχαν ενταχθεί κατά το παρελθόν στα ΚΕΠ πρόκειται να επαναξιολογηθούν και να απενταχθούν όσες από αυτές δεν υφίστανται πλέον (π.χ. ανανέωση βιβλιαρίων ασθενείας) ή κρίνονται πρακτικά ανενεργές.
Επιπλέον, οι υπόλοιπες, μετά την άμεση επικαιροποίησή τους, θα ενταχθούν στο Εθνικό Μητρώο, όπως αυτό έχει σχεδιαστεί από την Γενική Γραμματεία Ψηφιακής Διακυβέρνησης και Απλούστευσης Διαδικασιών.

Αντώνης Βασιλόπουλος
antonpaper@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης