Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το ενεργειακό καράβι της Ευρώπης κατευθύνεται ολοταχώς στα βράχια

Το ενεργειακό καράβι της Ευρώπης κατευθύνεται ολοταχώς στα βράχια

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης προμήθειας κυρίως lng για τους επόμενους μήνες στον κόμβο της Ολλανδίας, δίνουν τιμές πάνω από 50 ευρώ την θερμική μεγαβατώρα

Δεν είναι συγκυριακή η εκτίναξη των τιμών ενέργειας στην Ευρώπη τον τελευταίο διάστημα,  υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι:
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης προμήθειας κυρίως lng για τους επόμενους μήνες στον κόμβο της Ολλανδίας, δίνουν τιμές πάνω από 50 ευρώ την θερμική μεγαβατώρα, θυμίζω την άνοιξη του 2024 έφτασε κοντά στα 27 ευρώ.
Η άνοδος αυτή κορυφώθηκε μόλις έκλεισαν οι ρωσικές στρόφιγγες αερίου μέσω Ουκρανίας, μόλις ο Τραμπ απείλησε την Ε.Ε. ότι θα επιβάλει δασμούς και τέλος όταν οι δεξαμενές αερίου επί ευρωπαϊκού εδάφους αδειάσαν  ανησυχητκά με ταχύτατους ρυθμούς, όπου η αναπλήρωση τους γίνεται υπό δυσμενείς συγκυρίες. 

C:\Users\user\Desktop\475799193_10235435252602002_7993082379262676847_n.jpg

Η Κίνα, η Ινία, κ άλλες χώρες της Ασίας αντλούν από τις αγορές την μερίδα του λέοντος σε αέριο, ενώ η ΕΕ ψάχνει αέριο όπως και  όπου με τιμές μαύρης αγοράς. Ενδεικτικά το αμερικανικό lng μέχρι τώρα έχει κλειδώσει στις ασιατικές αγορές στα 35 ευρώ η μεγαβατώρα από το προηγούμενο καλοκαίρι και τα διαθέσιμα φορτία είναι περιορισμένα για την κάλυψη της ευρωπαϊκής αγοράς, άρα μιλάμε για συνθήκες μαύρης αγοράς. 

C:\Users\user\Desktop\Gi5TOQlW4AA-oK2.jpg


Ποιος φταίει για αυτό; 

Να μην επαναλαμβάνουμε τα ίδια


  • Η βίαιη απανθρακοποίηση, 
  • Οι κυρώσεις στο φθηνό ρωσικό αγώγιμο αέριο, αλλά όχι στο ακριβότερο ρωσικό lng
  • Οι ΑΠΕ έμειναν εκτός δυνητικής χωρητικότητας δικτύων, ενώ αποδείχθηκε με πανηγυρικό τρόπο η ευαλωτότητα τους σε παρατεταμένες μη ευνοικές καιρικές συνθήκες (ασθενείς άνεμοι και περιορισμένη ηλιοφάνεια). 

Τι πρέπει να κάνουμε άμεσα :


  1. Επαναδιαπραγμάτευση EE και Gasprom για άμεσο άνοιγμα όλων των ρωσικών στρόφιγγων, παρακάμπτωντας την Ουκρανία. 
  2. Αποχώρηση από όλες τις πράσινες συμφωνίες για το κλίμα εάν δεν αναθεωρηθούν οι εξωπραγματικοί ενεργειακοί στόχοι με τα ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα (2030, 2040, 2050) 
  3. Εκτός συστήματος εμπορίας εκπομπών αερίων μέχρι να υποχωρήσουν οι τιμές ενέργειας στην ΕΕ. Διότι είναι σκέτη αυτοκτονία οι 4 μεγάλοι ρυπαντές (Κίνα, ΗΠΑ ,Ρωσία κ Ινδία) να ρυπαίνουν στο 76% το πλανήτη και να μην συμμορφωνονται με τις πράσινες διεθνείς συμφωνίες, ενώ όλη η ΕΕ που ρυπαίνει στο 6,5% να αργοπεθαίνει οικονομικά και εμπορικά για να το φθάσει στο 3,5% 

Τι πρέπει να κάνουμε μέχρι το 2030

  1. Επίσπευση όλων των εξορυκτικών πρότζεκτ στα παραχωρημένα θαλάσσια οικόπεδα για παραγωγή φυσικού αερίου και όχι μόνο. Το 2028 πρέπει η ΝΑ Μεσόγειο, το Ιόνιο και Νότια της Κρήτης να γεμίσουν από πλωτές έδρες με γεωτρύπανα εξόρυξης υδρογονανθράκων. 
  2. Ούτε ένα ευρώ σε χερσαία και θαλάσσια αιολικά, όλα τα δεσμευμένα χρήματα απο το ταμείο ανάκαμψης κ ανθεκτικότητας για ανανεώσιμες ενέργειες να επενδυθούν σε έργα για παραγωγή ενέργειας από βιομάζα (βιοκαύσιμα) και γεωθερμία 
  3. Μέχρι να κατασκευαστούν ισχυροί ηλεκτρικοί διάδρομοι στην ΝΑ Ευρώπη που θα την συνδέουν με την κεντρική και Βόρεια Ευρώπη να γίνει  η αποχώρηση μας από τον μηχανισμό της ενιαίας ευρωπαικής ηλεκτρικής αγοράς, που αποδείχθηκε εν τοις πράγμασι ότι η ΝΑ Ευρώπη όχι μόνο δεν επωφελείται από τις διασυνοριακές ανταλλαγές ενέργειας, αλλά επιβαρύνεται μέχρι και τετραπλάσιες τιμές σε σχέση με την υπόλοιπη ισχυρή ηλεκτρικά διασυνδεδεμένη Ευρώπη.

Αλλιώς ας ετοιμαστούμε για επιστροφή στην εποχή των παγετώνων. 

Μιχάλης Χριστοδουλίδης,

Διπλ. Μηχανολόγος Μηχανικός ΑΠΘ – Ενεργειακός Αναλυτής 

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης