Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Οι εταιρείες έχουν αποθρασυνθεί· και το λέει μέχρι και η Societe Generale

Οι εταιρείες έχουν αποθρασυνθεί· και το λέει μέχρι και η Societe Generale
Ο πληθωρισμός έχει κατασπαράξει την αγοραστική δύναμη των πολιτών παγκοσμίως την τελευταία διετία.
Το χειρότερο είναι πως οι άκρως ευνοημένοι αυτού του πληθωριστικού τσουνάμι, δεν ικανοποιούνται όσα δισεκατομμύρια και να βγάλουν.
O κορωνοϊός και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ήταν βούτυρο στο ψωμί των άπληστων στελεχών και μετόχων, οι οποίοι βρήκαν ακόμη μία ευκαιρία να εκτοξεύσουν τις τιμές (και ακολούθως τα εταιρικά κέρδη και τα μερίσματα) «δικαιολογημένα».
Αν και δεν έχει μετρηθεί επίσημα από μελέτες, εκ πρώτης όψεως, ίσως βιώνουμε από το 2021 τη μεγαλύτερη και ταχύτερη μεταφορά πλούτου από χαμηλά και μεσαία νοικοκυριά σε μεγιστάνες, στην ιστορία.
Μάλιστα, τις κερδοσκοπίες παντός τύπου έχουν αρχίζει να αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι οι συστημικοί, με ορισμένους να εμφανίζονται έκπληκτοι στην πρωτοφανή εταιρική απληστία της εποχής.
Πιο πρόσφατο παράδειγμα η Societe Generale, η οποία, σε σημείωμά της προς τους επενδυτές, κάνει λόγο για «πληθωρισμό απληστίας» («Greedflation», όπως το ονομάζει ο Albert Edwards, αναλυτής της γαλλικής τράπεζας). Χωρίς να εστιάσουμε στις τεχνικές λεπτομέρειες του σημειώματος (και συγκεκριμένα τις προτάσεις για τον αποπληθωριστή του ΑΕΠ), θα αναφέρουμε ορισμένα σχόλια: «τα κέρδη ανά μονάδα –στην Ευρωζώνη— αντιπροσωπεύουν το 60% του εγχώριου παραγόμενου πληθωρισμού (α’ τρίμηνο του 2023), εξ ου και η εμφάνιση του όρου “πληθωρισμός απληστίας”». «Βλέπουμε τη ζήτηση να υπερβαίνει την προσφορά σε όλη την οικονομία της ζώνης του ευρώ, εξ ου και η σημερινή στενή αγορά εργασίας, η οποία επιτρέπει στους εργαζόμενους να επιδιώκουν υψηλότερους μισθούς, και η απίστευτα ισχυρή τιμολογιακή δύναμη των επιχειρήσεων – αποτέλεσμα της οποίας είναι τα ισχυρά κέρδη όσο και ο πυρήνας πληθωρισμός, που αγγίζει επίπεδα ρεκόρ. Φυσικά, οι εταιρείες εκμεταλλεύονται αυτήν την περίοδο για να αυξήσουν τα κέρδη τους – πιθανώς ακόμα και για να ανακτήσουν κέρδη που είχαν χαθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας ή εν αναμονή της αύξησης του κόστους εισροών από τους μισθούς». Να σημειωθεί σε αυτό το σημείο πως η Societe Generale δεν αναμένει τον πληθωρισμό σε επίπεδα μικρότερα του 2% μέχρι τα τέλη του 2025.
Ρίχνοντας μια ματιά και στα του οίκου μας, στο πρόσφατο ενημερωτικό δελτίο της Επιτροπής Ανταγωνισμού, διαπιστώνεται ότι η συμβολή του εργατικού κόστους –που επικαλούνται επιχειρήσεις για να δικαιολογήσουν τις μεγάλες ανατιμήσεις– είναι 35% στον αποπληθωριστή του ΑΕΠ για την Ελλάδα το α’ τρίμηνο 2023 (το δεύτερο χαμηλότερο ποσοστό στην ΕΕ). Την ίδια στιγμή, τα εταιρικά κέρδη αποτελούν το 50%, το τρίτο υψηλότερο στην ΕΕ (παρεμπιπτόντως, η συμβολή των φόρων ήταν 15%).
Με άλλα λόγια, οι εταιρείες του ολιγοπωλίου και συγκεκριμένα οι άπληστοι μέτοχοί τους, κάνουν πάρτι στις πλάτες μας.

(Πηγή εικόνας εξωφύλλου: patrick-oneil.com)
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης