Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Επανέρχονται τα αισιόδοξα σενάρια στο Χ.Α.

Επανέρχονται τα αισιόδοξα σενάρια στο Χ.Α.
H ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να γνωστοποιήσει -αύριο (7/6/2023)- την επίδοση του ΑΕΠ για το α' 3μηνο 2023, και δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν ξεπεράσει το 3%

Οι αναφορές των διεθνών οίκων για το ευοίωνο των προοπτικών της ελληνικής οικονομίας και τις θετικές εκτιμήσεις για τον τραπεζικό κλάδο συνεχίζονται. Έτσι, η BofΑ εκτιμά ότι η επενδυτική βαθμίδα θα δοθεί από την S&P στις 20 Οκτωβρίου, ενώ η Morgan Stanley τη μεταθέτει για το 1ο εξάμηνο του 2024 και βλέπει +2,5% στο φετινό ΑΕΠ. Η Jefferies δείχνει ανοικτά την προτίμησή της για τη μετοχή της Εθνικής στη διαδικασία αναβάθμισης των τιμών στόχων (στα €7,30), ενώ η Goldman Sachs προτιμά την Alpha Bank (τιμή στόχος τα €1,95) δίνοντας ανοδικό περιθώριο +25% για τον τραπεζικό κλάδο.
Πάντως, η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να γνωστοποιήσει την επίδοση του ΑΕΠ για το 1ο τρίμηνο στις 12μ.μ. της Τετάρτης και δεν θα αποτελούσε έκπληξη αν ξεπεράσει το 3%, ενώ την Παρασκευή θα πληροφορηθούμε και την επίδοση του πληθωρισμού το Μάιο. Όμως, η αρνητική πιστωτική επέκταση του Απριλίου που ανακοίνωσε η ΤτΕ (-€789 εκ. ) προκάλεσε το σκεπτικισμό κάποιων σχολιαστών που δεν γνωρίζουν τους λόγους που την προκάλεσαν, καθώς ήταν το αποτέλεσμα της επιστροφής μη χρησιμοποιηθέντων κονδυλίων έκτακτης χρηματοδότησης που είχε προηγηθεί προς  τις επιχειρήσεις  στο τέλος του 2021 και τους πρώτους μήνες του 2022 ενόψει της ενεργειακής κρίσης. Μάλιστα, οι τράπεζες ετοιμάζουν το στρατηγικό πλάνο της περιόδου 2023-25 με υψηλούς στόχους νέων δανείων σε όλες τις κατηγορίες δανειοληπτών, με τη Alpha Bank να ξεκινά τις σχετικές αναγγελίες στο Investor Day της 7/6.
Επιπλέον, η καθαρή κερδοφορία ύψους €1 δις. των 30 εταιρειών που έχουν ήδη ανακοινώσει τα μεγέθη τους για το 1ο τρίμηνο, δημιουργούν τη βάσιμη προσδοκία  για συνέχιση υψηλών επιδόσεων για ολόκληρο το έτος, στο βαθμό που οι εκλογές της 25ης Ιουνίου οδηγήσουν σε κοινοβουλευτική πλειοψηφία από το κυβερνών κόμμα, με τις μέχρι τώρα  δημοσκοπήσεις να το επιβεβαιώνουν. Σαν αποτέλεσμα, ο Γ.Δ. κινείται σε μικρό εύρος διακυμάνσεων τις τελευταίες ημέρες, με τις συναλλαγές να υποχωρούν (με εξαίρεση τη συνεδρίαση ειδικών χαρακτηριστικών του rebalancing στις 31/5) και τα τεχνικά όρια αντίστασης να παραμένουν  απόρθητα. Στο βαθμό πάντως που οι συνθήκες περισυλλογής δώσουν πάλι τη θέση τους στα αισιόδοξα σενάρια με τις συναλλαγές να ξεπερνούν πάλι τα €100 εκ. ημερησίως, είναι δυνατό να επανέλθει η ανοδική κίνηση με τις 1.268 μονάδες να αποτελούν το πλησιέστερο σοβαρό όριο αντίστασης.
Την ίδια ώρα, Βουλή των Αντιπροσώπων και Γερουσία ψήφισαν στις ΗΠΑ το νέο όριο για το δημόσιο χρέος με τη Wall Street να ανακουφίζεται. Τα βλέμματα είναι πλέον στραμμένα  προς τη Fed που καλείται στις 14 Ιουνίου να κρίνει αν πρέπει να συνεχίσει να αυξάνει τα παρεμβατικά της επιτόκια πάνω από το 5,25% που είναι σήμερα για λόγους αντιπληθωριστικούς ή θα κρίνουν ότι ο συστημικός κίνδυνος για τις τράπεζες και η πιθανή αύξηση των μη εξυπηρετούμενων δανείων επιβάλλουν την άμεση παύση περαιτέρω επιτοκιακών αυξήσεων.

Δημήτρης Τζάνας
Σύμβουλος Διοίκησης Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης