Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Απροετοίμαστη η κυβέρνηση πριν αλλά και μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα στα Τέμπη

Απροετοίμαστη η κυβέρνηση πριν αλλά και μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα  στα Τέμπη
Η εν λόγω επιτροπή δεν έχει ως σκοπό την αναζήτηση ποινικών ευθυνών
Σχετικά Άρθρα
Το θανατηφόρο δυστύχημα στα Τέμπη με τους 57 νεκρούς όταν δύο θύματα ακόμη δεν έχουν ταυτοποιηθεί και 7 επιβάτες να νοσηλεύονται στην μονάδα εντατικής του νοσοκομείου Λάρισας είναι ο επίσημος απολογισμός της κυβέρνησης.
Χθες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης με τρίωρη συνέντευξη τύπου, έδωσε απαντήσεις σε όλα τα ερωτήματα των δημοσιογράφων αλλά δεν ήταν εφικτό να καλύψει το μέγεθος του γεγονότος ενώ ανάδειξε ότι η κυβέρνηση πιάστηκε απροετοίμαστη τόσο για την αποτροπή του όσο και τη διερεύνηση του αναφορικά με την αλληλουχία των συμπτώσεων που οδήγησαν τα δυο τρένα να κινούνται στις ίδιες ράγες με αντίθετη κατεύθυνση.

Διοικητικού Χαρακτήρα η Ειδική Επιτροπή

Ο υπουργός Επικρατείας κ Γιώργος Γεραπετρίτης απαντώντας στο BN αναγνώρισε ότι η μόνιμη επιτροπή διερεύνηση αεροπορικών και σιδηροδρομικών ατυχημάτων θα συσταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα διότι η ψήφιση του νέου νόμου έγινε στα μέσα Ιανουαρίου δεν ήταν εφικτό η συγκρότηση της η οποία θα λάβει μόνιμο χαρακτήρα στη συνέχεια.
Την ίδια στιγμή αποκάλυψε ότι η Ειδική Επιτροπή που συγκροτήθηκε και είχε προαναγγείλει ο πρωθυπουργός με διάγγελμα την επόμενη ημέρα της θανατηφόρας σύγκρουσης των δύο τρένων., προσδιόρισε ότι πρόκειται για Ειδική Επιτροπή διοικητικού χαρακτήρα η οποία δεν έχει ως σκοπό την αναζήτηση ποινικών ευθυνών, σημειώνοντας ότι το έργο αυτό το έχει αναλάβει η Δικαιοσύνη, επισημαίνοντας ότι τα συμπεράσματα της θα συμπεριληφθούν στο Δικαστικό φάκελο.

Η αρμόδια Επιτροπή Ατυχημάτων δεν ήταν έτοιμη

Το ΒΝ είχε αποκαλύψει με ρεπορτάζ ότι η μη συγκρότηση της αρμόδιας Επιτροπής που προβλέπει ο νόμος 5014/2023 καθώς όρισε τη σύσταση Εθνικού Οργανισμού Διερεύνησης Αεροπορικών και Σιδηροδρομικών Ατυχημάτων και Ασφάλειας Μεταφορών
( Ε.Ο.Δ.Α.Σ.Α.Α..Μ) ήταν εφικτό να δυναμιτίσει τις σχέσεις της Ελλάδας με την Ε.Ε διότι δεν εφαρμόζει τις ευρωπαϊκές Οδηγίες. Η παράβαση αυτή μπορεί να προκαλέσει τη διακοπή της ροής ευρωπαϊκών χρημάτων στην Ελλάδα.

Ο πρωθυπουργός μίλησε με την πρόεδρο της Κομισιόν

Από την πλευρά του ο υπουργός Επικρατείας υποβάθμισε τον κίνδυνο λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε συνομιλία με την πρόεδρο της Κομισιόν κα Ούρσουλα Φον ντερ Λάινεν και χθες το απόγευμα ο υπουργός είχε συνάντηση με το προεδρείο του Ευρωπαϊκού Σιδηρόδρομου με σκοπό τη βελτίωση του ελληνικού σιδηροδρόμου.
Αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι ο υπουργός κ Γεραπετρίτης είχε συνάντηση με το διευθύνοντα σύμβουλο της Hellenic Train χωρίς να αναφερθεί σε λεπτομέρειες. Αναφερόμενος στις αποζημιώσεις των θυμάτων είπε ότι η κυβέρνηση ετοιμάζει ένα ευρύτερο πλαίσιο σε αυτή την κατεύθυνση. Για την επανεκκίνηση των σιδηροδρόμων , ο υπουργός είπε ότι θα γίνει μόνο υπό όρους απόλυτης ασφάλειας. Μπορεί μέχρι σήμερα και για δεκαετίες να λειτουργούσε έτσι, αλλά θα υπάρχει αναβαθμισμένο σύστημα ασφάλειας.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης